Πληροφορίες για πραξικόπημα στο Σουδάν

Εντείνονται οι πληροφορίες πως ο στρατός στο Σουδάν αναμένεται να αναλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία, εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εναντίον του πρόεδρου Ομάρ ελ Μπασίρ που έχουν κοστίσει και τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί, σήμερα Πέμπτη, ο στρατός ανέπτυξε δυνάμεις γύρω από το υπουργείο Άμυνας, ενώ ταυτόχρονα στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραταχθεί σε κεντρικές οδούς και γέφυρες του Χαρτούμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες πως ο στρατός «θα κάνει σύντομα μια σημαντική αναγγελία», ενώ ραδιόφωνα και τηλεόραση μεταδίδουν μόνο πατριωτικά τραγούδια, κάνοντας παράλληλες αναφορές στα πραξικοπήματα του παρελθόντος.

«Καλούμε τον λαό μας από όλη την πρωτεύουσα, το Χαρτούμ, και τη γύρω περιοχή να μεταβεί αμέσως στο σημείο των συγκεντρώσεων και να μην αποχωρήσει πριν την δημοσιοποίηση της επόμενης ανακοίνωσης μας», ανέφερε η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, μία εκ των διοργανωτών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ήδη χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί για έκτη συνεχόμενη μέρα έξω από το κτίριο του επιτελείου του στρατού στο Χαρτούμ.

«Το καθεστώς έπεσε, το καθεστώς έπεσε», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Αραβικά μέσα όπως το Al Arabiya μεταδίδουν ότι ο ίδιος ο Μπασίρ έχει παραιτηθεί και πως αρκετοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Άμυνας, έχουν συλληφθεί.

 

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί