Live η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Το απόγευμα της Τετάρτης 8/5 άρχισε η συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση, που αποτελεί την τελευταία πιθανότατα μάχη των αρχηγών στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές, θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει την αυλαία.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση:

Αλ. Τσίπρας: Επιστρέφουμε όσα εκλάπησαν από το υστέρημα του λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια

«Ζητάω σήμερα εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που παρουσιάσαμε χθες το απόγευμα στον ελληνικό λαό. Ζητάω σήμερα την εμπιστοσύνη της Βουλής και στις 26 Μάη στις ευρωπαϊκές εκλογές,την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, την Τετάρτη 8/5.

Οπως τόνισε, ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο:

Τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

Την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας αλλά και των πολλών στη κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη»

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει», συνέχισε.

«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κου Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014. Που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού».

Το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

«Πολακιάδα» και κιτρινισμός από Μητσοτάκη

Στο αναμενόμενο «κίτρινο» τέμπο κινήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Μπορεί να μετατρέψατε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Εκβιάζοντας τους βουλευτές σας και όλους εκείνους που είχαν το θάρρος να διαφοροποιηθούν. Τους λέτε: «Με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος». Αυτό τους λέτε», τόνισε μεταξύ αλλων, 

«Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους. Ο πολιτικός που κρύβει τα θύματα στο Μάτι. Και δίνει σόου υποκρισίας μπροστά στις κάμερες.

Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σ’ έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις. Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης, που στα δύσκολα βέβαια τρέχει να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 που κατά τα άλλα καταγγέλλει.

Γιατί τα γεγονότα είναι πεισματικά και εκδικούνται. Η επιλογή του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τον Πολακισμό, από κοινοβουλευτικός χειρισμός έγινε πολιτικό μπούμερανγκ. Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν νεκρούς και απώλειες στο Μάτι. Μαζί έλεγαν ψέματα και υποκρίνονταν», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Mε πλειοψηφία των παρόντων

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα, και μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε βάρος του Π. Πολάκη, η κυβέρνηση ζητάει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης. Με βάση τα λεχθέντα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση θέλει τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, αν και με βάση το Σύνταγμα αρκεί πλειοψηφία 120 ψήφων.

Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης από τους ΑΝΕΛ

Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης, θα δηλώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως ανέφερε μιλώντας απόψε στην ολομέλεια ο Πάνος Καμμένος.

Το ζήτημα που έθεσε στην αρχή της συζήτησης η ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, με παρέμβαση του στην ολομέλεια, επισήμανε ότι σήμερα εισάγεται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη η οποία κατατέθηκε και αναγνώστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι ο μηχανισμός που επελέγη είναι αντισυνταγματικός και εγείρει μείζον ζήτημα με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας για να εγκριθεί απαιτεί διαφορετική πλειοψηφία από την πρόταση εμπιστοσύνης. «Δεν προβλέπεται αυτό το οποίο συνέβη. Η πρόταση δυσπιστίας είναι όργανο κοινοβουλευτικού της αντιπολίτευσης, κατά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Προβλέπει διαφορετική πλειοψηφία από αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός για την πρόταση εμπιστοσύνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Έχει υποβληθεί γραπτή πρόταση δυσπιστίας η οποία οφείλει να προταχθεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «το κάνει αυτό διότι η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί, για να γίνει δεκτή, 151 ψήφους, και αυτό θα έδινε σε ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν- και το εδήλωσαν ήδη- με πλήρη απαξία τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, να διαφοροποιηθούν, χωρίς αυτό να έχει κοινοβουλευτική συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

«Ο μηχανισμός που επελέγη λοιπόν είναι αντικαταστατικός, είναι αντίθετος με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και εγείρει ζήτημα. Παρακαλώ να αλλάξετε την απόφαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το αίτημα του απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αφού επισήμανε προηγουμένως ότι σε δύο συνεδριάσεις αυτό το θέμα δεν ηγέρθη, δηλαδή ούτε όταν ο πρωθυπουργός απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ζητήσει την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ούτε και στη συνεδρίαση κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πάμε σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί