Λαϊκή Συσπείρωση: Για μία ακόμα φορά οι βροχοπτώσεις έδειξαν πόσο ευάλωτη και ανοχύρωτη είναι η Κρήτη

Με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές σε αρκετούς δήμους της Κρήτης από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Μ. Συντυχάκης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους που επλήγησαν έκαναν την παρακάτω δήλωση:

 

«Δεν έχουν τελειωμό οι καταστροφές στην Κρήτη. Δυστυχώς, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου (ειδικά στους δήμους Βιάννου, Ιεράπετρας, Σητείας, Φαιστού) σε αυτό το κύμα κακοκαιρίας, υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε κεντρικούς και αγροτικούς δρόμους, υπερχείλιση των ρεμάτων που οδήγησαν σε πλημμυρισμένα χωριά και καλλιέργειες, κατεστραμμένες υποδομές όπως γέφυρες, θερμοκήπια, κολώνες της ΔΕΗ κ.α ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζωικό και φυτικό κεφάλαιο επλήγη ολοσχερώς, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Για μία ακόμα φορά οι βροχοπτώσεις έδειξαν πόσο ευάλωτη και ανοχύρωτη είναι η Κρήτη από αντιπλημμυρικά έργα, άλλα έργα υποδομής, όπως δρόμους – επαρχιακούς και αγροτικούς – ασφαλής και προσβάσιμους σε χωριά και αγροτικές καλλιέργειες, δίκτυα όμβριων υδάτων, καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών, καινούργιες γέφυρες ή ενίσχυση υπαρχόντων, σημάνσεις του προς αποφυγή επικίνδυνων διαβάσεων, δρόμων που διασχίζουν ποτάμια και ρέματα, κ.ά.

Οι τεράστιες καταστροφές τον περασμένο μήνα στο νομό Χανιών, που μεγάλο μέρος των κατεστραμμένων υποδομών δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, δεν δίδαξαν τίποτα τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες καθώς πολλές από τις χθεσινές καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη πρόληψη και μέτρα πολιτικής προστασίας. Ενώ γνωρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τον τόπο διαχρονικά, ο πολυδιαφημιζόμενος περιφερειάρχης Κρήτης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και οι δήμαρχοι με τα παχιά λόγια αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν διστάζουν μπροστά στη δική τους πολιτική σωτηρία να βάζουν σε κίνδυνο, με την αντιλαϊκή πολιτική τους, τις ανθρώπινες ζωές. Δεν έχουν καν την ευθιξία να ζητήσουν συγνώμη, επιρρίπτοντας μάλιστα ο ένας στον άλλον τις ευθύνες που από κοινού έχουν εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική που βάζει τις ανάγκες του λαού στην άκρη. Ο λαός πρέπει να τους τιμωρήσει καταδικάζοντας την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν.

Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα την άμεση καταγραφή των ζημιών, έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση όλων των πληγέντων (κατοικιών, αυτοκινήτων, μέσων παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου κ.ά.).

Επιπλέον, ζητάμε τον άμεσο σχεδιασμό εκπόνησης μελετών ή ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων, άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση προγράμματος έργων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους, όπως εκσυγχρονισμός ενός ασφαλούς επαρχιακού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας, δίκτυα όμβριων υδάτων, γέφυρες, σημάνσεις, κ.ά. Να ενισχυθούν οι δήμοι και η περιφέρεια με εργατοτεχνικό προσωπικό, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, καθώς και με μέσα, όπως μηχανήματα, κ.ά.»

 

Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης

Κώστας Μωυσάκης, υποψήφιος δήμαρχος Βιάννου

Κοτσυφάκη Μαρία, υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας

Σίμος Σιμεωνίδης, υποψήφιος δήμαρχος Σητείας

Ζαχαριουδάκης Γιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Φαιστού

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί