Έρχονται ενισχυμένοι Νοτιάδες στην Κρήτη

Μπορεί οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να εμφανίζουν μία ευστάθεια πάνω από την Κρήτη παρόλα αυτά αναμένεται μία πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων από αύριο Σάββατο δίνοντας μάλιστα την πιθανότητα για κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μέσω ανακοίνωσής του, ο μετεωρολόγος, κ. Μανώλης Λέκκας.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, εστιάζεται στην πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων επηρεάζοντας κυρίως δυτικές και βόρειες περιοχές του νησιού, ευτυχώς όμως θα έχουν σύντομη διάρκεια καθότι η μέγιστη ενίσχυση τους προσδιορίζεται από το Σάββατο το μεσημέρι έως και την Κυριακή νωρίς τις απογευματινές ώρες.

Τις ίδιες ώρες αναμένεται και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει μεν μια ελαφρά θολότητα στην ατμόσφαιρα παρόλα αυτά τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια σκόνης δεν φαίνεται να υπερβαίνουν πολύ τα κατώτερα όρια ασφαλείας.

Αναμένεται επίσης αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα για την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές σε κάποιες περιοχές να ξεπερνούν και τους 28⁰C.  Η αλλαγή αυτή του καιρού οφείλεται στην κίνηση ενός επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς το Ιόνιο πέλαγος περνώντας από τα δυτικά της Κρήτης το οποίο συνοδεύεται από μία θερμή εισβολή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Οι αραιές νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες όμως στη συνέχεια θα πυκνώσουν και αναμένεται να σημειωθούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές και μάλιστα μικρής διάρκειας.  Οι άνεμοι από το πρωί του Σαββάτου θα διατηρούν την Νότια τάση τους χωρίς όμως να εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η ενίσχυση τους επηρεάζοντας δυτικές και ανατολικές περιοχές των Χανίων, βόρειες περιοχές του Ρεθύμνου, Ηρακλείου και του Ν. Λασιθίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις βραδινές – νυκτερινές ώρες του Σαββάτου και το ξημέρωμα της Κυριακής στις περιοχές αυτές μιας και εμφανίζονται οι μέγιστες εντάσεις των ανέμων φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 6 -7 Μποφώρ, με τις μέγιστες ριπές κατά διαστήματα να είναι πιθανά υψηλότερες.  Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλείψουμε ότι και επίσημα από 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και γιαυτό το λόγο επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή στην περίοδο μεγάλης έντασης των ανέμων.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τις ελάχιστες να κυμαίνονται στου 12 ως 15⁰C ενώ οι μέγιστες κατά τόπους θα φθάσουν στους 22 ⁰C , ενώ σε κάποιες περιοχές στα βόρεια κυρίως θα ξεπεράσουν και τους 25⁰C.  Αν και μικρή σε ποσότητα μικροσωματιδίων εμφανίζεται και μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία βέβαια εντείνεται περισσότερο προς τις βραδινές ώρες ταυτόχρονα με την ενίσχυση των Νοτίων ανέμων.

Το πρωινό της Κυριακής αναμένονται και πάλι κάποιες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για κάποια ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους. Πολύ γρήγορα όμως στη συνέχεια οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επικρατήσει περισσότερη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι Νότιοι άνεμοι το πρωί της Κυριακής θα διατηρούνται ενισχυμένοι στις περιοχές που περιγράφηκαν και για το Σάββατο με μία τάση σταδιακής εξασθένησης μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αναμένεται να στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις, αρχικά από τα δυτικά του νησιού, με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4, τοπικά στα δυτικά έως και τα 5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις υψηλότερες τιμές της με τη μέγιστη κατά τόπους να ξεπερνά τους 28⁰C. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα ευνοείται και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης πάνω από το νησί μας αλλά στη συνέχεια η μεταφορά αυτή μετατοπίζεται ανατολικότερα επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Από την Δευτέρα και για τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας επανέρχεται ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού με ηλιοφάνεια αλλά και λίγες νεφώσεις με τους Δυτικούς όμως ανέμους να εμφανίζονται ενισχυμένοι διατηρώντας εντάσεις στα 5 έως και 6 Μποφώρ. Η επαναφορά στις ανοιξιάτικες συνθήκες θα γίνει περισσότερο αισθητή και από την πτώση της θερμοκρασίας η οποία υποχωρεί και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί