Νέα πρόκληση από τον Ακάρ: Αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο

«Τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών επεκτείνονται στα έξι μίλια και ο εναέριος χώρος στα δέκα μίλια», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στο πλαίσιο δηλώσεώς του για τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Είναι απαράδεκτο», σημείωσε, λέγοντας ότι οι Έλληνες κατηγορούν την Τουρκία για παραβιάσεις.

Το μήνυμα ότι η Άγκυρα «θέλει να προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της» επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας — Τουρκίας.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε μνεία και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, αλλά και με αναφορά στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

«Τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών επεκτείνονται στα έξι μίλια και ο εναέριος χώρος στα δέκα μίλια», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Αρχίζει να πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας στο πλοίο, σηκώνεται ελικόπτερο και οι Έλληνες λένε: ”Ο εναέριος χώρος δέκα μιλίων παραβιάζεται”».

Πάντως, ο ίδιος, εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας για «ειρήνη και φιλία», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται σε φιλικό κλίμα.

«Στην παρούσα φάση, η μεγάλη μας μεικτή αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Αθήνα. Η συνάντηση διεξάγεται σε φιλική ατμόσφαιρα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. Θα συζητήσουμε για όλα τα προβληματικά ζητήματα που έχουν προκύψει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι στιγμής. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της φιλίας, διατηρώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο μόνος μας στόχος είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων μας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σήμερα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ακάρ πως στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στα ΜΟΕ, είπε ότι «υπάρχει παρεξήγηση» στις δηλώσεις αυτές και πως ο κ. Ακάρ ήθελε να δώσει την εντύπωση «ότι τάχα επιθυμούν διάλογο εφ’ όλης της ύλης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προκλητικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, επισημαίνοντας: «Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα».

Εν τω μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδει το Sputnik Τουρκίας, στο δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε προς εκπροσώπους του Τύπου, αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τους S-400 που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για σύστημα αεράμυνας που στόχο έχει να προστατέψει τους ανθρώπους της Τουρκίας. «Είναι χρέος μας να λάβουμε μέτρα», είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή: Sputnik

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί