Η ομιλία του Δημάρχου Ηρακλείου στο κινηματοθέατρο Αστόρια

Με αφορμή την κεντρική ομιλία του Βασίλη Λαμπρινού στο Κινηματοθέατρο Αστόρια, η δημοτική παράταξη “Δύναμη Πολιτών” αναφέρει:

“Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δύναμης Πολιτών στο κινηματοθέατρο «Αστόρια»! Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον χώρο μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ το πάθος και η αισιοδοξία για την νίκη ήταν διάχυτα!

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών  Βασίλης Λαμπρινός στην ομιλία του, ενθουσιασμένος από το γιορτινό κλίμα της συγκέντρωσης, δανείστηκε ένα σύνθημα των οπαδών του ΟΦΗ: «Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει»:

«Ανάψαμε μια σπίθα σ’ αυτήν την αίθουσα το 2014. Τότε στείλαμε σε όλο το Ηράκλειο ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αλλάζουμε!

Μια σπίθα ήτανε και για να δανειστώ ένα σύνθημα των οπαδών του ΟΦΗ: Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει!

Σήμερα η σπίθα αυτή έχει εξελιχθεί σε φωτιά δημιουργίας, αναγέννησης και ελπίδας. Πολλοί το προσπάθησαν, αυτά τα χρόνια, αλλά κανείς δεν κατάφερε ούτε να την ελέγξει ούτε να την σβήσει.

Από την ίδια αυτή αίθουσα, λοιπόν,  στέλνουμε και πάλι ένα μήνυμα που θα ακουστεί ακόμη πιο δυνατά σε ολόκληρη την πόλη: Συνεχίζουμε»!

Ο Δήμαρχος, αφού ξεκίνησε συγχαίροντας τον ΟΦΗ για την παραμονή στην Σούπερ Λίγκα, στη συνέχεια, στα βασικά σημεία της ομιλίας του έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής και ανέβασε τους τόνους σε όσους το απαξιώνουν:

«Τα δικαιολογημένα παράπονα των δημοτών όμως,  και η αυστηρή μα δίκαιη κριτική είναι ένα πράγμα. Η συνολική απαξίωση του έργου μας, την οποία επιχειρούν συστηματικά ορισμένοι, είναι κάτι εντελώς  διαφορετικό.

Ας το πούμε ανοιχτά: ο πόλεμος που έχει δεχτεί η παρούσα δημοτική αρχή, από ένα συγκεκριμένο σύστημα είναι πρωτοφανής.

Τους χαλάσαμε τη συνταγή και δεν μας το συγχωρέσαν.

Όπως δεν  συγχωρέσαν και την αποδεδειγμένη πια ανεξαρτησία μας.

Όλη αυτή η χυδαιότητα, όμως,  με έκανε πιο δυνατό. Γιατί κατάλαβα πώς όσο περισσότερο μάς χτυπούν, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνουν ότι κάτι τουλάχιστον κάνουμε καλά!

Κι αυτό που κάνουμε καλά είναι απλό: θωρακίσαμε θεσμικά τον Δήμο Ηρακλείου και κλείσαμε ερμητικά τις πόρτες στα παρασυστήματα εξουσίας που ήθελαν να κυβερνούν το Ηράκλειο.

Ας το πάρουν απόφαση όλοι:  όσο είμαστε εμείς στον Δήμο Ηρακλείου, θα κυβερνά η αλήθεια και  το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο. Ουδείς άλλος!

Και όχι, όσο κι αν θέλουν να σας πείσουν για το αντίθετο, δεν είμαστε όλοι ίδιοι: ούτε εγώ προσωπικά, ούτε η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, θα θυσιάσουμε ποτέ τις αρχές και τις αξίες μας στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού κέρδους. Είμαι υπερήφανος για αυτό – όπως είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και τα μέλη της Δύναμης Πολιτών διότι αποδείχθηκαν παλικάρια!   

Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε ποτέ την ανεξαρτησία αυτής της παράταξης. Ξέρουμε πια πόσο ακριβά κοστίζει η επιλογή μας, αλλά ξέρουμε ότι είναι η σωστή.  Αποκλειστικός γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το καλό του τόπου και μόνον αυτό.

Έτσι πορευόμαστε από το 2014, έτσι κερδίσαμε, έτσι θα κερδίσουμε και πάλι»!  

Κλείνοντας, ο Βασίλης Λαμπρινός έθεσε το διακύβευμα των εκλογών: «Η Ελλάδα και το Ηράκλειο έχουν υποφέρει στο παρελθόν από αλαζονικές συμπεριφορές.  Από ανθρώπους που βάζουν το «εγώ», πάνω από το «εμείς».

Για αυτό το 2014 είπαμε: αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη.

Σήμερα ξέρω ότι η αλλαγή αυτή ξεκίνησε και ουδείς μπορεί να την σταματήσει!

Σήμερα, λοιπόν, όταν περπατώ στους δρόμους το πρωί, δεν αναρωτιέμαι πια. Διότι  ξέρω ότι πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό που κάνει έναν Δήμαρχο καλό, είναι να δίνει πρώτος το παράδειγμα:

να μην υποκύπτει σε πιέσεις, να μην αντιμετωπίζει την πόλη του με μικροψυχία.

Και καλή Δημοτική αρχή είναι αυτή που χαράζει το σωστό μονοπάτι, για να μην χάσουμε ποτέ ξανά τον δρόμο μας. Αυτή που ακούει και συνεργάζεται, που αναγνωρίζει το θετικό έργο των πολιτικών της αντιπάλων, ακόμα και όταν εκείνοι δεν το κάνουν,  που υιοθετεί τις θετικές τους προτάσεις. Εμείς αυτόν τον δρόμο έχουμε επιλέξει.

Τον ξεκινήσαμε μαζί το 2014, κι έχει μια μόνο κατεύθυνση. Πάει μπροστά. Για το Ηράκλειο που αγαπούμε. Για το Ηράκλειο των παιδιών μας.  Για την ψυχή αυτής της πόλης- Δεν πάμε πίσω! Μόνο μπροστά»!

Της ομιλίας του Δημάρχου προηγήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων του της Δύναμης Πολιτών, η οποία επίσης πραγματοποιήθηκε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου:

Πριν πέντε χρόνια, στάθηκα εδώ μπροστά σας και σας κάλεσα ν’ αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι, για να αλλάξουμε την πόλη. Να στηρίξουμε τον Δήμο σε νέα θεμέλια. Στην εμπιστοσύνη, στην αλήθεια, στην αλληλεγγύη, στην ιστορία και στον πολιτισμό αυτού του τόπου. Σε όσα δηλαδή αποτελούν την ίδια την ψυχή του Ηρακλείου, την ψυχή των ανθρώπων του.

Ανάψαμε μια σπίθα σ’ αυτήν την αίθουσα το 2014.  Στείλαμε σε όλο το Ηράκλειο ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αλλάζουμε!

Σήμερα η σπίθα αυτή έχει εξελιχθεί σε φωτιά δημιουργίας, αναγέννησης και ελπίδας. Πολλοί το προσπάθησαν, αυτά τα χρόνια, αλλά κανείς δεν κατάφερε ούτε να την ελέγξει ούτε να την σβήσει. Απ’ αυτήν  σφυρηλατείται το Ηράκλειο που οραματιζόμαστε:

  • Το Ηράκλειο της ατομικής ευθύνης
  • Της εξωστρέφειας, των συμμετοχικών διαδικασιών, του εθελοντισμού.
  • Της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
  • Το Ηράκλειο που αναδεικνύει την ιστορία του, προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά του, επενδύει στους ανθρώπους του.
  • Το Ηράκλειο που αλλάζει με λόγια και έργα καθαρά.

Μια σπίθα ήτανε και για να δανειστώ ένα σύνθημα των οπαδών του ΟΦΗ: Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει!

Από την ίδια αυτή αίθουσα, λοιπόν,  στέλνουμε και πάλι ένα μήνυμα που θα ακουστεί ακόμη πιο δυνατά σε ολόκληρη την πόλη: Συνεχίζουμε!  

Συνεχίζουμε, ατσαλωμένοι από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την περασμένη πενταετία, έμπειροι, με γνώση των προβλημάτων και των  αναγκών της πόλης, με σημαντικό έργο πίσω μας σε όλους τους τομείς, με σχέδιο και όραμα για το μέλλον.

Και συνεχίζουμε μαζί:  μια γροθιά, μια πόλη, ένας Δήμος ενωμένος για καλό όλων μας!

Διαθέτουμε, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας,  πλήρες και ισχυρό ψηφοδέλτιο με υποψήφιους εξαιρετικούς, από όλους τους χώρους της κοινωνίας. Από τον χώρο της επιστήμης, του πνεύματος, της αγοράς, του μόχθου και της αγροτιάς, ανθρώπους με καθαρό βλέμμα, έξυπνες ιδέες, κέφι και δύναμη. Τους ευχαριστώ όλους, παλιούς και νέους, είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί τους.

Αλλά η Δύναμη Πολιτών δεν αποτελείται μόνο από αυτούς. Αποτελείται από όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ  και από χιλιάδες άλλους που είτε μας ψηφίσουν, είτε όχι, μοιράζονται μαζί μας την ίδια, ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο μας. Απ’ αυτήν και από σας αντλώ τη δύναμη να συνεχίσω με μεγαλύτερη ακόμη πίστη.

Το είπα και το επαναλαμβάνω: Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας σ’ αυτήν μάχη. Μια μάχη που δεν έχω πια καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε για δεύτερη φορά. Γιατί το Ηράκλειο δεν μπορεί να γυρίσω πίσω!  

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Τις πολύ πρωϊνές ώρες, μου αρέσει να περπατώ στους άδειους δρόμους του Ηρακλείου. Σε αυτούς τους περιπάτους,  πέρα από την αγωνία μου να διαπιστώσω αν η πόλη είναι καθαρή, συχνά αναρωτιόμουν, ειδικά στο ξεκίνημα της θητείας μας :

Τι κάνει έναν Δήμαρχο καλό; Τι κάνει μια δημοτική αρχή  επιτυχημένη;

Μια προφανής απάντηση είναι η παραγωγή έργου που βελτιώνει την καθημερινότητα των δημοτών. Ως προς αυτό, δεν έχω αμφιβολία ότι έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπολείπονται πολλά ακόμη να γίνουν. Όμως :

– Διοικήσαμε το Δήμο με διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους του δημότες, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε.

– Δώσαμε έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους προς τον Δήμο με δημοκρατικότητα, με συναίνεση, με διαφάνεια στη λειτουργία του.

Φέραμε για πρώτη φορά τη διαβούλευση και τη συνεργασία τόσο ουσιαστικά στη ζωή της πόλης, δημιουργώντας το «ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ», ένα χώρο δομημένου δημοκρατικού διαλόγου με τους πολίτες, που γνωρίζει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία.

– Σταθήκαμε δίπλα στους αδύναμους, σε όλους όσους σε σκληρές εποχές χρειάστηκαν τη στήριξη του Δήμου. Διαχειριστήκαμε ένα εθνικό θέμα, το θέμα των προσφύγων, κατά τρόπο υποδειγματικό.

Στα πλαίσια της ΠΕΔ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια την Αναπτυξιακή Κρήτης και την Ύπατη Αρμοστεία σταθήκαμε με σεβασμό μπροστά στο δράμα τους, γιατί οι μνήμες μας είναι νωπές από το  καιρό που οι Μικρασιάτες συμπατριώτες μας ξεριζώνονταν από τον τόπο τους με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο.

– Επενδύσαμε στην ταυτότητα του Ηρακλείου ως μητροπολιτικού κέντρου της Μεσογείου, με τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την ανάπτυξη στο επίκεντρο.

– Νοικοκυρέψαμε τον Δήμο και την περιουσία του. Η μεγάλη οικονομική ευρωστία που πετύχαμε επιστρέφει σήμερα με έργα και μειώσεις τελών στους Δημότες.

– Ολοκληρώσαμε την πρώτη διετία όλα τα τεχνικά έργα που παραλάβαμε σε διάφορα στάδια προόδου από την προηγούμενη  δημοτική αρχή και έχουμε σε εξέλιξη μεγάλα έργα που αλλάζουν τη ζωή των Ηρακλειωτών – την Ανάπλαση του Σταυρού, την Ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη, την αντιδιαβρωτική προστασία του Δερματά και τόσα άλλα.  

– Στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα με τη μείωση των δημοτικών τελών και πήραμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως το Open Mall, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο.

– Δεν διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις όπου και όποτε χρειάστηκε. Αποδείξαμε εμπράκτως ότι Δήμος αντιμετωπίζει όλους τους δημότες, επιχειρηματίες και μη, ως ίσους, χωρίς καμία εξαίρεση.

– Αντικαθιστούμε το υδρευτικό δίκτυο της πόλης – ένα έργο τεράστιας σημασίας, για το οποίο διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Μαζί με τα συνοδά έργα, γεωτρήσεις και αφαλάτωση, με την αντικατάσταση των υδρομέτρων, δίνουμε σωστή λύση στο χρόνιο πρόβλημα του νερού.

– Αποπερατώνουμε χωρίς να υπερβούμε ούτε ευρώ τον προϋπολογισμό την 2η  Φάση του Πολιτιστικού, κι έχουμε ήδη αναθέσει την καλλιτεχνική του διεύθυνση στον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό και συντοπίτη μας Μύρωνα Μιχαηλίδη.

– Πιστοποιούμε και ανακατασκευάζουμε τις παιδικές χαρές του Δήμου, κάτι που έπρεπε  να είχε ξεκινήσει από το 2009.

– Νομιμοποιήσαμε τα – στερούμενα, μέχρι τώρα αδείας –  σχολεία του Ηρακλείου και προχωράμε σε παρεμβάσεις για τη συντήρησή τους.

– Καταφέραμε επιτέλους την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της Αγίας Τριάδας, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης και ξεκινάμε πράξεις αναλογισμού.

– Αξιοποιούμε και εντάσσουμε στη ζωή της πόλης τα Ενετικά Τείχη, με ένα πλήρες master plan – ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο για την εξυγίανσή τους. Κάτι που επίσης έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 2009.

– Επεκτείνουμε αρδευτικά δίκτυα στην περιφέρεια του Δήμου.

Και πολλά άλλα ακόμα. Να σας θυμίσω? Παραλάβαμε τη χρήση του μεγάρου  Κοθρή, για 30 χρόνια για να δημιουργήσουμε έναν νέο πολυχώρο πολιτισμού,  προχωρήσαμε ήδη στην ψηφιοποίηση των έργων της δημοτικής πινακοθήκης, συντηρούμε τα παλαίτυπα της Βικελαίας, πραγματοποιήσαμε ήδη σειρά νέων εκδόσεων, δημιουργούμε «κέντρο κρητικής διατροφής» στο παλαιό ξενοδοχείο «Μίνως»,  αγοράζουμε τη Φάμπρικα Ανωγειανάκη για να δημιουργήσουμε εκεί «Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής», στηρίξαμε τον τουρισμό, κάναμε 4 αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού σε Ευρώπη και Αμερική, θεσμοποιήσαμε 4 νέα φεστιβάλ τέχνης, φτιάξαμε την πρώτη συμφωνική ορχήστρα νέων της Κρήτης. Έργα είναι αυτά κι ας μην είναι από μπετόν.  

– Εξασφαλίσαμε επιπλέον 14 στρέμματα στο στρατόπεδο Μπετεινάκη για ανέγερση του σχολείου Καρτερού. Λύσαμε το πρόβλημα της χερσαίας ζώνης και λήξαμε μια εκκρεμοδικία πολλών ετών  με τον ΟΛΗ.

– Ανανεώσαμε τον στόλο της καθαριότητας, μεταφέραμε την ιχθυαγορά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ανακαινίσαμε και θέσαμε ξανά σε λειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στηρίξαμε όσο ποτέ την παιδεία -υλοποιούμε προγράμματα δια βίου μάθησης και βραβευόμαστε για αυτά, συνεργαζόμαστε με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης σε πρωτοποριακά έργα διαχείρισης αποβλήτων, βελτιώνουμε τα αποτελέσματά μας στην ανακύκλωση, νοικοκυρέψαμε τη δημοτική περιουσία. Εντοπίσαμε και καταγράψαμε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 200 ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου, παντελώς άγνωστα σε όλους μέχρι τώρα.

– Και έχουμε κινήσει ήδη τις διαδικασίες για έργα οραματικά, όπως την Μαρίνα στην περιοχή του Παγκρητίου, τα τείχη, το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, για το οποίο έχουμε ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές εγκρίσεις,  και άλλα πολλά.

Κάποιοι εξακολουθούν να μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε έργο. Ξεχνούν ότι όλα αυτά -και πολλά παραπάνω, που δεν προλαβαίνω να απαριθμήσω- τα πετύχαμε, όχι στον καιρό των παχέων αγελάδων, όχι με τους πακτωλούς χρημάτων του παρελθόντος να ρέουν στο Δήμο, ούτε με Ολυμπιακούς Αγώνες να μας χρηματοδοτούν. Τα πετύχαμε σε πρωτοφανείς για την αυτοδιοίκηση δυσμενείς συνθήκες: Με τη χώρα υπό πτώχευση, με capital controls, και τράπεζες κλειστές, με μνημονιακές δεσμεύσεις  και τον νόμο για τα δημόσια έργα, τον περίφημο 4412/16 να τροποποιείται 253 φορές, μέσα σε 2 χρόνια και να «παγώνει» για μεγάλο χρονικό διάστημα τα έργα σε όλη την Ελλάδα.

Και με την τεχνική  υπηρεσία υποστελεχωμένη εξαιτίας της απόφασης του προηγούμενου Δημάρχου να εγκρίνει την μετακίνηση  μηχανικών, από τον Δήμο στην Περιφέρεια, το καλοκαίρι του 2014. Μια απόφαση για την οποία δεν έκρινε σκόπιμο να μας ενημερώσει καν.

Μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε έργα, όταν τα συγκριτικά στοιχεία των Δήμων, που δημοσιεύονται στη διάυγεια, αποδεικνύουν ότι το 17 και το 18 συμβασιοποιήσαμε περισσότερα έργα από τους μεγάλους Δήμους της χώρας, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης!

Και είναι όλα εντεταγμένα για πρώτη φορά σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δεκαετίας,  που καταρτίσαμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου.

Η αλήθεια είναι ότι, ακριβώς όπως είχαμε υποσχεθεί, θέσαμε σε κίνηση τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ξεχωριστή δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2017 αναδείχθηκε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός της  Ευρώπης.

Δεν λέω πως το πετύχαμε μόνοι μας, αλλά το πετύχαμε συνεργαζόμενοι με όλους τους συναρμόδιους φορείς στο πλαίσιο της επιτροπής τουρισμού και επιχειρηματικότητας του Δήμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ηράκλειο μπήκε και πάλι στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, και βραβεύτηκε γι’ αυτό, ούτε είναι τυχαίο πως εξελίσσεται σε περιφερειακό κέντρο αθλητισμού.

Δεν είναι τυχαίο το παγκόσμιο βραβείο της Unesco για τις δράσεις μας στην παιδεία, τα βραβεία στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, τον τουρισμό!

Όλα αυτά έγιναν με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και όραμα, με ευρείες συνεργασίες και απόλυτη διαφάνεια. Χάρις σε αυτά και χάρις στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει αυτός ο τόπος, καθιστούμε σταδιακά το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου, όπως δεσμευτήκαμε το 2014.

Ασφαλώς και δεν τα κάναμε όλα τέλεια κι είμαστε οι πρώτοι που το αναγνωρίζουμε.  Λάθη δεν κάνει όποιος δεν δουλεύει. Κι εμείς δουλεύουμε σκληρά και συστηματικά από το πρωί έως το βράδυ. Αυτό είναι το χρέος μας.

Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινότητά τους και αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά από όσα έχουμε πετύχει δεν έχουν γίνει ευρέως αντιληπτά από αυτούς. Αλλά κι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.  

Ο κόσμος ξέρει, βλέπει, αναγνωρίζει ότι δεν διστάσαμε να αναμετρηθούμε και με τα πιο δύσκολα προβλήματα της πόλης, που κάποιοι δεν ετόλμησαν να μετρηθούν μαζί τους. Και έχουμε θέσει ήδη τις βάσεις ώστε τα περισσότερα από αυτά να λυθούν ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν το προσεχές διάστημα.

Εκεί θα πέσει άλλωστε όλο το βάρος στην επόμενη θητεία μας, με επίκεντρο την σταδιακή αντικατάσταση του οδικού δικτύου και την ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου.

Τα δικαιολογημένα παράπονα των δημοτών όμως,  και η αυστηρή μα δίκαιη κριτική είναι ένα πράγμα. Η συνολική απαξίωση του έργου μας, την οποία επιχειρούν συστηματικά ορισμένοι, είναι κάτι εντελώς  διαφορετικό που χαρακτηρίζει τελικά εκείνους που την κάνουν, όχι εμάς.

Ας το πούμε ανοιχτά: ο πόλεμος που έχει δεχτεί η παρούσα δημοτική αρχή, από ένα συγκεκριμένο σύστημα είναι πρωτοφανής.

Τους χαλάσαμε τη συνταγή και δεν μας το συγχωρέσαν.

Όπως δεν  συγχώρεσαν και την αποδεδειγμένη πια ανεξαρτησία μας.

Δεν θα πω ψέματα: υπήρξαν φορές που στεναχωρήθηκα, άλλες που θύμωσα και κάποιες, ελάχιστες, που έφτασα να αναρωτηθώ αν αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.  Εντέλει όμως, όλη αυτή η χυδαιότητα με έκανε πιο δυνατό. Γιατί κατάλαβα πώς όσο περισσότερο μάς χτυπούν, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνουν ότι κάτι τουλάχιστον κάνουμε καλά!

Κι αυτό που κάνουμε καλά είναι απλό: θωρακίσαμε θεσμικά τον Δήμο Ηρακλείου και κλείσαμε ερμητικά τις πόρτες στα παρασυστήματα εξουσίας που ήθελαν να κυβερνούν το Ηράκλειο.

Ας το πάρουν απόφαση όλοι:  όσο είμαστε εμείς στον Δήμο Ηρακλείου, θα κυβερνά η αλήθεια και  το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο. Ουδείς άλλος!

Και όχι, όσο κι αν θέλουν να σας πείσουν για το αντίθετο, δεν είμαστε όλοι ίδιοι: ούτε εγώ προσωπικά, ούτε η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, θα θυσιάσουμε ποτέ τις αρχές και τις αξίες μας στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού κέρδους. Είμαι υπερήφανος για αυτό – όπως είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και τα μέλη της Δύναμης Πολιτών διότι αποδείχθηκαν παλικάρια!   

Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε ποτέ την ανεξαρτησία αυτής της παράταξης. Ξέρουμε πια πόσο ακριβά κοστίζει η επιλογή μας, αλλά ξέρουμε ότι είναι η σωστή.  Αποκλειστικός γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το καλό του τόπου και μόνον αυτό.

Έτσι πορευόμαστε από το 2014, έτσι κερδίσαμε, έτσι θα κερδίσουμε και πάλι!  

Γι’ αυτό ας τα ξεχάσουμε  όλα αυτά. Και ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο αύριο. Στο Ηράκλειο των παιδιών μας. Όπως ήδη το έχουμε σχεδιάσει μαζί σας. Με την περιφέρειά του φροντισμένη, με ισόρροπη ανάπτυξη. Με το κέντρο του χωρίς αυτοκίνητα, με το μεγαλύτερο πάρκο του αναβαθμισμένο, με ένα οικολογικό, αρχαιολογικό πάρκο στην Κνωσό και διαδρομές σύνδεσης των αρχαιοτήτων με το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, με παρεμβάσεις αναπλάσεων στον γειτονικό της οικισμό, κι ένα πάρκο κυκλικής οικονομίας στην Αλικαρνασσό. Με Μαρίνα για σκάφη στο Παγκρήτιο. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα.

Αλλά και με τις παιδικές του χαρές ανανεωμένες και πιστοποιημένες, με τα σχολειά του νομιμοποιημένα και ασφαλή. Με σεβασμό στα Άτομα με Αναπηρία. Με τα τείχη του, την ιστορία του δηλαδή, μέσα στην καθημερινή μας ζωή, με τον πολιτισμό την παιδεία, την αλληλεγγύη, στην πρώτη γραμμή. Και βεβαίως με νερό στις βρύσες του!

Δεν πρόκειται για άπιαστο όνειρο. Πρόκειται για το Ηράκλειο που δημιουργούμε καθημερινά, όλοι μαζί!

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα και το Ηράκλειο έχουν υποφέρει στο παρελθόν από αλαζονικές συμπεριφορές.  Από ανθρώπους που βάζουν το «εγώ», πάνω από το «εμείς».

Για αυτό το 2014 είπαμε: αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη.

Σήμερα ξέρω ότι η αλλαγή αυτή ξεκίνησε και ουδείς μπορεί να την σταματήσει!

Σήμερα, λοιπόν, όταν περπατώ στους δρόμους το πρωί, δεν αναρωτιέμαι πια. Διότι  ξέρω ότι πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό που κάνει έναν Δήμαρχο καλό, είναι να δίνει πρώτος το παράδειγμα:

να μην υποκύπτει σε πιέσεις, να μην αντιμετωπίζει την πόλη του με μικροψυχία.

Και καλή Δημοτική αρχή είναι αυτή που χαράζει το σωστό μονοπάτι, για να μην χάσουμε ποτέ ξανά τον δρόμο μας. Αυτή που ακούει και συνεργάζεται, που αναγνωρίζει το θετικό έργο των πολιτικών της αντιπάλων, ακόμα και όταν εκείνοι δεν το κάνουν,  που υιοθετεί τις θετικές τους προτάσεις. Εμείς αυτόν τον δρόμο έχουμε επιλέξει.

Τον ξεκινήσαμε μαζί το 2014, κι έχει μια μόνο κατεύθυνση. Πάει μπροστά. Για το Ηράκλειο που αγαπούμε. Για το Ηράκλειο των παιδιών μας.  Για την ψυχή αυτής της πόλης- Δεν πάμε πίσω! Μόνο μπροστά!”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί