Είναι ώρα να ενώσουμε δυνάμεις!- Για τη Μεγάλη Προοδευτική Συσπείρωση στο Δήμο Ηρακλείου!

Του Γιώργου Χαλκιαδάκη*

 

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση, με τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι”, έφερε δύο σημαντικές τομές. Την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής, του εκλογικού συστήματος που αποτυπώνει με ακρίβεια,  με δημοκρατικό τρόπο, τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Έφερε ακόμα, την αποσύνδεση της ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των τοπικών κοινοτήτων από την αντίστοιχη για τα Δημοτικά Συμβούλια.

Και οι δύο αλλαγές εξυπηρετούν δημοκρατικούς στόχους. Βέβαια, ως το κομβικό σημείο, ως η μεγάλη τομή, πρέπει να θεωρείται η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής. Ένα πάγιο αίτημα του προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου γίνεται πραγματικότητα. Γεγονός που με τη σειρά του θέτει το καθήκον της υπεράσπισής της. Από κάθε δημοκράτη, προοδευτικό και  αριστερό πολίτη.

Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζεται από όλους ως το πιο αντιπροσωπευτικό, ως το πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, η καθιέρωσή της συνοδεύεται από κινδυνολογίες. Για τη δήθεν ακυβερνησία που θα προκαλέσει. Συνοδεύεται και από μιαν επιχειρηματολογία. Για την έλλειψη κουλτούρας διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των διαφορετικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Μια έλλειψη που όπως ισχυρίζονται οι πολέμιοί της θα την καταστήσει βάναυση και αναποτελεσματική.

Εν τοις πράγμασι, οι επικριτές της, προσπαθούν να την εκχυδαΐσουν. Με πληθώρα σχημάτων διεκδικούν την ψήφο των δημοτών. Είναι σαφές πως τούτη η πολυδιάσπαση δεν εδράζεται σε διαφορετικές οπτικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκφράζει μια διαφορετικότητα πολιτικών προσεγγίσεων. Πατάει κυρίως στο έδαφος των προσωπικών φιλοδοξιών. Που μπορεί να αποδομήσουν την ωφελιμότητα και την αποτελεσματικότητα της απλής αναλογικής.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αριστερά δε δικαιούται να πειραματίζεται ούτε να εφησυχάζει. Δε δικαιούται να παίζει το ίδιο παιχνίδι. Δε δικαιούται να διασκορπίζεται. Δε μπορεί να υποτιμά τον υπαρκτό κίνδυνο απαξίωσης των ιδεών της. Τον κίνδυνο της επιστροφής σε καλπονοθευτικά συστήματα που εξυπηρετούν μόνον τους αντιπάλους της. Η πολυδιάσπαση της δεν ωφελεί τον αριστερό, μα ούτε τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Δεν ωφελεί την κοινωνία.

Η Αυτοδιοικητική Αριστερά οφείλει, συσπειρωμένη, να αναδείξει, ξανά, το αξιακό της φορτίο. Τα κοινωνικά και πολιτικά της διακυβεύματα. Τις προτάσεις και τις λύσεις της για τα τοπικά προβλήματα. Οφείλει να επιβεβαιώσει και την ικανότητά της για συγκλίσεις. Οφείλει να στοχεύσει σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Βάζοντας φραγμούς σε ότι μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε κατεστημένες πρακτικές, σε ακινησία και μαρασμό.

Τούτο θα το πετύχει μόνο με ένα μεγάλο, συσπειρωμένο και αποτελεσματικό, προοδευτικό αυτοδιοικητικό σχηματισμό. Με τη μέγιστη δυνατή εκλογική επιρροή.  Που θα ταράξει τα νερά, θα φέρει καινούριες ιδέες και πρακτικές σε ένα πεδίο όπου ως τώρα έπαιζαν μόνον οι αντίπαλοι της!

Οι εκλογές που έρχονται είναι μια ευκαιρία. Για να έχει η αριστερά το ρόλο που της αξίζει. Για να διαμορφώσει τους κατάλληλους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους και συσχετισμούς. Να επιτύχει! Για μια μαχόμενη τοπική διακυβέρνηση, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της το Δημότη και τις Ανάγκες του. Για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αποδοτικότητα, ορθολογική χρήση των πόρων και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού.

Στο Ηράκλειο κάποιες προσωπικές επιλογές ή προτιμήσεις που διαμορφώθηκαν πρόσφατα, κάποιες αναίτιες και ανούσιες αντιπαλότητες που έβαλαν εμπόδια στην ενιαία προοδευτική συσπείρωση, πρέπει να παραμερήσουν.  Για να απλωθεί η προσπάθεια. Για ένα Δήμο Ηρακλείου, σύγχρονο, αποτελεσματικό και δημοκρατικό, μοχλό της τοπικής ανάπτυξης. Ένα Δήμο Ηρακλείου που θα μπολιάζεται με τις προοδευτικές οπτικές, την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη της Αριστεράς. Ένα Δήμο που θα απαντά και αποφασιστικά θα επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών του.

Η Δημοκρατική, Προοδευτική και Αριστερή συσπείρωση  που επιτυγχάνεται ήδη  με την παράταξη “ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Ενεργοί Πολίτες” έχει όλες τις προϋποθέσεις ο αγώνας μας να είναι αποτελεσματικός. Να είναι νικηφόρος!

Ας στηρίξουμε λοιπόν όλοι μαζί την προσπάθεια! Ήρθε η Ώρα!

 

*Ο Γ. Χαλκιαδάκης είναι Μαθηματικός και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

με τη δημοτική παράταξη “ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Ενεργοί Πολίτες”

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί