Εκπρόσωποι από 17 χώρες στην εκκίνηση του Διεθνούς Σκακιστικού φεστιβάλ Ηρακλείου

Ξεκίνησε τη Δευτέρα του Πάσχα με μεγάλη διεθνή εκπροσώπηση από 17 χώρες και με τα φώτα της διεθνούς σκακιστικής κοινότητας στραμμένα στο Ηράκλειο και με το γνωστό πια σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!», διανύοντας την 9η συνεχή χρονιά του θεσμού, ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Galaxy τη Δευτέρα του Πάσχα το 26ο Διεθνές Τουρνουά Ηρακλείου σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Δήμο Ηρακλείου το οποίο είναι και πάλι ιδιαίτερα μαζικό και ποιοτικό, και ταυτόχρονα ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες. Παράλληλα, ξεκίνησαν τα τρία διεθνώς διάσημα «κλειστά» τουρνουά για την επίτευξη νόρμας διεθνούς μαιτρ και γκραν μαιτρ. Τα συγκεκριμένα τουρνουά έχουν αυξημένο βαθμό διοργανωτικής δυσκολίας και στην Ελλάδα διοργανώνονται αποκλειστικά στο Ηράκλειο και τα Ανώγεια και κατάφεραν σε μόλις 2 χρόνια ύπαρξης να θεωρούνται ανάμεσα στα 10 κορυφαία τουρνουά του πλανητή στο είδος τους!  Ανάμεσα στους συμμετέχοντες έχουμε τον φημισμενο γκρανμαιτρ σκακιστή Kiril Georgiev, τον Λιθουανό γκρανμαιτρ Eduardas Rozentalis, τον Γάλλο γκρανμαιτρ Demuth και τον Σέρβο γκρανμαιτρ Antic ενώ την λίστα τον γκρανμαιτρ συμπληρώνουν οι Έλληνες Σπύρος Καπνίσης (προπονητής της εθνικής ομάδας) και ο Ανδρέας Κελίρης που αγωνίζεται στον ΟΦΗ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του κλειστού γκρουπ αγωνίζονται οι αθλητές του Ηρακλείου ΟΑΑ Κώστας Αναγνωστόπουλος και Γιώργος Μήτσης και πολλοί ακόμα δυνατοί διεθνείς μαιτρ.

Εξαιτίας της σπουδαίας φήμης αυτών των τουρνουά φέτος λαμβάνει μέρος και η αδερφή του διάσημου 12χρονου Ινδού Praggnanandhaa ο οποίος ήρθε στο ίδιο τουρνουά τον Απρίλιο του 2018 συμβάλλοντας καθοριστικά στην δημοφιλία της διοργάνωσης σε όλον τον κόσμο προσελκύνοντας εκατομμύρια (!!) διαδικτυακούς θεατές! Τα τρία αυτά κλειστά τουρνουά δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους παίκτες να διεκδικήσουν τους δύο κορυφαίους τίτλους στο σκάκι, του διεθνή μαιτρ και του γκρανμαιτρ, Καθένα από αυτά είναι αφιερωμένα στη μνήμη τριών σπουδαίων πρώην παγκόσμιων πρωταθλητών: του Κουβανού Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, του Αμερικανού Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ και του Λετονού Μιχαήλ Ταλ.

Αλλά και το 26ο Διεθνές Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ηρακλείου ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή σε 2 γκρουπ δυναμικότητας και ηλικιών.

Το open θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 5 Μαϊου και τα κλειστά τη Τρίτη στις 7 Μαϊου. Στους αγώνες παίρνουν μέρος εκτός από τους σπουδαίους αυτούς σκακισές και πλήθος μικρών παιδιών από αρχάριο έως και προχωρημένο επίπεδο που επωφελούνται από την ευκαιρία να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι επισκέπτες με φυσική παρουσία (ελεύθερη είσοδος) και διαδικτυακά στο chess24.com και στο heraklionchess.com θα ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

 

Στην τελετή έναρξης τους αθλητές υποδέχτηκe εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκης. Ο κ. Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στην τεράστια ανάπτυξη αυτής της διοργάνωσης την οποία η Περιφέρεια είχε τη χαρά να στηρίξει από την πρώτη της στιγμή και την βλέπει με μεγάλη χαρά να γιγαντώνεται. Μάλιστα ο ίδιος θεώρησε δεδομένο πως η στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας να στηρίξει αυτές τις διοργανώσεις θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της δικής του θητείας και δεσμεύτηκε προσωπικά πως ανεξέρτητα από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την έκβαση της υποψήφιότητάς του ως δήμαρχος Ηρακλείου θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη του Ηρακλείου.  Εκ μέρους των διοργανωτών ο Νίκος Παπανδρέου ευχαρίστησε τους φορείς της πόλης για την διαχρονική υποστήριξη και ευχήθηκε στον κ. Κουκιαδάκη να κάνει ΜΑΤ τους αντιπάλους του στις επερχόμενες εκλογές!

 

Οι διοργανώσεις του Heraklion Chess έχουν καταστήσει το Ηράκλειο σαν τον κορυφαίο ελληνικό σκακιστικό προορισμό και αποτελούν την κορωνίδα του περίφημου Cretan Chess Tour που αναδυκνύει την Κρήτη σε κορυφαίο αθλητικό προορισμό στην μεγάλη σκακιστική διεθνή κοινότητα.

 

Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για την υπερπολίτιμη υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα καθώς και τους χρυσούς χορηγούς ΣΥΦΑΚ και Galaxy, καθώς και τους χορηγούς

 

Το σκάκι καθιερώθηκε πλέον ως ένα άθλημα για όλους, για κάθε ηλικία και επίπεδο. Με το σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι» οι διοργανωτές καλούν όλη την πόλη να έρθει από κοντά να παρακολουθήσει ζώντας από κοντά την ατμόσφαιρα ενός τόσου σπουδαίου τουρνουά. Περισσότερες στο www.heraklionchess.com και στο www.cretanchesstour.com

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί