Σαν σήμερα έφυγε ο “καλός μας άνθρωπος”

Ο “καλός μας άνθρωπος” έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή. Ο Θανάσης Βέγγος, ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.

Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη «Μαγική Πόλις» και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.

Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.

Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960.

Από τότε ο δημοφιλής ηθοποιός έπαιξε σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο ενώ είχε βραβευτεί με τα βραβεία α’ και β’ ανδρικού ρόλου.

Τη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη και το 1971 αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” να αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού.

Εδώ θα βρείτε ταινίες και αφιερώματα για τον αγαπημένο ηθοποιό: http://www.veggos.gr/

Ο Θανάσης Βέγγος είχε τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία:

Έτος
Φορέας
Βραβείο
Ταινία
1962 Ένωση Ελλήνων κριτικών
1971 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Α’ Ανδρικού Ρόλου Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
1971 Ένωση Ελλήνων κριτικών Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
1972 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ερμηνείας Α’ Ανδρικού Ρόλου [Σημ. 1] Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου
1973 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ερμηνείας Α’ Ανδρικού Ρόλου O Tσαρλατάνος
1991 Κρατικό βραβείο Ερμηνείας B’ Ανδρικού Ρόλου Ήσυχες μέρες του Αυγούστου
1993 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του
2002 Δήμος Κορυδαλλού έδωσε το όνομά του στο δημοτικό αμφιθέατρο
2008 Δήμος Πειραιά

Πρόεδρος Δημοκρατίας

TV-Έθνος

ονόμασε την πλατεία Ευαγγελισμού σε πλατεία Θανάση Βέγγου

τον έχρισε με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα

του απένειμε το βραβείο “Πρόσωπα”

2010 Περιοδικό Status

Ακαδημία Κινηματογράφου

βραβεύτηκε με το “Έργο Ζωής” για το συνολικό του έργο

του απένειμε τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου του

 

 sansimera, wikipedia.org

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί