Έρχεται το «πράσινο φως» από ΡΑΕ για το διαγωνισμό της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης

Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για «λευκό καπνό» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την διαγωνιστική διαδικασία της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Κατά τη χθεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και του ΑΔΜΗΕ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προορίζεται για την χρηματοδότηση του project της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, ύψους 178 εκατ. ευρώ, εκφράστηκε η αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαδικασιών και για το μεγάλο καλώδιο, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρά περίοδο αναμονής για τη δρομολόγηση μιας στρατηγικής ενεργειακής υποδομής, με επείγουσα φύση.

Για το μεγάλο project της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που βρίσκεται προ των πυλών ο ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κος Μανουσάκης δήλωσε, κατά τη σύντομη ομιλία που απηύθυνε πριν τις υπογραφές, ότι επιπρόσθετα θα αναζητηθεί χρηματοδότηση και από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία με τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION να είναι μάλιστα έτοιμη να καταθέσει και τη σχετική αίτηση.

Ο κος Μανουσάκης εξέφρασε επίσης της ευχαριστίες του τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και τη ΡΑΕ, για την αρμονική και άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία που υπάρχει, προσθέτοντας σε αυτό το σημείο, ότι ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, θα βγει στον αέρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο περιθώριο της τελετής των υπογραφών, εκφράστηκε ανάλογη αισιοδοξία για την εκκίνηση του διαγωνισμού εντός του μήνα με την επεξήγηση ότι αυτό που διευθετείται επί του παρόντος και το οποίο απαίτησε αρκετό χρόνο, είναι ο σχεδιασμός του διαγωνισμού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψει νομικό κώλυμα είτε το έργο παραμείνει σε καθεστώς PCI (Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος), είτε χαρακτηριστεί τελικά εθνικό. Παράλληλα αναμένεται να τρέξει επίσης ο διαγωνισμός και για τον μέτοχο μειοψηφίας της ΑΡΙΑΔΝΗΣ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την εξέλιξη του διαγωνισμού για το βασικό έργο. 

Αναφορικά με το αν τα ομολογουμένως πιεσμένα χρονοδιαγράμματα ενδέχεται να επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, πηγές με γνώση των εξελίξεων υπήρξαν καθησυχαστικές σχολιάζοντας ότι δρομολογούνται ήδη οι απαραίτητες κινήσεις όπως η παραγγελία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την κάλυψη του νησιού για το διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση των καλωδιακών συνδέσεων, λαμβάνοντας υπόψιν και τις περιόδους αιχμιακής ζήτησης του μεγαλύτερου νησιού της χώρας με υπολογίσιμες τουριστικές ροές αρκετούς μήνες κάθε χρόνο.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί