Γιατί η ΛΑ.Ε. στο Δήμο Ηρακλείου δεν στηρίζει καμιά παράταξη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας, μέσω της οποίας παρουσιάζει τη θέση της για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές βρίσκουν τη χώρα μας στον ένατο χρόνο επιβολής των σκληρών νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς επιτροπείας.

Η Αυτοδιοίκηση, ένας θεσμός που επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί και αυτή θύμα της οκταετίας των μνημονιακών πολιτικών οι όποιες προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το 2060.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» αποτελεί πιστή αντιγραφή του «Καλλικράτη». Ενσωματώνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, με συνέπεια η Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να είναι ένας θεσμός γραφειοκρατικός, αντιδημοκρατικός και αδιαφανής μακριά από τους πολίτες.

Με την εφαρμογή του «Κλεισθένη» συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο οι ήδη ανεπαρκείς κεντρικοί πόροι στους Ο.Τ.Α. και επιβάλλεται η αυταρχική εποπτεία του κεντρικού κράτους. Διαλύονται οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πολιτική προστασία. Διευκολύνονται οι «μπίζνες» με δημόσιο χρήμα. Προωθούνται με σαρωτικό τρόπο οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Προγραμματίζονται χωρίς σχέδιο έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Θεσμοθετούνται σε μόνιμη βάση σε βάρος των εργαζομένων οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Κυριαρχεί το Δημοκρατικό έλλειμμα με ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και απουσία της λαϊκής συμμετοχής στη λειτουργία των δήμων.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές του Μαΐου και για το Δήμο Ηρακλείου.

Αυτή την προεκλογική περίοδο είμαστε θεατές ενός παρακμιακού σκηνικού επικοινωνιακών αντιπαραθέσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Γνωστοί τοπικοί παράγοντες που εμφανίζονται ανεξάρτητοι χωρίς τάχα επίσημο κομματικό χρίσμα, παρά τις όποιες επί μέρους διαφοροποιήσεις τους, κατέρχονται στις εκλογές με βασική επιλογή τη διατήρηση και εμβάθυνση της υπάρχουσας πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για τους παραπάνω λόγους δεν πρόκειται να στηρίξουμε καμιά παράταξη στις δημοτικές εκλογές στο Ηράκλειο!. Σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζουμε σχήματα που άμεσα ή έμμεσα αποδέχονται την υποστήριξη των συστημικών μνημονιακών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ κλπ). Αλλά ούτε θα συνεργασθούμε και θα στηρίξουμε δήθεν αριστερά και αντιμνημονιακά σχήματα, που δεν αποδέχονται την συγκρότηση ενός μετώπου ανατροπής των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση.

Αντίθετα, θα αγωνισθούμε μέσα από ενωτικές πρωτοβουλίες και κινηματικές δράσεις να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση και πυροδότηση μαζικών αντιστάσεων. Θα υποστηρίξουμε τους πολίτες στα μικρά και καθημερινά προβλήματα τους, τα οποία λόγω της διαρκούς νεοφιλελεύθερης επίθεσης έχουν κεντρική σημασία. Θα ενισχύσουμε τις συλλογικές οργανώσεις των κατοίκων χτίζοντας τοπικά κοινωνικά κινήματα, κόντρα στη λογική της ανάθεσης που, όπως προωθείται με τον «Κλεισθένη», θεμελιώνει ένα Δήμο – τοπικό βραχίονα του κράτους, χωρίς οικονομικούς πόρους, τοποτηρητή της διαρκούς λιτότητας. Θέτουμε στο επίκεντρο των δράσεων τις ανάγκες των πολλών, την υπεράσπιση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δίνουμε τη μάχη για δημόσια αγαθά και υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους και τη δημόσια περιουσία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τους αγώνες και τις παρεμβάσεις σε μια λογική κοινής δράσης με όλες τις αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις με στόχο την επίλυση των λαϊκών – κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου.

Για να ξημερώσει όμως μια καλύτερη μέρα σε αυτόν τον τόπο, απαιτούνται συνολικότερες ρήξεις κι’ ανατροπές:

1) Κατάργηση του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, 2) Άρνηση πληρωμής – Διαγραφή του Χρέους, 3) Κατάργηση των μνημονίων, 4) Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, 5) Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος, 6) Ρήξη με τις αντιδραστικές αυταρχικές πολιτικές της Ε.Ε. – Έξοδος από τη θηλιά του ευρώ – Αποδέσμευση από την Ε.Ε. και 7) Οικοδόμηση διεθνών σχέσεων αλληλεγγύης.

Καλούμε όλους τους ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες και όλες τις αυτοδιοικητικές, κοινωνικές και κινηματικές συλλογικότητες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου μας, σε κοινό μέτωπο ανατροπής των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που καταστρέφουν τη ζωή μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί