«Ηράκλεια Πρωτοβουλία» – Η κεντρική ομιλία του Μ. Βασιλάκη

Το περιεχόμενο της κεντρικής ομιλίας του υποψήφιου δήμαρχου, κ. Μανόλη Βασιλάκη, καθώς και τους 12 στόχους της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» ανακοίνωσε η παράταξη.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στην κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», έγινε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης αναφέρθηκε αρχικά στη συμβολική σημασία της  δημοτικής αίθουσας, όπως ταιριάζει σε μια δημοτική παράταξη. Είναι όπως είπε «η αγαπημένη μας αίθουσα, αφού εδώ πραγματοποιήσαμε τις 36 από τις 38 ομιλίες, που οργανώσαμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, από δω ξεκινήσαμε στις 16 Μαρτίου τον προεκλογικό μας αγώνα».

Ο κ. Βασιλάκης αρχικά αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας από το 1994 μέχρι σήμερα, που την κατατάσσει στις μακροβιότερες δημοτικές παρατάξεις της χώρας. Συμμετείχε, όπως είπε με αμιγώς δικό της ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές του 1994 και του 1998, στις οποίες κατέγραψε ποσοστά της τάξεως του 15%, εξέλεξε 3 Δημοτικούς Συμβούλους και έκανε πολλή δουλειά, με κριτική και προτάσεις, προς την υπό τον κ. Ασλάνη δημοτική αρχή. Ενδεικτικά ανέφερε τις προτάσεις για ανακύκλωση, μείωση του όγκου των απορριμμάτων και χουμοποίηση, για την απόκτηση της Φάμπρικας Ανωγειανάκη στην Αγία Τριάδα, για την πρόταση να τιμηθεί το έτος 2000 η επέτειος των 100 ετών από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη και, όταν ο Δήμος αδράνησε, προχωρήσαμε στην οργάνωση ενός διημέρου που εκδόθηκε και σε βιβλίο. Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση για την απόκτηση των αρχείων των δυνάμεων κατοχής, τα οποία, με τη συνεργασία του Μανόλη Καρέλλη, ήρθαν στη Βικελαία κατά τη θητεία του κ. Βασιλάκη ως Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Βιβλιοθήκης.

 Αυτές ήταν 4 μόνο από 40 και πλέον προτάσεις, που κατατέθηκαν τα 8 αυτά χρόνια, δείχνοντας ότι μία παράταξη μπορεί να είναι χρήσιμη και από την αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στις εκλογές των ετών 2002, 2006 και 2010 όπου η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συνεργάστηκε με την παράταξη Ηράκλειο-Πρωτεύουσα Πόλη και μετέπειτα Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες του κ. Γιάννη Κουράκη, έχοντας σημαντικό μερίδιο στο έργο, που επιτελέστηκε. Ανέφερε ενδεικτικά την προσφορά του Κώστα Μαμουλάκη ως συντονιστή των Ολυμπιακών  Έργων, Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και υπεύθυνου για το Πολιτιστικό Κέντρο, του Κώστα Βαρβεράκη ως Προέδρου του νεοσύστατου 1ου (Κεντρικού) Διαμερίσματος, της Κικής Φανιουδάκη ως Συμβούλου στο ίδιο Διαμέρισμα, στον  Παναγιώτη Αναστασάκο στα Τεχνικά Έργα και στο Πολιτιστικό Κέντρο και στον Γιώργο Χυντηράκη στα Πολιτιστικά. Είπε επίσης για την ενασχόληση του με τη μελέτη και την ανέγερση του Πολιτιστικόυ Κέντρου από τη Δημαρχία Κληρονόμου μέχρι την αρχή της Δημαρχίας Λαμπρινού, όπου εργάστηκαν επίσης ο Γιώργος Κατσαράκης, ο Μιχάλης Ταρουδάκης και ο Μανόλης Σωμαράκης. Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε ακόμη στις δραστηριότητές του ως αντιδήμαρχος στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στην Οικονομική Υπηρεσία, στην καταγραφή της δημοτική περιουσίας, στην Βικελαία και στην Πολεοδομία.  Επίσης μέλη της παράταξης συμμετείχαν ενεργά σε Δημοτικές Επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια Δημοτικών Επιχειρήσεων από την πρώτη θητεία της μέχρι σήμερα.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία δεν συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2014, συνέχισε όμως να κάνει προτάσεις για σημαντικά θέματα της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρομε:

  • Εισηγήθηκε τη διάνοιξη παραποτάμιας οδού στον Άι Γιάννη και απόκτηση χώρου 15 στρ. για αθλητικό κέντρο.
  • Ενδιαφέρθηκε για τη ρύπανση των υδάτων του Γιόφυρου.
  • Συμμετείχε στη διαβούλευση για το Πάρκο Γεωργιάδη και το Πολιτιστικό Κέντρο
  • Πρότεινε την απόκτηση του χώρου απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου με στόχο να επιτευχθεί η σύνδεση του  πάρκου Γεωργιάδη με την Πλατεία Ελευθερίας, και η διάσωση του «Ηρώου», κτηρίου με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.   
  • Παράλληλα οργάνωσε έναν μεγάλο αριθμό ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Απ’ όσα ενδεικτικά αναφέρθηκαν προκύπτει ότι αυτή η παράταξη προσέφερε στον Δήμο Ηρακλείου ακόμα και ως αντιπολίτευση, ακόμα και όταν επέλεξε να μείνει εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ οι κομματικοί μηχανισμοί στηρίζουν τις δημοτικές παρατάξεις τους μέχρι την ημέρα των εκλογών και μετά στρέφονται προς τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τη Βουλή, τα Συνδικάτα, τα Πανεπιστήμια κ. ο. κ. εμείς, στην Ηράκλεια Πρωτοβουλία, είμαστε όλοι παρόντες στα δημοτικά πράγματα και μετά τις εκλογές. Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και επεξεργάζεται θέματα της πόλης ενώ λειτουργούν επιτροπές, που στηρίζουν το έργο των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων.    

Κάποιες από τις παρατάξεις που ιδρύθηκαν πρόσφατα και συμμετέχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου δηλώνουν ότι ήλθαν για να μείνουν. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Εμείς όμως ήλθαμε το 1994 και παραμείναμε.

Όλοι σήμερα δηλώνουν ανεξάρτητοι. Εμείς δηλώσαμε ανεξάρτητοι την εποχή της παντοδυναμίας των κομμάτων. Δηλώνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι που έγιναν γνωστοί χάρη στα αξιώματα, που απέκτησαν παλαιότερα με τη στήριξη των κομμάτων τους, ακόμα και αυτοί που σήμερα στηρίζονται από κόμματα. Η δική μας ανεξαρτησία έχει μια ποιοτική διαφορά: ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε συμμετέχοντας στην Ηράκλεια Πρωτοβουλία, μία αμιγώς δημοτική παράταξη, χωρίς να υποβοηθηθούμε από ένα κόμμα.

Για την πορεία μας προς την 26η Μαΐου είχαμε δηλώσει από τον Νοέμβριο ότι η αυτόνομη συμμετοχή στις εκλογές είναι αδιαπραγμάτευτη. Κάποιοι δεν μας πίστεψαν, όμως τηρήσαμε αυτό που δηλώσαμε.

Ξεκινώντας τον προεκλογικό αγώνα στις 16 Μαρτίου από αυτή εδώ την αίθουσα είχαμε δηλώσει επί λέξει:

  • «Στόχος μας είναι ο 2ος γύρος και η Δημαρχία.
  • Αν δεν είμαστε μεταξύ των δύο πρώτων, δεν θα υποδείξομε σε κανέναν, ούτε καν στα μέλη του ψηφοδελτίου ή της Συντονιστικής Επιτροπής, πόσο μάλλον στους ψηφοφόρους μας, τι θα ψηφίσουν στον 2ο γύρο. Δεν έχομε να κάνομε με υποτακτικούς αλλά με ελεύθερα σκεπτόμενους συμπολίτες.
  • Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να κάνομε καμία συνάντηση και καμία διαπραγμάτευση προ των εκλογών.
  • Αν δεν είμαστε εμείς η δημοτική αρχή, θα αποφασίσομε όλοι μαζί, αν θα προχωρήσομε σε συνεργασία με τον εκλεγμένο Δήμαρχο ή αν θα παραμείνομε στην μειοψηφία.
  • Οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο φως της ημέρας και επί των προγραμματικών θέσεων.
  • Από όποια θέση και αν βρεθούμε, θα επιδιώξομε να υλοποιήσομε όσα προτείνομε στο πρόγραμμά μας.
  • Είτε είμαστε στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση θα ψηφίζομε ό,τι θεωρούμε σωστό και θα καταψηφίζομε ό,τι κρίνομε πως βλάπτει την πόλη.

Στην μακρά θητεία μας στα κοινά αποδείξαμε τα πρώτα χρόνια ότι μπορούμε να κάνομε εποικοδομητική αντιπολίτευση, τα επόμενα ότι μπορούμε να συνεργαστούμε παραγωγικά και, κατά τις τελευταίες εκλογές, ότι, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να πάμε και στο σπίτι μας, καθώς δεν είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες μας».

Θέλω να επιβεβαιώσω ότι αυτά που είπαμε προ δύο μηνών ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα, έξι μέρες προ των εκλογών. Επειδή κυκλοφορούν φήμες, που αποτελούν ευσεβείς πόθους κάποιων, που μας θέλουν με τον έναν ή τον άλλο συνδυασμό, οφείλω να υπενθυμίσω ότι έχομε τηρήσει πάντοτε τον λόγο μας.

Αν δεν είμαστε μεταξύ των δύο πρώτων, μέλη της παράταξης ενδέχεται να εκφράσουν προσωπική άποψη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία με τα επίσημα όργανά της δεν θα κάνει καμία απολύτως υπόδειξη σεβόμενη την προσωπικότητα των μελών και ψηφοφόρων της.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στους 12 στόχους της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για το Ηράκλειο:

  1. Κοινωνική πολιτική
  2. Το όραμα του Μεσογειακού Κέντρου και η καθημερινότητα των πολιτών
  3. Μεγάλα έργα υποδομής
  4. Η πόλη εντός των τειχών
  5. Ηράκλειο εκτός των τειχών – Ύπαιθρος
  6. Ύδρευση – αποχέτευση
  7. Καθαριότητα
  8. Σχολική στέγη – παιδικές χαρές
  9. Αδέσποτα
  10. Οχύρωση έναντι θεομηνιών
  11. Συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα
  12. Πολιτισμός  

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Βασιλάκης έκλεισε την ομιλία του ως εξής:

Έχομε συγκροτήσει ένα καλό ψηφοδέλτιο, περιοδεύσαμε σε συνοικίες και Υπηρεσίες, οι εμφανίσεις των μελών μας σε ραδιόφωνο & τηλεόραση κρίθηκαν επιτυχείς, δηλώσαμε παρόντες για έναν διάλογο μεταξύ των υποψήφιων Δημάρχων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο ή στο Πολιτιστικό Κέντρο, που απέφυγαν τεχνηέντως οι κ. κ. Λαμπρινός και Κουράκης. Έχομε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε μέχρι τώρα  ό,τι έπρεπε, όμως δεν εφησυχάζομε.

Απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι την κάλπη. Είναι οι μέρες, κατά τις οποίες κορυφώνεται η μάχη του ψηφοδελτίου και η μάχη των εντυπώσεων. Σας καλούμε να μας στηρίξετε. Φυλλάδια και ψηφοδέλτια υπάρχουν στο εκλογικό μας κέντρο, ένα περίπτερο στην πλατεία Ελευθερίας έναντι του κινηματογράφου «Αστόρια».

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας. Ευχαριστούμε και όλους τους δημότες, που μας υποδέχθηκαν φιλικά στις περιοδείες μας.

Ελπίζομε όχι μόνο στην ψήφο σας αλλά και στη στήριξη και συμμετοχή σας στην ιστορική, σταθερή, πραγματικά ανεξάρτητη και ανιδιοτελή Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Σας περιμένομε στη νέα Συντονιστική Επιτροπή και στις θεματικές επιτροπές, που θα συσταθούν μετά τις εκλογές.

Πιστεύομε ότι το Ηράκλειο θα πάει μπροστά στη νέα τετραετία. Δώστε μας τη δύναμη να έχομε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν την πορεία.

12 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  1. Κοινωνική πολιτική
  • Πρώτη προτεραιότητα στον καιρό της κρίσης
  • Ενίσχυση δημοτικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας: κοινωνικού ιατρείου, φαρμακείου, παντοπωλείου, κέντρου υποδοχής αστέγων, προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».
  • Στήριξη κοινωνικών δομών Εκκλησίας, Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού & εθελοντικών οργανώσεων.  
  1. Το όραμα του Μεσογειακού Κέντρου και η καθημερινότητα των πολιτών
  • Όραμά μας για το Ηράκλειο: να γίνει κέντρο επιστήμης, πολιτισμού και οικονομίας.
  • Αναγκαία προϋπόθεση: η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών: καθαριότητα, πράσινο,  καλής ποιότητας οδοστρώματα και πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων και διαβάσεις τυφλών ελεύθερες.
  • Ενίσχυση, αναδιοργάνωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των δημοτικών Υπηρεσιών.
  • Απαιτούνται μεγάλα έργα υποδομής, όπως αυτά που αναφέρονται στη συνέχεια.  
  1. Μεγάλα έργα υποδομής
  • Διεκδίκηση:
    • Ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου για τον ΒΟΑΚ και τους κάθετους άξονες,
    • Της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης,
    • Μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο.
    • Της ανάληψης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2025
  • Προετοιμασία πρότασης για τη μελλοντική αξιοποίηση των χώρων, που απελευθερώνονται στη θέση του Αεροδρομίου.
  • Αδελφοποίηση με σημαντικές πόλεις του εξωτερικού, ολοκλήρωση πρώτα της αδελφοποίησης με Βενετία και Τολέδο.
  1. Η πόλη εντός των τειχών
  • Εφαρμογή της μελέτης της παλιάς πόλης, με τροποποιήσεις ως προς επιμέρους σημεία  της.
  • Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.
  • Δωρεάν στάθμευση των οχημάτων των μόνιμων κατοίκων του κέντρου .  
  • Ένταξη των τειχών στη ζωή της πόλης, διαμόρφωση δρόμων περιπάτου, ποδηλατοδρόμων, φυτεύσεις, παιδικές χαρές, στάσεις αναψυχής.
  • Άνοιγμα όλων των πυλών των τειχών για το κοινό.
  • Οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών.
  • Απόκτηση σταδιακά από τον Δήμο Ηρακλείου:
    • των 4 ενετικών ναών του κέντρου της πόλης
    • των κτηρίων του Λυκείου «ο Κοραής»
    • του χώρου έναντι του αγάλματος του Βενιζέλου, με στόχο την  ένωση του πάρκου Γεωργιάδη με την πλατεία Ελευθερίας και τη διάσωση του Ηρώου.
  • Σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου αξιοποίηση των κτιρίων Τρανταλλίδη στην Αγ. Τίτου και στην Ιδομενέως
  • Διεκδίκηση της διαμόρφωσής του Πανανείου σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και Κέντρο Μητέρας Παιδιού.
  1. Ηράκλειο εκτός των τειχών – Ύπαιθρος
  • Ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών, απαραίτητη προϋπόθεση για να να εκτελεστούν έργα υποδομής.
  • Έργα σ’ όλες τις συνοικίες: ύδρευση – αποχέτευση, οδοποιία,  σχολικά κτήρια, πάρκα, παιδικές χαρές.
  • Πρόγραμμα ανάδειξης του ποταμού Γιόφυρου με περιπατητικές διαδρομές στις όχθες του και ανάπλαση των Ταμπακαριών στα Καμίνια.
  • Αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης για ολόκληρη την πόλη.
  • Αποσυμφόρηση της Λεωφόρου Κνωσού με τη διάνοιξη της οδού Αρχελάου και  απόκτηση έκτασης 15 στρεμμάτων για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στον Άι Γιάννη.
  • Στήριξη των γεωργικών οικισμών της υπαίθρου με αγροτική οδοποιία, χώρους προβολής των γεωργικών προϊόντων, αναπλάσεις, οδοποιία, χώρους στάθμευσης,
  • Επίσης δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και βέβαια βιολογικοί καθαρισμοί, για να προστατευθεί το περιβάλλον και να καθαρίσουν τα φαράγγια και οι ποταμοί.  
  • Ανάδειξη των αξιοθέατων της υπαίθρου, όπως το Κάστρο του Νικηφόρου Φωκά στον Προφήτη Ηλία.  Στόχος μας η ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου, προαστίων και υπαίθρου.
  1. Ύδρευση – αποχέτευση
  • Στόχος στην ύδρευση η συνεχής ροή, στην αποχέτευση η σταδιακή εξάλειψη των βόθρων.
  • Αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου.
  • Αναγκαία η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων & υδρομέτρων, που ορθώς ξεκίνησε η παρούσα δημοτική αρχή.
  1. Καθαριότητα
  • Υποστήριξη με μηχανήματα του καθαρισμού των οδών, κλειστοί κάδοι και, πιλοτικά, σε περιοχές που θα το ζητήσουν οι δημότες, κάδοι στα σπίτια.
  • Μικροί απορριμματοδέκτες παντού, πλύσιμο οδών με αξιοποίηση των υπόγειων νερών.  
  • Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, συστάσεις επί 6 μήνες και μετά και πρόστιμα.  
  • Καινοτομία; αντιμετώπιση της αφισορύπανσης με εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινάκων για την προβολή των εκδηλώσεων σε συνεργασία με το ΙΤΕ.
  1. Σχολική στέγη – παιδικές χαρές
  • Αναζήτηση χώρων και πόρων για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων. Μεγάλες οι ανάγκες νηπιαγωγείων λόγω της απόφασης για διετή προσχολική αγωγή.
  • Συντήρηση των υφιστάμενων  σχολικών κτηρίων καθώς και των παιδικών χαρών με γενναία ενίσχυση, οργάνωση και χρηματοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

  1. Αδέσποτα
  • Ενίσχυση του Δημοτικού Κυνοκομείου, συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φιλόζωους συμπολίτες
  • Μεταφορά αδέσποτων, σε φυσικό περιβάλλον, κατάλληλα διαμορφωμένο, με προστασία και φροντίδα.
  1. Οχύρωση έναντι θεομηνιών
  • Αντιπλημμυρική προστασία με κατασκευή  φραγμάτων στον Γιόφυρο και στον Ξεροπόταμο.
  • Αντισεισμική προστασία με διάνοιξη οδών διαφυγής, οργάνωση υπαίθριων χώρων προσωρινής παραμονής, αντιμετώπιση ετοιμορρόπων με ενισχύσεις, προστατευτικές κατασκευές, καθαιρέσεις επικίνδυνων στοιχείων και σε ακραίες, μη αναστρέψιμες περιπτώσεις, κατεδαφίσεις.
  • Εκπαίδευση του πληθυσμού, ιδίως των μαθητών, για τη συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού.
  1. Συνεργασίες
  • Συνεργασία:
    • με τα τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα σπουδαία Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης
    • με τον Οργανισμό Λιμένος, τους όμορους Δήμους, την Περιφέρεια Κρήτης, την Κεντρική Κυβέρνηση και τις τοπικές Υπηρεσίες των Υπουργείων.

Οι υποψήφιοι

  1. Πολιτισμός  
  • Συνεχίζομε όλες τις καταξιωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου.
  • Δίνομε στον άξιο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του για το Πολιτιστικό Κέντρο.
  • Προτείνομε την Ίδρυση ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής.
  • Μεριμνούμε για τον εμπλουτισμό των αρχείων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, συνεχίζομε το εκδοτικό της πρόγραμμα και την ενισχύομε με προσωπικό, που θα διαδεχθεί τα άξια στελέχη, που σήμερα είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
  • Συνεχίζομε ως παράταξη τη διοργάνωση ομιλιών, συναυλιών και εκδόσεων.   


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί