Η μεγάλη αύξηση τουριστών φέρνει επιπλέον ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη- Και νέες μονάδες στο νησί

Σε αλλαγή της πρόβλεψής του σχετικά με τις ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα για αυτό το καλοκαίρι προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά και τα στοιχεία για σημαντική άνοδο του τουριστικού ρεύματος στο νησί.

Δείτε:

Μεταφέρονται επειγόντως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, για να αποφευχθεί μπλακ άουτ

Παράταση ως τα τέλη του 2022 στη λειτουργία του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, για να μη μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το energypress, στη νέα έκθεσή του, η οποία βασίστηκε σε επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την τουριστική κίνηση, ο Διαχειριστής υπολογίζει σε 90 MW το έλλειμμα ισχύος που θα προκύψει αυτό το καλοκαίρι.

Η προηγούμενη εκτίμησή του έκανε λόγο για έλλειμμα 50 MW και με βάση αυτό το δεδομένο είχε προχωρήσει η αδειοδότηση της ΔΕΗ για μεταφορά 18 ιδιόκτητων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη Ρόδο, συνολικής ισχύος 23 MW, για τη μεταφορά του ΑΣ2 ισχύος 20MW, καθώς και για την ενοικίαση άλλων Η/Ζ ισχύος 18 MW επιπλέον.

Οι παραπάνω μικρές φορητές παραγωγικές μονάδες θα εγκατασταθούν στην περιοχή του ΑΗΣ Αθερινόλακκου λόγω ύπαρξης διαθέσιμων ελεύθερων πυλών.

Μετά την αλλαγή των προβλέψεων από τον ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΕ έχει ενημερώσει τη ΔΕΗ ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να βρεί και να μισθώσει επιπλέον Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη προκειμένου να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες που θα αρχίσουν να αυξάνουν από τον Ιούλιο.

Ωστόσο από τη ΔΕΗ αναμένουν και την επίσημη εντολή από την Αρχή, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης έχει κάνει σαφές ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους της είναι να αποζημιωθεί για τις δαπάνες στις οποίες θα προχωρήσει. Συνεπώς πρέπει να έχουν προδιαγραφεί τα κόστη τα οποία θα αναγνωρίσει η ΡΑΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη εντολή θα δοθεί αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά εν τω μεταξύ η ΔΕΗ ήδη κινείται για να «κλείσει» τα απαραίτητα Η/Ζ.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μετά το φλέγον και πιεστικό θέμα της επάρκειας κατά το εφετεινό καλοκαίρι, το επόμενο ζήτημα που έχει να λύσει η ΡΑΕ αφορά την επάρκεια το καλοκαίρι του 2020 (δεν θα έχει προλάβει να συνδεθεί το «μικρό» καλώδιο) και στη συνέχεια η ομαλή ηλεκτροδότηση για τα έτη 2021 και 2022 (το μεσοδιάστημα δηλαδή από τη σύνδεση του «μικρού» καλωδίου έως τη σύνδεση του «μεγάλου»), αλλά και η ασφαλής εφεδρεία από το 2023 και μετά.

Για το καλοκαίρι του 2020 οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ακόμα και εντός του Μαϊου, πιθανότατα, δε, θα συσχετιστούν με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και για τις ανάγκες των επόμενων χρόνων.

Η ΡΑΕ ως γνωστόν έχει αναθέσει στο Πολυτεχνείο να εκπονήσει μελέτη για όλα τα δυνατά και βιώσιμα σενάρια, τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να παραδοθούν επίσημα εντός των επόμενων εβδομάδων. Τα συμπεράσματα της μελέτης θα αποτελέσουν οδηγό για τις αποφάσεις της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι, εκτός από τις «εμβαλωματικές» λύσεις μεταφοράς H/Z κ.λπ., βρίσκονται όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί: Εγκατάσταση αεριοστροβίλων, μεταφορά μονάδας φυσικού αερίου, εγκατάσταση πλωτής μονάδας με LNG κ.λπ.

Το κριτήριο με το οποίο θα αξιολογηθούν είναι το να δίνουν λύση στα θέματα επάρκειας με το λιγότερο δυνατό κόστος για το σύστημα και με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί