Γολγοθάς μετά το Πάσχα για τον Μητσοτάκη

Του Γιώργου Λακόπουλου

“Δυο μέτριοι πολιτικοί που ο ένας τραβάει τον άλλο προς τα κάτω” έλεγε πολιτικός παρατηρητής για το συμπέρασμα που έβγαινε την περασμένη Τρίτη από το Ζάππειο. Εκεί όπου ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκίνησε την επίσημη καμπάνια του για ένα στόχο στον οποίο δεν θα φτάσει ποτέ: την προεδρία της Κομισιόν.

Άλλωστε ούτε καν οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται για την περίπτωσή του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση στη χώρα του μόλις το ένα τέταρτο των πολιτών γνωρίζει ποιος είναι -παρότι είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ευρω-κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει περί πολλού και λιγώθηκε μπροστά του. Τον έχρισε βέβαιο πρόεδρο της Κομισιόν, προβάλλοντας και το όφελος που θα έχει ο ίδιος. Το χειρότερο ήταν ότι, με τρόπο όχι και πολύ αξιοπρεπή πολιτικά, τον ξέπλυνε από όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει σε βάρος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο «Βαυαρός φίλος» τον αντιμετώπισε ως ιθαγενή: χωρίς προσχήματα τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πάρτον στο γάμο σου…

Ο Κυριάκος απλώς τον λογόκρινε. Πάντως ο «αγαπητός Μάνφρεντ» ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις προεξοφλώντας ότι ο Μητσοτάκης θα γίνει Πρωθυπουργός. Ο επικεφαλής της ΝΔ – που υπερκαταναλώνει φιλικές δημοσκοπήσεις – πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Αλλά ο δικός του Γολγοθάς θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Αναμενόμενες εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες για τον ίδιο σε βαθμό που ορισμένοι διακρίνουν αποκαθήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάσταση.

Υπερβολές; Καθόλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά σε γεγονότα τα οποία έδειξε ως τώρα ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Τα διαδοχικά λάθη του τον τελευταίο διάστημα -από το δώρο των Χριστουγέννων, ως το πασχαλινό δώρο προς τον Τσίπρα με την υπόθεση Πολάκη- υποδηλώνουν ότι δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φάση του.

Η πρόταση μομφής

Ο Γολγοθάς που τον περιμένει έχει συγκεκριμένες φάσεις και από τη μια στη άλλη θα περνάει όλο και πιο δύσκολα. Η αρχή θα γίνει από αυτό που προκάλεσε ο ίδιος: την πρόταση μορφής κατά Πολάκη. Ήταν τυφλή αντίδραση απειρίας, που δεν δικαιολογείται για ένα θέμα που είχε αρχίσει να δημιουργεί εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας με τα αντανακλαστικά του άρπαξε τη ευκαιρία και το γύρισε: θα παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο και να σφίξει την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς την επομένη του έστειλε λουλούδια.

Ο Μητσοτάκης χωρίς να το καταλάβει οδήγησε τον εαυτό του σε μια εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση. Η κυβέρνηση την είχε ανάγκη και ο ίδιος είναι απροετοίμαστος.

Το επίπεδο της επιχειρηματολογίας του θα αρχίζει από το » Πολάκης ίσον Τσίπρας» και θα καταλήγει στον Μαδούρο- συν τον νέο στόχο που του έθεσε ο Άδωνις: να φύγουν οι κομμουνιστές από την εξουσία.

Όπως προβλέπουν όλοι, σ’ αυτή τη συζήτηση ο Τσίπρας θα κάνει πάρτι και ο Μητσοτάκης απλώς θα σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου του.

Ο Άδωνις

Το δεύτερο στάδιο του Γολγοθά θα προέλθει για το πρόεδρο της ΝΔ από την συνέχιση της εισαγγελικής έρευνας για τη Νοβάρτις. Αν όμως αναφέρουν πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης πάρει το δρόμο του Ανδρέα Λοβέρδου η ΝΔ θα αναταραχθεί.

Ο Μητσοτάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ό,τι η Γεννηματά με τον Λοβέρδο: να ταυτιστεί πλήρως. Προφανώς έχει τους λόγους του. Ή είναι απλώς μια ευκαιρία να τελειώνει με τον ασυμμάζευτο αντιπρόεδρο που τον καπελώνει διαρκώς και τελευταία του έβγαλε γλώσσα δεν να είναι ο «οποιοδήποτε».

Από την άλλη όμως ο Γεωργιάδης δε θα πάει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Ήδη ορισμένοι πίσω από σλόγκαν «να διώξουμε τους κομμουνιστές που ξεπουλούν τη χώρα» διακρίνουν την απειλή να τεθεί επικεφαλής της ακροδεξιάς και να βάλει τίτλους τέλους στις φιλοδοξίες του Μητσοτάκη- αν δεν τον καλύψει.

Δεν ξέρουμε πού θα σουβλίζουν τη Λαμπρή ο καθένας, πάντως πολλά δείχνουν ότι αρχίζουν να μελετούν εκατέρωθεν πώς θα σουβλίσει ο ένας τον άλλο.

Το τρίτο στάδιο του Γολγοθά που περιμένει τον Μητσοτάκη μετά το Πάσχα έχει στοιχεία από έξω. Σε μια στιγμή που η προσπάθεια να δείξει ότι έχει και ο ίδιος διεθνή ερείσματα ναυάγησε.

Ο Αμερικάνος γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, τον οποίο παρουσίασε στον Άλφα περίπου ως… απεσταλμένο των υπερατλαντικών δυνάμεων στον ίδιο, την επόμενη άρχισε τους διθυράμβους για τον Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκ παραλλήλου πολιτικοί κύκλοι της Ευρώπης ετοιμάζουν νέες πρωτοβουλίες υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ- ενδεχόμενο στο οποίο ο Κυριάκος έδειξε μικροψυχία, σε αντίθεσή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτό είναι πολύ πικρό ποτήρι…

Οι δημοσκοπήσεις

Το τελευταίο στάδιο είναι η προγραμματική αντεπίθεση του Τσίπρα που αφήνει τη ΝΔ χωρίς… υποσχέσεις. Όσα λέει ότι θα κάνει ο Μητσοτάκης -υπό  προϋποθέσεις και σε βάθος διετίας ή τετραετίας αν εκλεγεί – ο Τσίπρας τα κάνει… ήδη. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναγκασθεί να ψηφίσει και η … ΝΔ.

Στο τέλος του Γολγοθά -που θα βρεθεί μέσω δύο ακροδεξιών- τον περιμένει ο μεγάλος σταυρός της διάψευσης των δημοκοπικών προσδοκιών που καλλιεργούν ως τώρα για θρίαμβο του επί του Τσίπρα. Οι ίδιοι οι δημοσκόποι θα αρχίσουν να μαζεύουν τις γαλαντομίες τους για να σώσουν τα μαγαζιά τους. Ήδη άλλωστε έχουν τρομάξει από τη διαπίστωση ότι ούτε στην τηλεόραση δεν τον βλέπουν οι πολίτες τον «πρώτο σε δημοτικότητα» και » καταλληλότερο πρωθυπουργό».

Ακόμη και μέσα στη ΝΔ οι προγνώσεις δεν είναι καλές για την πρώτη κάλπη που θα βρεθεί μπροστά στον Μητσοτάκη από την εκλογή του. Κανείς δεν στοιχηματίζει ούτε μισό ευρώ για ποσοστό πάνω από 30%. Οι αισιόδοξοι μιλούν για «το πολύ πέντε μονάδες» και οι συγκρατημένοι βλέπουν 25% με το ζόρι.

Οι λογικοί και οι ενημερωμένοι το θεωρούν ήδη ντέρμπι. Κυρίως λόγω της προσωπικής του αδυναμίας του Κυριάκου να δημιουργήσει ρεύμα. Αλλά και ως αποτέλεσμα των εγγενών προβλημάτων της ΝΔ, όπως η πολυδιάσπαση στις αυτοδιοικητικές.

Το συμπέρασμα είναι ότι στη ΝΔ δεν θα τσουγκρίζουν αυγά εφέτος, αλλά το κεφάλι τους στο τοίχο. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πού τους οδηγεί ο Μητσοτάκης.

Ήδη οι πιο κυνικοί, αλλά και πιο μυαλωμένοι, αναζητούν τρόπο να μην κατατεθεί η πρόταση μορφής κατά του Πολάκη, να αποφύγουν ότι θα επακολουθήσει αν ο Τσίπρας τον έχει τρεις μέρες στη Βουλή και στο έλεός του, μια ανάσα από τις εκλογές.

Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί