Περού: Χειροπέδες σε πρώην πρόεδρο για διαφθορά – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει πριν τη σύλληψή του

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία επιχείρησε να αυτοκτονήσει αυτοπυροβολούμενος σήμερα το πρωί στη Λίμα λίγο πριν από τη σύλληψή του στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς Odebrecht, ανακοίνωσε ο συνήγορός του Εράσμο Ρέινα.

«Σήμερα το πρωί έλαβε χώρα αυτό το δραματικό επεισόδιο: ο πρόεδρος έλαβε την απόφαση να αυτοπυροβοληθεί (στο κεφάλι)», δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο νοσοκομείο όπου ο 69χρονος Άλαν Γκαρσία υποβάλλονταν επειγόντως σε επέμβαση.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους (1985-1990, 2006-2011) φέρει «τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι», σύμφωνα με το νοσοκομείο Κασιμίρο Ουγιόα.

«Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη», ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας.

Η αστυνομία εμφανίσθηκε στην κατοικία του πρώην προέδρου γύρω στις 06:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) και τότε συνέβη το επεισόδιο.

Πέρυσι ο Γκαρσία είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ουρουγουάη, αφού του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα ώστε να μην διαφύγει ούτε να παρεμποδίσει την έρευνα. Η Ουρουγουάη απέρριψε το αίτημα.

Την περασμένη Τετάρτη, ένας άλλος πρώην αρχηγός του περουβιανού κράτους, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018), προφυλακίσθηκε στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Η γιγάντια βραζιλιανή εταιρεία οικοδομών Odebrecht μοίρασε σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας συνολικά 788 εκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαριά χώρες στην περιοχή για να κερδίσει συμβόλαια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση παραδέχθηκε πως από το 2005 έως το 2014 προέβη σε δωροδοκίες στο Περού ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), Άλαν Γκαρσία, Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι: οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι του Περού βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, ενώ η αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι προφυλακίσθηκε στις 31 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί