ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου: Θα θυμόμαστε τον Δήμαρχο για αυτά που έκανε!

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου:

Θα θυμόμαστε τον Δήμαρχο για αυτά που έκανε!

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου βρήκε τι φταίει για την ατάραχη αδράνεια του. Όπως λέει το παλιό καλό ρητό “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”.  

Ο νόμος 4412/2016 έβαλε τέλος σε ένα σύστημα αναθέσεων που είχε μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρωταθλητή αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων και τελικά διαφθοράς, σύμφωνα με τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία 15 χρόνια.

           Οι έλεγχοι και οι καταδίκες είχαν πράγματι κλονίσει την όποια εμπιστοσύνη στον θεσμό. Πολλοί αιρετοί εξέπεσαν του αξιώματος, ακριβώς για τέτοιους λόγους. Επειδή λοιπόν όλοι ξέραμε “ τι συμβαίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και πως λειτουργεί σήμερα ένας Δήμος!”, γι’ αυτό έγινε και ο 4412 του 2016.

Ο νέος νόμος έβαλε ενιαίους κανόνες για τις αναθέσεις και δημιούργησε ένα πλαίσιο διαφάνειας που δεν υπήρχε πριν. Χρειάστηκε διορθώσεις, επεξηγηματικές εγκυκλίους, επιμορφώσεις στελεχών και κυρίως διάλογο και λύσεις για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τα περισσότερα λύθηκαν. Πάρα πολλοί Δήμοι, σε όλη τη χώρα, μπόρεσαν να δημοπρατήσουν έργα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Άλλοι Δήμοι είχαν πρόβλημα υποστελέχωσης σε μηχανικούς αλλά και εκεί βρέθηκαν λύσεις. Βέβαια στο πραγματικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων, δεν  ακούσαμε ποτέ τον λαλίστατο Δήμαρχο, να κάνει κριτική στη θέση του κ. Μητσοτάκη για επαναφορά των προσλήψεων στο 5 φεύγουν 1 έρχεται. Προφανώς ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα στελεχωθεί κατ’ εξαίρεση!

Όμως είναι γεγονός ότι ο νέος νόμος έκοψε τα … κίνητρα πολλών δημοτικών αρχόντων να πραγματοποιήσουν … έργο, γιατί καθιέρωσε την κλήρωση στις απευθείας αναθέσεις. Απρόβλεπτος γαρ η τύχη!

Περίπου 30 σχολικά κτήρια δημοπρατήθηκαν στην Κρήτη. Το πρώτο τον Φεβρουάριο του 2017, 6 μήνες μετά τον νέο νόμο,  στο κοντινό μας Ηράκλειο. Κανένα στον Άγιο Νικόλαο, με το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης. Μόλις χθες μάθαμε ότι και το σχολείο της Νεάπολης απορρίφθηκε, γιατί δεν ήταν συμβατή η μελέτη με τους όρους του προγράμματος.  Προφανώς φταίει ο … ΣΥΡΙΖΑ. Οι περιπέτειες της επισκευής του πεζοδρομίου στην Αμμουδάρα είναι χαρακτηριστική τόσο για το παλιότερο όσο και για το σημερινό έργο και τις πρακτικές του Δημάρχου.

Η ερμηνεία του, ότι όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση επειδή  “επιδιώκει και επιτυγχάνει την τεχνητή διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που παρουσιάζει στους δανειστές,” δείχνει τεράστια άγνοια και για τα δημόσια οικονομικά και για το πώς σχηματίζονται τα πλεονάσματα, αλλά και κακοπιστία και φτηνή αντιπολίτευση, γιατί τα τελευταία τρία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτήθηκε για έργα, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο και μάλιστα με διαφανή και ισότιμο τρόπο. Μόνο στο Λασίθι και μόνο από το ΦιλόΔημο Ι και ΙΙ έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 16.317.251,76 € και για τον Δήμο Αγίου Νικολάου 4.292.000,00 €. Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στο filodimos.ypes.gr.  Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 7.468.146 € για την ανέγερση Δημαρχείου στη Σητεία και υποδομές αποχέτευσης στο Βαθύ και την Αμμουδάρα, που δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί. Τα κονδύλια κατανέμονται ανεξάρτητα από την όποια κομματική τοποθέτηση των δημάρχων αλλά ανάλογα με την ετοιμότητά τους σε μελέτες έργων, όπως έχουν όλοι αναγνωρίσει.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος πάντοτε πολιτεύτηκε με κριτήριο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων συγκεκριμένου βουλευτή που τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, ανεξάρτητα από το συμφέρον του τόπου. Και αντίστοιχη ήταν η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την αποτυχία του. Τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του εξάλλου, δεν υπήρχε ο νόμος που “τον εμπόδιζε”. Το μόνο έργο που προώθησε ήταν ο Γαργαδώρος, αν και δεν ήταν … τελείως δικό του!

Όμως κανείς δεν θα θυμάται τον απερχόμενο Δήμαρχο για αυτά που δεν έκανε. Θα τον θυμόμαστε για αυτά που έκανε! Και επειδή δεν είναι λίγα, ας θυμηθούμε μερικά:

  • την τεράστια έκπτωση στην ανταλλαγή γης με χρήμα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης. Από 1.083.223,30 € που ήταν η υπολογισθείσα αντικειμενική αξία σε μόλις 563.090 €, και μάλιστα σε μακρινές δόσεις.  Μια χαριστική πράξη υπέρ των πλουσίων και ισχυρών σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών. Προφανώς οι μεγάλοι ξενοδόχοι ήταν αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση!!! Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι για αυτή την … κοινωνική του πολιτική, πέτυχε ευρύτατη συναίνεση, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, εκτός του Σύγχρονου Δήμου και του κ. Καρατσή προσωπικά.
  • την θετική γνωμοδότηση στο έργο του Γαργαδώρου, που κατέστρεψε την τελευταία ελεύθερη παραλία της πόλης, παρά τις επισημάνσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Και για αυτό το έργο εξασφάλισε την συναίνεση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από τον Σύγχρονο Δήμο.
  • την μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (!), που ακύρωσε η … κακή γραφειοκρατία, με το διάσημο πήγαινε – έλα του περιπτέρου

Δυστυχώς για τον απερχόμενο Δήμαρχο, οι πολλοί ξέρουν πολύ καλά ότι πολιτεύτηκε για τα συμφέροντα των λίγων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί