Σπύρος Καλλέργης: Δήμος Μαλεβιζίου – Ενεργειακές Κοινότητες

Ανακοίνωση της παράταξης του Δήμου Μαλεβιζίου “Ενωμένο Μαλεβίζι”, σχετικά με την ενεργειακή πολιτική του Δήμου Μαλεβιζίου:

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Πολλά λέγονται τον τελευταίο καιρό για διάφορα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως φθηνότερο ρεύμα κλπ…

Όλα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα για κάθε Δημοτική Αρχή που σέβεται τους πολίτες της.

Από την δική μας πλευρά θεωρούμε χρέος μας, να πληροφορήσουμε την κοινωνία για ένα νέο-καινοτόμο εργαλείο το οποίο μπορεί να διασφαλίσει πολλά οφέλη, οικονομικά και μη, σε όλους μας.

Το ΥΠΕΝ με το νόμο 4513/28-1-2018, εισήγαγε μια σημαντική καινοτομία στα ενεργειακά πράγματα της χώρας μας. Καθιέρωσε δηλαδή, το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων [ή αλλιώς Ενεργειακών Συνεταιρισμών], που έχει σαν στόχο την αξιοποίηση των ΑΠΕ με τη λογική ότι, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό.

Με το νόμο αυτό δίδεται η δυνατότητα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις, ακόμα και ιδιώτες, από απλοί καταναλωτές, να μπορούν να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν, είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που καταναλώνουν.

Παράλληλα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μπορούν να χαράζουν μια τοπική ενεργειακή πολιτική, ώστε να εξοικονομούν πόρους, τους οποίους στη συνέχεια θα διαθέτουν για να εφαρμόζουν καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές, όπως π.χ. την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που βιώνει σήμερα 1 στα 3 νοικοκυριά, ή την ηλεκτροκίνηση σε τοπικό επίπεδο [π.χ. αντικατάσταση των οχημάτων του Δήμου με ηλεκτρικά].

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος αυτός:

  • Δυνατότητα σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων [συνεταιρισμών], όπου το συνεταιριστικό κεφάλαιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% για ιδιώτες, εταιρείες, συνεταιρισμούς και λοιπούς φορείς [νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου], και στους ΟΤΑ το 40%.
  • Σε κάθε μέλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα αντιστοιχεί 1 ψήφος, ανεξάρτητα με τον αριθμό των μερίδων που κατέχει!
  • Οι Ενεργειακές Κοινότητες συστήνονται για να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ  σε κάθε τόπο, υλοποιώντας την ενεργειακή δημοκρατία στην πράξη, αφού ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα, μέσω της συμμετοχής των πολιτών.

Έτσι, η Ελληνική Οικονομία στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να μετασχηματιστεί σε παραγωγό και χρήστη «καθαρής», «πράσινης» ενέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.

Τα συμμετοχικά αυτά σχήματα θα ενεργοποιούνται σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως παραγωγή και διάθεση καθαρής ενέργειας, ιδιοκατανάλωση, επενδύσεις στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, αφαλάτωση κ.ά.

Με την εφαρμογή του νόμου θεσμοθετείται επίσης ο ενεργειακός συμψηφισμός [net metering], καθώς και ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός [virtual net metering], που σημαίνει ότι με τις ενεργειακές κοινότητες θα μπορεί κάποιος να παράγει αλλού την «καθαρή» ενέργεια και αλλού να την καταναλώνει!

Τα κίνητρα που δίνει ο νόμος για τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, είναι πράγματι αρκετά ελκυστικά:

  • Σταθεροί συντελεστές φορολογίας για 5 χρόνια.
  • Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και συμμετοχή στα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου.
  • Όσοι συστήνουν Ενεργειακές Κοινότητες, έχουν προτεραιότητα αδειοδότησης.
  • Απαλλάσσονται από το ετήσιο τέλος διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής.
  • Καταβολή μειωμένων ποσών εγγυητικών επιστολών, για εγγραφή στο Μητρώο Συμμετεχόντων.
  • Απολαμβάνουν όρους προνομιακής συμμετοχής ή εξαίρεσης από διαγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.
  • Απαλλαγή από το ειδικό τέλος 1,7%, όταν συμμετέχει ΟΤΑ στην Ενεργειακή Κοινότητα.
  • Καταβολή ποσού 60.000 ευρώ ως ελάχιστο κεφάλαιο για χορήγηση άδειας προμήθειας.

Η Παράταξή μας θεωρεί την ύπαρξη του Νόμου 4513/2018 περί Ενεργειακών Κοινοτήτων, σαν δώρο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση.Ως νέα Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες στην κατεύθυνση σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων μαζί με άλλους τοπικούς φορείς ή ιδιώτες και εκμετάλλευση χρηματοδοτικών και επενδυτικών ευκαιριών και επιδοτήσεων, για τη συστηματική προώθηση των ΑΠΕ στην περιοχή μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί