Παγκόσμια θλίψη…

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι «αποφεύχθηκε το χειρότερο», αναγγέλλει την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού.

Δείτε:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Παναγία των Παρισίων (Φώτο – Βίντεο)

Παναγία των Παρισίων: «Τα πάντα καταρρέουν» (Βίντεο & Εικόνες)

H μετάδοση του Russia Today:

Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής ενός κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτορα Ουγκό, αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

euronews

@euronews

A devastated Quasimodo holds his Notre Dame tightlyhttps://bit.ly/2DfGUAe 
Credit to: Cristina Correa Freile

305 people are talking about this

Κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονταν: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούσαν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων.

Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονταν από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, κατέρρευσε και η φωτιά κατέτρωγε τον ξύλινο σκελετό του.

Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούσαν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

(Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους)

AFP news agency

@AFP

AFP floor plan, factfile and history of the Notre-Dame Cathedral in Paris@AFPgraphics

220 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Σώθηκε από ολική καταστροφή το οικοδόμημα του ναού

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και -ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε επιτόπου πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή.

Ενσωματωμένο βίντεο

Jordan Coombe

@Jordan_Coombe

Absolutely heartbreaking. That’s almost 1000 years worth of history going up in flames. One of the most iconic architectures in the world. Moment of loss not only for France, but the entire world. Hope everyone is safe!

3.926 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου.

Ενσωματωμένο βίντεο

Adem@3636_ademcan

The roof of the Notre Dame Cathedral has completely collapsed from massive fire.

1.392 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.

Ενσωματωμένο βίντεο

Myth Addict@MythAddict

What a sad sight in Paris this evening.

503 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Οι εναέριες ρίψεις νερού ήταν αδύνατες 

Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισήμανε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.

Οι ρίψεις νερού με αεροσκάφη σε αυτού του τύπου το κτίριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνόλου της κατασκευής» ήταν το tweet που ανήρτησε η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας, ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον καθεδρικό ναό.

Η ανακαίνιση του ναού

Ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Tο πρωτοσέλιδο της Liberation που κάνει τον γύρο του κόσμου

Ο Μακρόν ακύρωσε το διάγγελμά του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για το βράδυ της Δευτέρας «διάγγελμά του προς το Έθνος», λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς» στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και έσπευσε στην περιοχή.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος, σημείωσε:

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί»

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα] σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Στο πλευρό της Γαλλίας για την αποκατάσταση του ναού η διευθύντρια της Ουνέσκο

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Η Ουνέσκο στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. «Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

Μηνύματα θλίψης και συμπαράστασης από την Ελλάδα

Πρ. Παυλόπουλος: Αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης στον Γάλλο Πρόεδρο για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο κ. Emmanuel Macron αισθήματα βαθειάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Το tweet του Αλ. Τσίπρα: «Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά»

“Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μaς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας”

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. @emmanuelMacron, είμαστε στο πλευρό σας.

146 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Υπουργείο Εξωτερικών

@GreeceMFA

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε τη θλίψη μας για την καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει την Παναγία των Παρισίων, σύμβολο της Πόλης του Φωτός.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Γαλλία & το γαλλικό λαό σε αυτη την τόσο δύσκολη στιγμή @FranceenGrece

Υπουργείο Εξωτερικών

@GreeceMFA

Il n’y a pas de mots assez forts pour exprimer notre tristesse pour l’incendie catastrophique ravageant Notre-Dame de Paris #NDParis. Symbole de la Ville des Lumières. Notre solidarité à la #France et à son peuple en ce moment aussi douloureux. @francediplo @FranceenGrece

29 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως είναι «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα». Σε ένα tweet που έστειλε, ο Γκουτέρες προσθέτει ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να “δράσουν γρήγορα”.

“Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα”, είπε με tweet του ο Τραμπ.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.

Επιπλέον, το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού “στη θλίψη”, διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας Σαντίκ Καν.

“Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame” έγραψε στο Twitter ο Καν.

Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

«Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik, 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί