Ισπανία: Αρχές Ιουλίου η ψηφοφορία για την εκλογή του πρωθυπουργού

Το νέο κοινοβούλιο της Ισπανίας είναι πιθανόν να ψηφίσει στις αρχές Ιουλίου ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, δήλωσε η ασκούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Ισαμπέλ Θελάα.

Οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Απριλίου αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ ασκεί τώρα χρέη πρωθυπουργού και αναμένεται να παραμείνει στον θώκο, αλλά θα χρειαστεί να επιδιώξει να βρει εταίρους προκειμένου να ψηφιστεί σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

«Εκτιμάμε πως η εκλογή του πρωθυπουργού θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, αν και ο Ιούλιος είναι πιο ρεαλιστικός», είπε η Θελάα μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε δύο Καταλανούς βουλευτές ως υποψήφιους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, δίνοντας μια πρώιμη αίσθηση του εξέχοντα ρόλου που θα διαδραματίσει πιθανόν η πολιτικά ευαίσθητη περιοχή στη διάρκεια της θητείας του.

Τόσο η Μεριτξέλ Μπατέτ, υποψήφια του Σάντσεθ για την Κάτω Βουλή, όσο και ο Μανουέλ Κρουζ, υποψήφιός του για τη Γερουσία, ανήκουν στην καταλανική πτέρυγα των Σοσιαλιστών και ως εκ τούτου τάσσονται υπέρ της συνέχισης της ένωσης με την Ισπανία αλλά είναι επίσης ανοικτοί στον διάλογο με το στρατόπεδο των οπαδών της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Η ανάδειξή τους ως συνδέσμων-κλειδιά στην εθνική νομοθετική διαδικασία δείχνει «τη δέσμευση στον διάλογο, στη συνύπαρξη και στη συνοχή μεταξύ όλων των Ισπανών», δήλωσε η εκπρόσωπος Ισαμπέλ Θελάα.

‘Όμως, σε μια ένδειξη για το πόσο διχαστική είναι η δημόσια συζήτηση για την Καταλονία, ένας εξέχων αυτονομιστής άφησε να εννοηθεί ότι με την επιλογή αυτή επιχειρείται ένα κουκούλωμα του ζητήματος.

«Δεν νομίζουμε ότι η τοποθέτηση Καταλανών σε αυτές τις θέσεις διορθώνει κάτι. Είναι ένα διακοσμητικό εγχείρημα», είπε ο Σέρχι Καμπρέρα, εκπρόσωπος του κόμματος ETC στο περιφερειακό Κοινοβούλιο.

Αυτό που θέλει το κόμμα του είναι μια μόνιμη δομή διαλόγου ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη για τα ζητήματα της Καταλονίας.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί