Φ. Γεννηματά: Η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται είναι ζωντανή

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό και οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές», τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο, ηθικό και νομικό:- πολεμικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις – αποπληρωμή του κατοχικού δανείου – επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το κατοχικό δάνειο «η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Είναι ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπενθυμίζοντας τις ενέργειες του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1965, τη ρηματική διακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κάρολου Παπούλια και του Γ. Α Μαγκάκη, την αντίστοιχη του 2015 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου το 2012 στη Χάγη και τα αιτήματα προς τη Γερμανία των Μ. Παπαϊωάννου και Φ. Σαχινίδη, επίσης το 2012.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά, η υπόθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως το θυμήθηκε για προεκλογικούς λόγους, για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει. «Δεν αξιοποίησε την εθνική συνεννόηση, προβαίνοντας σε φθηνά τρικ. Συνέδεσε τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου με τη δημοσιονομική κρίση. Καλλιέργησε τον διχασμό σε καλούς και κακούς πατριώτες. Θέλουν να το εκμεταλλευτούν προεκλογικά», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Κατέκρινε τη στάση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερό στη συζήτηση οι νοσταλγοί του φασισμού να μας κουνούν το δάκτυλο. Ας διαβάσουν για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα εναντίον του ανθρωπισμού και των αμάχων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και φασίστες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας, κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» είπε.

«Η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται, είναι ζωντανή. Όχι ως εκδίκηση. Όχι ως συμψηφισμός. Αλλά ως ένα μήνυμα αναγνώρισης του δικαίου και δέσμευσης πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Απόδειξη ειλικρινών σχέσεων φιλίας. Σε μια άλλη Ευρώπη, ενωμένη και δίκαιη. Έγιναν εγκλήματα, έγιναν τόσα λάθη. Ας μείνει τουλάχιστον ένα μάθημα: Το μίσος του χθες να μη μπολιάσει με διχόνοια το αύριο», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί