Β. Λαμπρινός για τη Μάχη της Κρήτης: «Ορόσημο της Αντίστασης στον Φασισμό»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού,για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης:

Η απόφαση του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης να αντιμετωπίσει, με αυτοσχέδιο οπλισμό, χωρίς προετοιμασία και οργάνωση, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα, τους πάνοπλους Γερμανούς επιδρομείς, την 20ή Μαΐου 1941, έχοντας στο πλευρό του ολιγάριθμες συμμαχικές δυνάμεις, παραμένει ένα ορόσημο της Αντίστασης στον Φασισμό, στις δυνάμεις της βίας και του ολοκληρωτισμού.

     Η πρώτη αεραποβατική επίθεση στην πολεμική ιστορία, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί για το φρόνημα και τις δυνατότητες των κατοίκων της Κρήτης. Οι μεγάλες απώλειες της επίλεκτης 7ης Μεραρχίας των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, απέτρεψαν μια ανάλογη επιχείρηση για τα ναζιστικά στρατεύματα. Η αργοπορία και η συνακόλουθη αναπροσαρμογή των σχεδίων του Χίτλερ,  καθυστέρησαν την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως, με καταλυτικές συνέπειες για τον γερμανικό στρατό, γεγονός που καθιστά την Μάχη της Κρήτης από τις πιο καθοριστικές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

     Τα ηρωικά γεγονότα αυταπάρνησης και θυσιών, που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, και καθ’ όλη την διάρκεια των Κατοχικών χρόνων, προσέδωσαν νέες διαστάσεις στους αναρίθμητους, ανά τους αιώνες, Αγώνες των Κρητών για Ελευθερία και Ειρήνη.

    Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η Επέτειος πραγμάτωσης του ύψιστου Χρέους προς την πατρίδα, εξακολουθεί να μας δείχνει την ανηφορική πορεία για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών: της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Τιμής, και του Πατριωτισμού.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί

Το Candiadoc και οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του κράτους

Οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του τόπου στην επιστροφή τους στην κυβέρνηση, μέσω σειράς από πολιτικές απάτες, στοχεύουν, εκτός από το φαγοπότι και την ευνοιοκρατία, να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέσα και μέτρα ώστε να μην υπάρχει κανείς να αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Έτσι εξαγοράζουν μέσα και συνειδήσεις. Και όσα δεν μπορούν να εξαγοράσουν, τα οδηγούν βίαια στην εξαφάνιση, μέσω οικονομικής ασφυξίας.
Το Candiadoc είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που αντιστέκεται σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς που επιβάλλει μια ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι αυτό, εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας με στόχο να σταματήσει να υπάρχει.

Θα τα είχαν καταφέρει οι «άριστοι» αν δεν υπήρχαν περισσότεροι από 50.000 πολίτες καθημερινά και πάνω από 1 εκατομμύριο κάθε μήνα να στηρίζουν την προσπάθεια, ως ενεργοί αναγνώστες. Όλοι αυτοί που έχουν αναδείξει το Candiadoc από ένα περιφερειακό μέσο, σε μέσο πανελλαδικής απήχησης.
Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που κρατά όρθια την ομάδα μας. Είναι η μεγάλη ηθική δύναμη που μας βοηθάει.
Όπως όμως είναι κατανοητό, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας προκαλούνται και σειρά άλλων προβλημάτων, όπως είναι προφανές. Που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη διάθεση της ομάδας μας.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί επιθέσεις στο τεχνικό κομμάτι. Κι αυτό προσθέτει νέα προβλήματα αλλά και την ανάγκη να τα αποκαταστήσουμε.
Σύντομα θα επιστρέψουμε, ελπίζουμε με καλύτερους όρους, από κάθε πλευρά.
Επειδή, παρά τα προβλήματα, θα είμαστε εδώ να κάνουμε ό,τι ξέρουμε καλά: να λέμε την αλήθεια, να αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα, να καταθέτουμε την άποψή μας χωρίς να στεκόμαστε «ουδέτεροι» ανάμεσα στην κοινωνία και τους καταστροφείς της.

Αλέκος Α. Ανδρικάκης