Δίωρη στάση εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ την Παρασκευή

Σε δίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσει την Παρασκευή 10 Μάη από τις 8 έως τις 10 π.μ. το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται αναλυτικά:

Το ΔΣ του σωματείου μας με αφορμή την 12η Μάη, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ σε όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό του νοσοκομείου μας.

Επίσης απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ και σε όλο το Μαιευτικό Προσωπικό του νοσοκομείου μας με αφορμή την 5η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα εορτασμού της ΜΑΙΑΣ και του ΜΑΙΕΥΤΗ.

Όμως για τους υγειονομικούς αυτές οι ημέρες δεν είναι γιορτές και δεν θα γίνουν ποτέ γιορτές. Ήταν, είναι και θα είναι μέρες τιμής και αγώνων όλων των μαχόμενων υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη να κρατηθούν οι υπηρεσίες παροχών υγείας στο λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Αυτές οι ημέρες βρίσκουν όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι χωρίς ταμείο ανεργίας και μέσα στις υγειονομικές μονάδες οι μόνιμοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες όπως και οι συνάδελφοι με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μπλοκάκι κα). Αντιμέτωποι με ελλείψεις τραγικές σε προσωπικό – φάρμακα – υγειονομικό υλικό – εξειδικευμένα μηχανήματα. Με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ο μεμονωμένος προσωπικός αγώνας που δίνει κάθε υγειονομικός να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ή οι περιθαλπόμενοι στα ιδρύματα βρίσκει τοίχο όσο δεν ενώνεται με το συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τα παράγουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΠαΓΝΗ υπάρχουν 322 κενές θέσεις νοσηλευτών, ενώ η διοίκηση για το 2019 προκήρυξε μόνο 3 (!!!), προσαρμοσμένη στη λογικής της κυβέρνησης για 1:1 (για κάθε μια αποχώρηση θα γίνεται μια πρόσληψη. Και αυτά με βάση το παλαιό οργανόγραμμα του νοσοκομείου και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες).

Επίσης από τις 60 οργανικές θέσεις μαιών υπηρετούν μόνο 40. Όσο κι αν «αναγνωρίζεται» στα λόγια από το κράτος η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ουσιαστικά “χτύπημα στην πλάτη” και εμπαιγμό για να συνεχίσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι να δουλεύουν με σκυμμένο σβέρκο και κεφάλι.

  • Σ’ όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου εργάζεται καθημερινά προσωπικό ασφαλείας καθώς οι μηδαμινές προσλήψεις των τελευταίων χρόνων με την παράλληλη αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά – οι νοσηλευτές και οι μαίες καλούνται να εργάζονται μ’ ένα ρεπό τη βδομάδα, χωρίς ανάπαυση μετά από νυκτερινή εργασία, με χιλιάδες υπερωρίες.  
  • Στην κατάσταση αυτή προστίθενται προβλήματα που «γεννά» η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου με ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, σε μέσα προφύλαξης και υγιεινής.
  • Οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές οι προσλήψεις δεν θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των νοσοκομείων την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 15.000 θέσεις.

Η καλύτερη τιμή στον μαχόμενο νοσηλευτή/τρια και στον μαχόμενο μαιευτή/μαία είναι η συλλογική πάλη μέσα από το σωματείο για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα ως βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις ανάγκες μας.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων προκηρύσσει 2ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ από τις 8 πμ έως τις 10 πμ και καλεί ΟΛΟΥΣ τους συνάδελφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΑΛΟΝΙ του νοσοκομείου στις 8 πμ. Απαιτούμε:

  • Πραγματική ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Εφαρμογή του νόμου για την άμεση χορήγηση της ειδικής άδειας σε ΟΛΟΥΣ τους τραυματιοφορείς και σε όσους εργαζόμενους τη δικαιούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο. Επέκταση της ειδικής άδειας και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (ιατροί, κ.α.).
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
  • Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος παιδείας και υγείας. Καμία εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί