Στο site της Δύναμης Πολιτών το πρόγραμμα της παράταξης

Στο site της Δύναμης Πολιτών έχει αναρτηθεί εδώ και λίγες ημέρες το πλήρες πρόγραμμα της παράταξης (https://dypo.gr/programma-mas)

Το πρόγραμμα εστιάζει στην συνέχιση των μεγάλων έργων που έχουν ξεκινήσει, στην ενίσχυση της καθημερινότητας αλλά και σε εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγωγή του προγράμματος:

«Τί επιδιώκουμε για την επόμενη περίοδο;

Στρατηγικός Αναπτυξιακός μας στόχος είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών – ιστορικών – περιβαλλοντικών χώρων του Δήμου με τουριστικές –  πολιτιστικές διαδρομές που συνδέουν το λιμάνι, το κέντρο και την Κνωσό ήτοι ο σχεδιασμός του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ).

Επίσης η ολοκλήρωση όλων των σχεδιασμένων έργων από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου (ΒΑΑ).

Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων Στρατηγικών  υλοποιούνται όλα τα έργα που ήδη έχουν μελετηθεί και δημοπρατούνται ή εκτελούνται ήδη στο κέντρο της πόλης, τα οποία είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και λειτουργούν ως ψηφίδες ενός μεγάλου «μωσαικού». Μεταξύ αυτών:

• Η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη

• Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

• Η ολοκλήρωση των έργων στην Δικαιοσύνης – Έβανς – 1821

• Η ανάπλαση της Καλοκαιρινού

• Η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

• Η κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου στα Ενετικά τείχη

• Η κατασκευή 6 υπερσύγχρονων χώρων παιχνιδιού και αναψυχής, ώστε να καταστεί η τάφρος των τειχών, αλλά και το πάρκο δίπλα στην Κνωσό, πόλος έλξης για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειες τους σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 7.700τμ

• Η ολοκλήρωση του έργου στον κόλπο Δερματά, για να προστατεύσουμε την πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά.

• Η δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών για την  ανάδειξη της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.

• Η δημιουργία της Στέγης ανάδειξης και προβολής της Κρητικής Διατροφής στο παλιό ξενοδοχείο Μίνως.

• Η ανάπτυξη Δημοτικής Πινακοθήκης στο πανέμορφο Μέγαρο Κοθρή.

• Η αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων και η αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου και της Πλατείας Καλλεργών.

• Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώνονται με τη δημιουργία “open mall”, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, έτσι ώστε η τοπική οικονομία να επωφεληθεί από την αυξημένη ελκυστικότητα της πόλης.

Όμως μια πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο της. Είναι και οι γειτονιές και η περιφέρειά της.

Στόχος μας είναι οι γειτονιές του Ηρακλείου να αποκτήσουν ενισχυμένη κοινωνική και οικονομική αυτοδυναμία. Με μια σειρά έργων στοχεύουμε να ενισχύσουμε τα κέντρα τους, ώστε οι γειτονιές  να επιλέγονται από τους πολίτες για αγορές και διασκέδαση.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα, αποτελεί καίριο μέλημά μας.

Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου (υπάρχει ήδη εγκεκριμένος σχεδιασμός για έργα οδοποιίας ύψους 25 εκατομ. Ευρώ), η συνέχιση της αντιμετώπισης των προβλημάτων της σχολικής στέγης, η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, η ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός νέων βρεφονηπιακών σταθμών (μεταξύ των οποίων ο επί των οδών Δρακάκη- Ιλίου που ήδη κατασκευάζεται και εκείνος του «ΜΗΤΕΡΑ») και η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων είναι μερικά από τα έργα έχουμε ήδη μελετήσει και διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους είτε από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε από ίδια έσοδα.  

Στόχος μας επίσης είναι να ενισχυθούν το πράσινο, με τη δημιουργία πάρκων σε επίπεδο γειτονιάς (εξελίσσεται ήδη διαγωνισμός για κοινόχρηστους χώρους έκτασης 12,5 στρεμμάτων στο 1ο,2ο,30 διαμέρισμα και στη Ν.Αλικαρνασό),  να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα των πάρκων υπερτοπικής σημασίας που ήδη εξελίσσονται (Γεωργιάδη, Τείχη, Ερυθραίας) να διευρυνθούν οι αθλητικοί χώροι, να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις κυκλικής οικονομίας (καθαριότητα, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση), να επεκταθούν οι πεζοδρομήσεις και οι οδοί ήπιας κυκλοφορίας και να πιστοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία τους όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα να σχεδιασθούν δράσεις ενίσχυσης χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς. Ήδη εκτελούνται πολλά έργα γύρω από αυτό το πλέγμα και έχουν ωριμάσει και άλλα που  αρχίζει σύντομα η υλοποίησή τους.

Ταυτόχρονα ενισχύουμε την πολιτιστική ταυτότητα της υπαίθρου και υποστηρίζουμε την ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού μας τομέα.

Μητροπολιτικό κέντρο αναγνωρίζεται ένας τόπος από την χωροταξική και πολεοδομική του συγκρότηση, την οργάνωση και τη δύναμη της οικονομίας του.

Η σημερινή οικονομική δύναμη του Ηρακλείου προέρχεται από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές του υποδομές και τον Τουρισμό. Επιδιώκουμε δωδεκάμηνο Τουρισμό. Μπορούμε να το επιτύχουμε και το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των οικονομικών εισροών και η αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας για τους πολίτες.

Σε αυτό θα βοηθήσουν μεγάλα έργα που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, όπως:

1. Η μεταφορά του αεροδρομίου Καζαντζάκη στο Καστέλι, που δημιουργεί ευκαιρίες χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Ανατολικής πλευράς του Ηρακλείου και απογειώνει την αναπτυξιακή δυναμική της μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για όλη την περιοχή.

2. Η κατασκευή «Μαρίνας» σε γειτνίαση με το Παγκρήτιο στάδιο αυξάνει τις δυνατότητες του Ηρακλείου για μετατροπή του όχι μόνο σε ένα επιτυχημένο δωδεκάμηνο Τουριστικό προορισμό, αλλά και σε Αθλητικό κέντρο με ισχυρή ακτινοβολία.

3. Η ανάδειξη και συντήρηση των τειχών και η ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης που ήδη εξελίσσεται.

4. Η κατασκευή του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που ήδη έχει μελετηθεί και αναμένεται η χρηματοδότηση του άμεσα.

5. Η δημιουργία Οικολογικού Αρχαιολογικού πάρκου στην Κνωσό, στα πλαίσια χωροταξικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή, ώστε το μνημείο να αναδειχθεί όπως του αξίζει και να διευκολυνθεί η ζωή των κατοίκων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η κατασκευή του πάρκου της “Ερυθραίας”. Ο σχεδιασμός θα βελτιώσει τη σύνδεση του μνημείου με την πόλη και θα αναδείξει τον  κορυφαίο ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του τόπου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί