Μέχρι τον Ιούνιο η επόμενη έξοδος στις αγορές

Χωρίς βιασύνη και με ενδελεχή αξιολόγηση των δεδομένων, το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζουν την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο.

Αγχος δεν υπάρχει, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Το «μαξιλάρι ασφαλείας» διαμορφώνεται πλέον στα 49 δισ. ευρώ και εάν συνυπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης, τα οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν εντός του Ιουνίου στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου ήδη βρίσκονται περισσότερα από 36 δισ. ευρώ, θα ανέρχεται στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι εκδόσεις θα πρέπει να είναι συχνές προκειμένου η επάνοδος στις αγορές να γίνει συντονισμένα και να ενισχύει την επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα. Με βάση αυτό, πρωταρχική επιλογή αποτελεί η έκδοση 3ετούς ομολόγου, ενώ εξετάζονται και ενδεχόμενες επανεκδόσεις πενταετίας ή επταετίας, ακόμα και η έκδοση 10ετούς ομολόγου, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.

Οι καταλύτες

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για νέα έξοδο στις αγορές, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική τάση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα συνεχιστεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. «Κλειδί» όμως θα αποτελέσει η ετυμηγορία της Standard and Poor’s, με τις εκτιμήσεις να «βλέπουν» αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Επίσης, ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν τις ευρωπαϊκές τάσεις, έχοντας πάψει να αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

Υποστηρικτικά στην ελληνική αγορά ομολόγων λειτουργούν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο κατέγραψε άλμα στο 4,4%. Πρόκειται για πρωτογενές αποτέλεσμα-έκπληξη, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, ενώ, μάλιστα, στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή κοινωνικού μερίσματος και καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια άνω των 2 δισ. ευρώ. Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι διανομές, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είχε προσεγγίσει το 5,5% του ΑΕΠ, 2 μονάδες πάνω από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Ακόμα κι έτσι όμως το αποτέλεσμα της Eurostat δείχνει υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ για το περασμένο έτος (περί το 1,5 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί με όρους προγράμματος), εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την επανεκτίμηση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για παροχές. Να σημειωθεί ότι το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε προκύπτει με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ESA 2010 και διαφέρει από τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Με βάση τους όρους του προγράμματος, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,29% του ΑΕΠ.

Κατατέθηκε το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ελλάδα κατέθεσε τη Δευτέρα και επίσημα αίτημα πρόωρης προεξόφλησης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020 (ύψους 3,5-3,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,4 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024). Θα παραμείνουν, δηλαδή, τα δάνεια του 2021 και του 2022, έτος κατά το οποίο λήγει η μεταμνημονιακή εποπτεία, οπότε μέχρι τότε το Ταμείο θα εξακολουθεί να έχει τον ρόλο που έχει σήμερα, καθώς και τα δάνεια μέχρι το 2024, στοιχείο που θα καθησυχάσει τους ανησυχούντες των κοινοβουλίων της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Με δεδομένο ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβά, καθώς φέρουν κλιμακούμενο επιτόκιο άνω του 5%, σε συνδυασμό με το κόστος δανεισμού από τον ESM και τις αγορές, πλέον εκτιμάται ότι θα προκύπτει ένα όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές διατείνονται ότι η σχετική διαδικασία χρονικά θα ολοκληρωθεί σε 60 μέρες, ωστόσο δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξουν απρόοπτα.

Ηδη, άλλωστε, από τις 15 Απριλίου ο ESM έβαλε μπροστά την εφαρμογή της επέκτασης των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η οποία είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, ενώ εντός των επομένων εβδομάδων, μετά τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων, θα προχωρήσουν η κατάργηση της επιτοκιακής επιβάρυνσης των ίδιων δανείων μετά την απόφαση του Eurogroup του Απριλίου αλλά και η εκταμίευση της «δόσης» κερδών από ελληνικά ομόλογα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκτιμήσει ότι η «δόση» των 970 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου. Αφού υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές.

 

Πηγή: Νέα Σελίδα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί