Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Ξεκίνησε η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων και αεροναυτικών μέσων, υπό τον τίτλο «Θαλασσόλυκος (Sea Wolf 2019)».

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Ενέργειας, νυν Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα βγάλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Μεσόγειο, μετά τον «Πορθητή» που προκαλεί διπλωματική διαμάχη κινούμενο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα τουρκικά Μέσα μεταδίδουν ότι η άσκηση που ξεκίνησε σήμερα, θα ολοκληρωθεί το επόμενο Σάββατο 25 Μαΐου, με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να έχει αναλάβει την οργάνωση και εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού Ναυτικού, στην άσκηση που λαμβάνει μέρος στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα χρησιμοποιηθούν τουρκικά οπλικά συστήματα, όπως μη επανδρωμένα εναέρια, φρεγάτες, υποβρύχια, ναυτικά πυροβόλα και μονάδες έρευνας και διάσωσης, ενώ τα σενάρια των ασκήσεων προβλέπουν καταστάσεις κρίσεων και εντάσεων σε θαλάσσιες περιοχές και περιοχές πολέμου.

Την έναρξη της άσκησης σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας πως «στόχος των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων είναι η διασφάλιση, διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες».

άσκηση Θαλασσόλυκος - Τουρκία

 Όπως είπε ο Ακάρ «με αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ενάντια σε FETO, PKK / YPG, Daesh» και πρόσθεσε πως, «εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Οπως αναφέρει το ant1news.gr, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά ότι, «οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι πιο προηγμένες ποιοτικά και αριθμητικά υπέρτερες συγκριτικά με το παρελθόν» και τόνισε πως αν και «δίνουμε μεγάλη προσοχή στη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το δικαίωμα και το δίκαιο του έθνους μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», τονίζοντας πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή θα συνεχιστούν στην προσεχή περίοδο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί