Γιάννης Μπουρνούς: Στη ΝΔ συζητούν για τους Podemos, ενώ είναι το πρώην κόμμα του Ραχόι που κατέρρευσε

«Προκαλεί έκπληξη ότι στελέχη από την ΝΔ συζητούν για τους Podemos, καθώς ο πολιτικός σεισμός στην Ισπανία είναι ότι το πρώην κόμμα του Ραχόι με τα σκάνδαλα και την οικονομική καταστροφή όχι απλώς κατέρρευσε, αλλά εξευτελίστηκε εκλογικά. Εχασε το 60% εδρών και το 50% ψηφοφόρων του», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο «105,5 Στο Κόκκινο», ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς.

«Στην ΝΔ, συνέχισε ο κ. Μπουρνούς, θεωρούν ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει τι συνέβη στη χώρα από το 2010 έως το 2015. Αλλά ο κόσμος θυμάται πολύ καλά τι συνέβη στη χώρα μας, κυρίως στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και ο Σαμαράς είναι παρών, η ακραία δεξιά γραμμή του Σαμαρά έχει επικρατήσει. Θυμίζει λίγο την τραγική επιλογή της ΝΔ με το Μακεδονικό αυτό που έγινε στην Ισπανία» σημείωσε ο κ. Μπουρνούς εκτιμώντας «Λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής απαξίωσης και κρίσης εμπιστοσύνης, ο κόσμος θα πάει με αυτούς που ποντάρουν στο θυμικό με πιο επιτυχημένο τρόπο. Θα πάει με τους πιο οριτζινάλε, όχι αυτούς που λένε άλλα μέσα άλλα έξω. Θα πάνε εκεί που ποντάρουν πιο σκληρά και στις ευρωεκλογές θα φανεί αυτό»

Για τους Ισπανούς σοσιαλιστές είπε πως βγήκαν από την αυτοκτονική τάση στην οποία βρίσκονται πολλά σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, όπως και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. «Αποφύγαμε την Πασοκοποίηση», είναι μια χαρακτηριστική έκφραση η οποία περιγράφει τι έχει συμβεί στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Μπουρνούς

Αναφερόμενος στους Podemos, είπε ότι έχασαν ψήφους για δυο λόγους. «Πρώτον λόγω της αριστερής στροφής των Σοσιαλιστών, για την οποία ευθύνονται οι Podemos, γιατί πολλοί ψηφοφόροι δηλαδή επαναπατρίστηκαν στο κόμμα των Σοσιαλιστών. Και δεύτερον, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στο αυτοδιοικητικό πεδίο, καθώς έσπασαν οι συμμαχίες τους με περιφερειακά κόμματα και πλήρωσαν και αυτή την εσωκομματική αστάθεια και ταραχή των τελευταίων μηνών».

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Μπουρνούς, έχουμε σταθεροποιημένο αριστερό πόλο στην Ισπανία που είναι σχεδόν στο 15% βρέξει-χιονίσει. Ακόμη υπάρχει ένα πλήθος αριστερών βουλευτών στη νέα Βουλή εκτός της Συμμαχίας Podemos. Η Αριστερά έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, ωστόσο πλέον είναι ένας παγιωμένος πόλος την Ισπανία. Και ελπίζουμε να παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να υπάρξει ξανά μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στην Ισπανία.

Για την είσοδο του ακροδεξιού Vox στην ισπανική Βουλή, ανέφερε ότι κέρδισε ψήφους από μεσαία στρώματα και πλούσιους, είναι ένα κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς, κάτι σαν το ΛΑΟΣ, αν και έχει στις τάξεις του και ανοικτά Φρανκικούς. «Το Vox αντλεί τη δύναμή του ακόμη από μεσαία και ανώτερα στρώματα. Η ψήφος στο Vox είναι φυσικό αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης και της κρίσης αξιοπιστίας λόγω σκανδάλων διαφθοράς. Αυτό τον παράγοντα τον ξεχνούν στην ΝΔ», κατέληξε ο κ. Μπουρνούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί