Ισπανία: Για πρώτη φορά από το 2017 οι Καταλανοί τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής

Για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2017, δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Καταλανοί που διαφωνούν με την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία αποτελούν την πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση αυτή, του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών, διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 30 Απριλίου-6 Μαΐου, ξεκίνησε δηλαδή δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 48,6% των Καταλανών τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας ενώ το 47,2% υπέρ. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,1%.

Μολονότι το θέμα της ανεξαρτησίας διχάζει όχι μόνο την Καταλονία αλλά όλη την Ισπανία, από τον Ιούνιο του 2017 όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι, έστω και με οριακή πλειοψηφία, οι Καταλανοί τάσσονται υπέρ της απόσχισης.

Ωστόσο, στις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι Καταλανοί ψήφιζαν συνήθως κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιοχής στην Ισπανία. Στις πρόσφατες εκλογές, τα κόμματα που διεκδικούν την ανεξαρτησία συγκέντρωσαν ποσοστό μικρότερο του 40% όλα μαζί.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όμως δηλώνει έτοιμος για διάλογο με τους αυτονομιστές. Καθώς οι Σοσιαλιστές δεν εξασφάλισαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ενδέχεται να χρειαστεί τη στήριξη των μικρών αυτονομιστικών κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί