Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία

Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες της 71ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ) επέδωσε, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμενων (ΛΑΕΔ). Στην τελετή παρέστησαν σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συνολικά, αποφοίτησαν 64 σπουδαστές, εκ των οποίων οι 56 αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, 3 από το μόνιμο πολιτικό προσωπικό, 1 αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Ανάμεσά τους ήταν και 1 σπουδαστής από την Κύπρο, 1 από την Αλβανία και 1 από την Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του εξήρε το έργο της ΣΕΘΑ λέγοντας: «Η Σχολή με τις γνώσεις τις οποίες σας έδωσε, ολοκληρώνει την προσωπικότητά σας για να ασκήσετε τα καθήκοντά σας και να κατακτήσετε την κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από την ευγενή άμιλλα που είναι βασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα Αξιωματικού. Το έργο αυτής της Σχολής το καταλαβαίνει κανείς όταν την ζήσει, όπως εσείς, όπως την είχα ζήσει και εγώ και με άλλες ιδιότητες, και ως Καθηγητής και ως Υπουργός, ακόμη και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν είχα έρθει για να σας μιλήσω».

Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των Ελλήνων διαχρονικώς; Το χαρακτηριστικό των Ελλήνων θα το πάρω από μια ιστορική φράση του Θουκυδίδη. Στο πρώτο βιβλίο των ιστοριών του, το οποίο αφορούσε τους Αθηναίους, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου -αλλά που είναι μια διαχρονική ρήση, που αφορά τον Έλληνα Αξιωματικό- γράφει ο Θουκυδίδης αναφερόμενος στους Αθηναίους. “Aύθις δέ οι μέν καί παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί καί εν τοις δεινοίς ευέλπιδες”. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Αλλά για να μπορεί ο Έλληνας Αξιωματικός να έχει την τόλμη να διακινδυνεύει και, επιπλέον, να μπορεί να έχει την αισιοδοξία στα δύσκολα, γεγονός που του επιτρέπει να αναπτύξει το φρόνημά του, οφείλει να πράττει μετά λόγου γνώσεως. Απαιτείται η Παιδεία εκείνη, η οποία σε κάνει να σταθμίζεις την τόλμη, τη διακινδύνευση, την αισιοδοξία. Και αυτή η Παιδεία, παρέχεται μέσα από την πληροφόρηση που παίρνετε, η οποία μετατρέπεται σε Γνώση και η Γνώση αυτή μετατρέπεται σε Παιδεία. “Σοφία”, για να το πω έτσι, σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων σας. Έτσι ολοκληρώνεται και η προσωπικότητά σας. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσετε τη γενναιότητα με τη φρόνηση, που είναι βασικό χαρακτηριστικό κάθε υπεύθυνου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως των Ελλήνων. Είναι αυτό το οποίο σας καταξιώνει, όχι μόνο στη συνείδηση των Ελλήνων, αλλά διεθνώς. Είναι αυτό που σας έχει δώσει την δυνατότητα στα διεθνή στρατιωτικά fora να πρωτεύετε και να αποτελείτε παράδειγμα, με κορυφαίο δείγμα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, το ΝΑΤΟ. Είμαστε περήφανοι διότι σε αυτή την μεγάλη Συμμαχία, με τον παγκόσμιο ρόλο, εσείς όχι απλώς σταδιοδρομείτε, αλλά πρωτεύετε, δείχνοντας τι θα πει Έλληνας Αξιωματικός».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Με αυτόν τον τρόπο υπηρετείτε την Πατρίδα. Πέραν τούτου, μας κάνετε περήφανους και μας παρέχετε το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει σήμερα ο Έλληνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες δεν έθιξε, και ιδίως το φρόνημά τους, καμία κρίση. Είναι αυτό το φρόνημα, το οποίο είχατε και θα έχετε το οποίο σας δίνει την δυνατότητα και “εν τις δεινοίς”, όπως είπα πριν, να είσθε “ευέλπιδες”. Και να θυμάσθε ότι στην πορεία σας, με αυτό το συνδυασμό γενναιότητας και φρόνησης, υπερασπίζεσθε τον Τόπο μας, την Ιστορία μας, την Πατρίδα μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας, τα Σύνορά μας. Ταυτοχρόνως όμως ενεργείτε και ως Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία εργάζονται για την εμπέδωση του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Το έχω πει και άλλοτε, και το επαναλαμβάνω, μην ξεχνάτε, όπως δεν πρέπει να το ξεχνούν και οι Εταίροι μας, ότι εκτός από τα Σύνορα και το Έδαφος της Ελλάδας υπερασπίζεσθε και τα Σύνορα και το Έδαφος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ, θα ήθελα να καταλήξω λέγοντάς σας ότι είμαστε υπερήφανοι και για έναν άλλο λόγο μέσα από τις σπουδές που έχετε κάνει, και το φρόνημα το οποίο έχετε δείξει. Αντίθετα από άλλους, ιδίως ορισμένους γείτονές μας, οι οποίοι καταφεύγουν πολλές φορές σε λεονταρισμούς, που οδηγούν σε γραφικότητες ή σε άναρθρες κραυγές παραχάραξης της Ιστορίας, εσείς να διδάσκετε αυτό το οποίο αρμόζει στον Έλληνα Αξιωματικό. Σας το είπα πριν. Διδάσκετε το θάρρος, την γενναιότητα σε συνδυασμό με τη φρόνηση. Εσείς απαντάτε επί του πεδίου και απαντάτε με γενναιότητα. Δεν σας χρειάζονται άλλα. Τα άλλα ανήκουν σε εκείνους που δεν έχουν να επιδείξουν ούτε το φρόνημα, ούτε τη γνώση που εσείς υπηρετείτε. Και είναι εκείνο το οποίο σας κάνει να είστε έναντι άλλων σεβαστοί από τη μία πλευρά αλλά, ταυτοχρόνως, να εμπνέετε και το δέος το οποίο πρέπει να εμπνέουν όταν πρέπει, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Τόπου μας».

O ΠτΔ απευθυνόμενος προς τον αξιωματικό της Κύπρου εξέφρασε την ευχή του να βρεθεί γρήγορα λύση για την Κύπρο που να αρμόζει στην κυριαρχία της και στην εδαφική της ακεραιότητα επισημαίνοντας ότι: «είναι χρέος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η πληγή που χρονίζει και η οποία τραυματίζει βαθύτατα την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή νομιμότητα. Να είσθε βέβαιοι ότι με τα εφόδια που παίρνετε από την Σχολή προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλετε τα μέγιστα».

Αναφορικά με τους αξιωματικούς που προέρχονται από άλλες χώρες ο ΠτΔ δήλωσε: «θέλω να τονίσω ότι εμείς, οι Έλληνες, έτσι αισθανόμαστε την φιλία και την ειρήνη μεταξύ μας. Ακόμα και σε επίπεδο εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκπαιδεύουμε και Στελέχη που δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την εκπαίδευση, αντιλαμβανόμαστε περισσότερο και αντιλαμβάνεστε περισσότερο την αξία της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Όταν ξέρει κανείς την τέχνη του πολέμου, μπορεί να καταλάβει καλύτερα την αξία της ειρήνης».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του σημείωσε πως η βασική πηγή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το προσωπικό τους προσθέτοντας πως η εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής της ισχύος αυτής, και αποτελεί σημαντικό μέρος της αμυντικής προετοιμασίας. Επιπρόσθετα ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως μέσα από την Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας δίνεται η ευκαιρία στα στελέχη να έχουν πλήρη γνώση του ευρύτερου τομέα των Στρατηγικών Σπουδών, αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος και των εξελίξεων που επηρεάζουν τα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Τέλος, ο ΥΕΘΑ απευθυνόμενος προς τον ΠτΔ είπε: «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Οι Ένοπλες Δυνάμεις επενδύουν συστηματικά στην εκπαίδευση των στελεχών τους. Η στρατηγική αυτή επιλογή αποφέρει ήδη καρπούς, καθώς διαθέτουμε σήμερα στελέχη με υψηλό επαγγελματισμό και κατάρτιση. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το υψηλό ηθικό και ετοιμότητα των στελεχών μας, μου επιτρέπουν να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την αποστολή τους».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί