Στα νερά της Αιγύπτου απλώνει τα δίχτυα της η εντυπωσιακή τριμερής άσκηση «Μέδουσα 8» (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, εξελίσσεται στ’ ανοιχτά της Αλεξάνδρειας η άσκηση «Μέδουσα 8».

Μια άσκηση που έχει ενοχλήσει πολλές φορές την Τουρκία, από τη μέρα που ξεκίνησε το 2015 στα Ελληνικά νερά και καθιερώθηκε ως η τριμερής αμυντική δραστηριότητα που εγγυάται ένα μέρος και της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην «Μέδουσα 8» με Φρεγάτα, υποβρύχιο τύπου 214, αρματαγωγό, ναρκοθηρευτικό, αεροσκάφη F-16 από τον Βόλο και τη Σούδα, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, μεταφορικό Chinook, τμήματα Πεζοναυτών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στην φρεγάτα Έλλη και στο επιβλητικό ελικοπτεροφόρο του Αιγυπτιακού στόλου βρέθηκαν οι υπουργοί άμυνας και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των τριών χωρών στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όλοι μαζί θ’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

 

Απο κοντά παρακολούθησε ο Αποστολάκης την άσκηση στην Αίγυπτο

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη και τον Επιτελάρχη ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μασούρα ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΣ, παρακολούθησε δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της κοινής διακλαδικής άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», στην Αίγυπτο.

Σκοπός της άσκησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου καθώς και παρατηρητές από 6 χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία), είναι η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών.

Οι δραστηριότητες της DV Day πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και περιελάμβαναν επίδειξη αμφίβιας ενέργειας, επιχειρήσεις εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών και πυρά επιφανείας.

Τις δραστηριότητες της DV Day παρακολούθησαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Αιγύπτου, General Mohamed Zaki και της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο περιθώριο της DV Day, είχε διμερείς επαφές τόσο με τον Αιγύπτιο όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του. Ειδικότερα, κατά τις επαφές με τον General Mohamed Zaki, τονίστηκε η απαίτηση προαγωγής διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.

Διαπιστώθηκε επίσης, η συνεχώς βελτιούμενη διμερής αμυντική συνεργασία, όπως προκύπτει από τη συστηματική πραγματοποίηση της ασκήσεως ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, εξετάσθηκε η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής της, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των Ειδικών Δυνάμεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης απάντησε επίσης στις εξής ερωτήσεις των δημοσιογράφων

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα τη δική σας γνώμη για το μήνυμα της συνεχιζόμενης «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» από το 2015.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Είμαστε σήμερα εδώ, με τον φίλο μου τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Αγγελίδη, τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου κ. Zaki, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ και παρακολουθήσαμε την τελευταία φάση της ασκήσεως «ΜΕΔΟΥΣΑ», που ήταν η αποβατική ενέργεια σε μια ακτή κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Διαπιστώσαμε ότι έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο στη συνεργασία μας. Από εκεί που είχαμε ξεκινήσει με πολύ απλά αντικείμενα, τώρα έχουμε φτάσει σε πολύ προχωρημένα και πολύ σύνθετα σενάρια. Η συνεργασία μεταξύ του προσωπικού έχει γίνει ευκολότερη, γιατί πλέον γνωρίζονται μεταξύ τους. Και βέβαια το μήνυμα που περνάμε είναι ότι τα κράτη, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και παράλληλα, για να χτίσουν τις προϋποθέσεις, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτιμώ ότι η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Αυτά τα τριμερή σχήματα που έχουμε επιλέξει, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, έχουν αποδώσει εξαιρετικά και η συνέχεια, όπως έχουμε συμφωνήσει, θα είναι στους ίδιους ρυθμούς. Κάθε φορά η άσκηση θα είναι πιο προκεχωρημένη και τα μηνύματα είναι αυτά ακριβώς που σας είπα προηγουμένως.

Είμαστε όλοι κοντά, συνεργαζόμαστε, προσπαθώντας και κρατώντας την περιοχή ασφαλή, με προοπτικές να γίνει ό,τι απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ασφάλεια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα δούμε και με το άλλο σχήμα κάτι παρόμοιο σαν τη «ΜΕΔΟΥΣΑ», με το Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κάνουμε την άσκηση με τους Ισραηλινούς – είναι ένα ανάλογο σχήμα – η οποία είναι ακόμα πιο προχωρημένη, με πλοία τα οποία ξεκινούν από την Ελλάδα και καταλήγουν στο Ισραήλ, σε συνδυασμένες επιχειρήσεις, αρκετά προκεχωρημένες και είναι συνήθως και αεροναυτική. Γίνεται ανάλογη συνεργασία και σε αυτή την πλευρά.

 

 

ΕΡΤ1, onalert.gr

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί