Νέο αεροδρόμιο Καστελίου: Οι δύο εκκρεμότητες που θα μας οδηγήσουν στην έναρξη των κατασκευών

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας-στόχος για την έναρξη της περιόδου Τ1, δηλαδή της περιόδου των κατασκευών, για το μεγάλο έργο-παραχώρηση, που αφορά την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com πρέπει να ολοκληρωθούν δύο διαδικασίες για να μας φέρουν στην έναρξη των έργων. Η πρώτη αφορά την έγκριση των τροποποιημένων περιβαλλοντικών όρων, βάσει της προσφοράς που έδωσε η παραχωρησιούχος πλέον κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ-GMR. Η έγκριση που πρέπει να δωθεί από το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Υπουργείο Υποδομών κατέθεσε τους τροποποιημένους όρους ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Η δεύτερη διαδικασία είναι να δωθεί από την DG Comp το πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως επίσης το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει εκδοθεί.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η κατασκευαστική περίοδος του νέου Αεροδρομίου είναι 60 μήνες (δηλαδή 5 χρόνια) αλλά όχι από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης ή της κύρωσης της από τη Βουλή αλλά απο την πλήρωση των δύο παραπάνω διαδικασιών. Συνολικά η εκτίμηση είναι πως μέσα στον Ιούνιο θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί η κατασκευαστική περίοδος.

Ακόμα μία εκκρεμότητα που αφορά το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ που όμως έχει απόλυτη σχέση με τα παραπάνω, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της συμβολής του Δημοσίου που σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης είναι 180εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για το 100% του ποσού βρίσκονται “σε καλό δρόμο” και αναμένεται να κλείσουν σύντομα. Υποχρέωση του Δημοσίου είναι να καταβάλλει το παραπάνω ποσό σε διάστημα έως και 12 μήνες από την έναρξη της περιόδου κατασκευών (Τ1).

Επίσης σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών κ.Σπίρτζη, οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του αεροδρομίου έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή επιπλέον αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο.

Ο παραχωρησιούχος αναμένεται να επενδύσει κατά τη διάρκεια των κατασκευών ποσό που θα ξεπερνά τα 500εκατ.ευρώ και να δώσει εκατοντάδες άμεσες και χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία της Κρήτης αλλά και την εθνική οικονομία. Οι πρόδρομες εργασίες θα συντελεστούν φέτος και τα πρώτα “βαριά” έργα θα ξεκινήσουν από το 2020.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί