Εγκαινιάστηκε, παρουσία του Υπ. Παιδείας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπλ. Υπουργού Καθηγητή Κώστα Φωτάκη, καθώς και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου, Ηλία Γεωργαντά.

Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος στο Ηράκλειο.

Το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης, κ. Νίκος Ηγουμενίδης και Μ. Θραψανιώτης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», κ. Ηλίας Λυγερός, ο κ. Ν. Ταβερναράκης καθώς και πλήθος φορέων.

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, ανέφερε:

«Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για τη διαμόρφωση σύγχρονων τομέων με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα. Τομέων που κάποιοι είναι ακόμη ακόρεστοι επιστημονικά και τεχνολογικά κι έτσι αφήνουν περιθώρια για μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο διαθέτει σοβαρές δυνάμεις σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η φωτονική, η νανοτεχνολογία, η πληροφορική, η αγροτεχνολογία. Πρόκειται για τεχνολογίες που δημιουργούν αξία και πλούτο στα σημεία που συναντούν τους παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά. ​Η μετατροπή του TEI σε Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας γενικότερα.

Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών που υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ακόμη και να προκαλέσει άλματα πρωτοπορίας που θα μας τραβήξουν μπροστά.»

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης ανέφερε:

«Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης από σήμερα αποτελεί μια νέα θετική πραγματικότητα η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση της Κρήτης ως ακαδημαϊκού και ερευνητικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας.

Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι η υπέρβαση της κρίσης που βίωσε η χώρα, περνάει μέσα από τις ευκαιρίες που θα δοθούν στους νέους ανθρώπους. Ευκαιρίες που δεν συνδέονται μόνο με την εργασία και το ευνοϊκό πλαίσιο που οφείλουμε να δημιουργήσουμε ώστε να μείνουν και να εργαστούν στην χώρα μας.

Συνδέονται κυρίως με την ικανότητα μας να σταθούμε αρωγοί και να ενισχύσουμε την πλήρη αξιοποίηση από τους βασικούς κλάδους παραγωγής, της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται μέσα στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας. Αυτή είναι η πεποίθηση της Κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση καλωσορίζουμε την έναρξη λειτουργίας του νέου Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την νέα θετική προοπτική γνώσης και καινοτομίας που δημιουργείται για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας».

Το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φέρει μια ιστορία περίπου 40 ετών, αυτήν του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, το οποίο έπαψε πλέον να υφίσταται.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος: «Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στην προγενέστερη μορφή του, από όλες τις θέσεις, κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού».

Φωτογραφίες: Image Services

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί