Όλα τα μέτρα του ‘πακέτου Τσίπρα’- Πώς επηρεάζονται οι τιμές των προϊόντων

 

Ένα πακέτο μαμούθ, άμεσων φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και ισχυρής ανάπτυξης που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τα υπερπλεονάσματα της οικονομίας και είναι τα εξής:

Άμεσης εφαρμογής από το 2019

· Μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση από το 24% στο 13%

· Μετάταξη όλων των τροφίμων από τον ΦΠΑ 24% στο 13% (κόστος 260 εκατ.)

· Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις από το 13 στο 6%

· Άμεση απονομή 13ης σύνταξης με καταβολή του ½ αρχικά της σύνταξης με κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος της σύνταξης (κόστος 800 εκατ. ευρώ)

Ειδικότερα,

– για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, το 100%

– για συντάξεις από 501 ως 600 ευρώ το 70%

– για συντάξεις από 601 ως 1000 ευρώ το 50%

– για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ το 30%

Όπως διευκρίνισε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η 13η σύνταξη για το τρέχον έτος θα καταβληθεί άμεσα και συγκεκριμένα εντός του μήνα, ενώ η δομή του μέτρου είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Μέτρα για 2020 που θα ψηφιστούν τώρα

  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, από 5% στο 2% για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, από 6,5% στο 4% για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ και σε μείωση 1,5-2 μονάδες για τα υψηλότερα εισοδήματα
  • Αύξηση συντελεστή απόσβεσης στο 150% από το 100% για επενδύσεις της επόμενης 5ετίας (ισχυρό αναπτυξιακό μέτρο)
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους ως 25 χρόνων κατά 80% και 25% για νέους από 25 ως 29 ετ’ων
  • Μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13 στο 11%
  • Έκπτωση των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα
  • Φορολογικές μειώσεις για νησιά και ορεινές περιοχές -μείωση ΕΝΦΙΑ για νησιά μέχρι 1.000 κατοίκους
  • Μείωση κόστους πετρελαίου για ορεινές περιοχές
  • Μείωση φόρου κερδών συνεταιρισμών στο 10% συν μείωση κατά 10% του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών

Σημαντική μείωση των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς θα επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλα τα τρόφιμα που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 24%, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο θα κατατεθεί εντός του Μαΐου. Η μείωση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των τροφίμων. Παράλληλα, σημαντική μείωση αναμένεται και στις τιμές των υπηρεσιών εστίασης λόγω της εφαρμογής ΦΠΑ 13% από το 24% σήμερα, μέτρο το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο πακέτο των ελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

   Αναλυτικά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο οποία ο συντελεστής ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13% είναι τα ακόλουθα: Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.

   Επίσης, στην εστίαση η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά τα ακόλουθα: Οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί