Μύθοι και αλήθειες για τις εκλογικές δαπάνες

 Του Ευριπίδη Κουκιαδάκη*

 

To ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών στο Δήμο Ηρακλείου ανέρχεται στο ποσό των 3.500 € για τον υποψήφιο Δήμαρχο, στα 3.500 € για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Ενότητας Ηρακλείου και στα 1.500 € για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους των λοιπών ενοτήτων (Ν. Αλικαρνασσού, Γοργολαϊνίου, Παλιανής και Τεμένους).

Δηλαδή, το ανώτατο επιτρεπτό όριο των εκλογικών δαπανών ενός συνδυασμού με πλήρη σύνθεση (75 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, 63 στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου και 12 στις υπόλοιπες περιφέρειες) ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 242.000 €.

Οι δαπάνες αυτές αποτελούν απραγματοποίητο όνειρο για τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, όλων των συνδυασμών.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα κάνουν χρήση του ανώτατου ορίου, ενώ ακόμη λιγότεροι θα το υπερβούν. Όποιες όμως παρατάξεις ή όποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι το υπερβαίνουν φαίνονται, «ο βήχας και ο παράς»  δεν κρύβονται, χωρίς να είναι αναγκαίος οποιοσδήποτε έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου δαπανών.

Έτσι, μπορούν να αναρωτηθούν τουλάχιστον οι ίδιοι οι πολίτες, γιατί υποψήφιοι δήμαρχοι επενδύουν αστρονομικά ποσά σε πολυτελή εκλογικά κέντρα, διαφημιστικές εταιρείες, επικοινωνιολόγους, «ίματζ μέικερ», έρευνες της κοινής γνώμης, γραφολόγους, φωτογράφους, άμεσες και κυρίως έμμεσες διαφημίσεις σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά.

Ως παράταξη, μπορούμε να αιτιολογήσουμε τον «βήχα» μας, τη φωνή μας, τις ιδέες και τις προτάσεις μας. «Παρά» δεν έχουμε αλλά και δεν θέλουμε να διαθέσουμε, πλην των απολύτως αναγκαίων (παράβολα, ψηφοδέλτια, συνοικιακό γραφείο συναντήσεων, πρόγραμμα σε ελάχιστα αντίτυπα, κάρτες υποψηφίων κλπ.) για τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία.

Οι ελάχιστες αυτές δαπάνες γίνονται «ρεφενέ», καθένας δηλαδή πληρώνει τα έντυπά του (κάρτες και ψηφοδέλτια), και διακινεί τις απόψεις του αδάπανα, μέσω του διαδικτύου. Μέχρι τώρα δεν επισκεφθήκαμε το λογιστήριο κανενός μέσου, έτσι εύλογα η παρουσία μας σε αυτά αναπόφευκτα είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη σε ορισμένα (ένα) εξ αυτών.

Γνωρίζουμε ότι εκτός από το μέγα πλήθος των υποψηφίων δημάρχων, υπάρχει και μέγα πλήθος μέσων που διεκδικούν το μερίδιό τους από την «πίτα» των εκλογικών δαπανών, στην οποία θα συμβάλουμε άμεσα ελάχιστα ως καθόλου αλλά έμμεσα με την «ενοχλητική» παρουσία μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όσοι έχουν συνεργασθεί μαζί μας στο παρελθόν, γνωρίζουν ότι εξοφλούμε τις υποχρεώσεις μας και τους λογαριασμούς μας, πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, δεν δίδουμε και δεν αφήνουμε ακάλυπτες επιταγές και υποσχέσεις.

Με την ελάχιστη δυνατή συμβολή των υποψηφίων του συνδυασμού και των φίλων της παράταξης (λίγα, ελάχιστα από πολλούς χωρίς δεσμεύσεις) θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και θα δημοσιοποιήσουμε το σύνολο των δαπανών μας και την προέλευση των εσόδων μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα κάνουν οι περισσότερες παρατάξεις, πλην εκείνων που προκαλούν με την «υπερδραστηριότητά» τους και την γκρίζα (έμμεση), πλην αποτιμητή σε χρήμα διαφήμιση.

Παρά ταύτα, με εμπιστοσύνη στη μνήμη και στη συλλογική κρίση και απόφαση των πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αν απλά αναρωτηθούμε συλλογικά και ατομικά «πόθεν» προέρχονται και γιατί διατίθενται (επενδύονται) αστρονομικά ποσά σε προεκλογικές δαπάνες που δεν επιδιώκουν την ενημέρωση, αλλά την παραπλάνηση των πολιτών.

Ως παράταξη, είναι προφανές ότι δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα κρυφτούμε, δεν θα συμβιβαστούμε και δεν θα υποταχθούμε. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, θα αποτρέψουμε την επιστροφή στο παρελθόν και τη διατήρηση της αδράνειας. Γίνεται; Ναι, γίνεται με την ενίσχυση της «ΣυνΕργασίας ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ».

 

*Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είναι υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, επικεφαλής της «ΣυνΕργασίας ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί