Σ. Φάμελλος: Τα δανεικά κι αγύριστα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο

Με άρθρο-παρέμβαση που τιτλοφορείται «Τα δάνεια του δικομματισμού και της Ελλάδας» και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Documento, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, στο μεγαλύτερο μέρος της, που διερεύνησε τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω Επιτροπής, οι δανειακές υποχρεώσεις των κομμάτων του δικομματισμού της μεταπολίτευσης και της χρεοκοπίας της χώρας έφταναν, τον Οκτώβριο του 2016, στα 420 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, κανένα δάνειό τους εκείνη την περίοδο δεν ήταν ενήμερο, γιατί απλά για χρόνια (τουλάχιστον από το 2011) δεν πλήρωναν ούτε τόκους ούτε κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας ήταν 221 εκατομμύρια ευρώ και του ΠΑΣΟΚ 199 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2018 ανεβάζουν τα δανειακά υπόλοιπα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος η εξέταση των φακέλων της δανειοδότησης των κομμάτων ανέδειξε μια πληθώρα ευνοϊκών ρυθμίσεων, παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων. «Υπάρχουν περιπτώσεις που εκχωρήθηκαν ως “εγγύηση” μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις σε βάθος ακόμα και δεκαετίας. Αυτή η εγγύηση δεν ήταν απλά «αέρας», αλλά δέσμευση εκλογικών αποτελεσμάτων των επόμενων 10 χρόνων! Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντλήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, όπου οι κυβερνήσεις του δικομματισμού διόριζαν τις διοικήσεις, συνεπώς οι όροι των δανειακών συμβάσεων ήταν ευνοϊκότεροι και «τα κόμματα έβλεπαν την Αγροτική ως μηχανάκι για να παίρνουν λεφτά», σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Πανταλάκη, πρώην Διοικητή ΑΤΕ. Αυτή την εκχώρηση την ενέκριναν τραπεζικά στελέχη, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος», σχολιάζει ο Αν. ΥΠΕΝ, η οποία εκ των υστέρων καυτηριάζει αυτές τις εκχωρήσεις, ως «υπερχρηματοδοτήσεις», κρίνοντάς τες υπερβολικά μακροπρόθεσμες για να θεωρούνται ασφαλείς!

Συνεπώς, οι τράπεζες τους παρείχαν ρευστότητα για να κάνουν προεκλογικές εκστρατείες, να υφαρπάζουν την ψήφο των πολιτών και να συνεχίσουν να νέμονται την πολιτική εξουσία, θεωρώντας δεδομένο ότι θα αυξάνουν και τα ποσοστά τους. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Υπήρξε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με τη χορήγηση απλής υποσχετικής επιστολής, χωρίς να είναι θεσμικά εξασφαλισμένη η εγγύησης.Διαπιστώθηκε πολλαπλή εκχώρηση της ίδιας μέλλουσας χρηματοδότησης των κομμάτων σε περισσότερες από μία τράπεζες, παρ’ ότι εγγράφως είχαν δηλώσει ότι δεν θα τα εκχωρήσουν σε τρίτους. Και βέβαια, υπήρξαν περιπτώσεις απόρριψης του αιτήματος από την αρμόδια Διεύθυνση, αλλά σε ανώτατο επίπεδο η τράπεζα ενέκρινε την αύξηση των πιστωτικών ορίων, δηλαδή του δανείου.

Ήδη, το 2012, το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη  κάνει λόγο για αδυναμία  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «να αποπληρώσουν τα δάνεια και ότι τα έτη 2009 και 2011 τα δύο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά». Όμως το θράσος των δύο αυτών κομμάτων περισσεύει και «μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών μέτρων, το ΠΑΣΟΚ αιτείται ανανέωση του πιστωτικού ορίου, επειδή  «η κρατική επιχορήγηση θα αυξηθεί λόγω της αύξησης των κρατικών εσόδων από την εφαρμογή των επειγόντων μέτρων του Α’ μνημονίου. Το ίδιο  έκανε στην συνέχεια και η ΝΔ», τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος. Προσθέτει δε, ότι με τροπολογία στον 4146/2013 προσπάθησαν να θέσουν στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη, κάτι που αρχικά έγινε, και έπρεπε το ζήτημα να  ανακινηθεί ξανά από τη σημερινή κυβέρνηση με το πόρισμα της Εξεταστικής. Και ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν στις τράπεζες αύξηση της μελλοντικής χρηματοδότησης και εκχώρησή της σε αυτές, εισηγήθηκαν το ανεκχώρητο αυτής σε ποσοστό 40% (ν. 4304/2014).

«Πώς λοιπόν οι τράπεζες εξασφάλιζαν τα συμφέροντά τους όταν γνώριζαν ήδη από το 2011 ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον υπέρογκο δανεισμό τους;», διερωτάται στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος. Και συνεχίζει: «Η Τράπεζα Πειραιώς, που ανέλαβε και τους φακέλους δανείων της ΑΤΕ, άσκησε αγωγή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2016 (!), δηλαδή 5 χρόνια μετά και υπό την πίεση των αποκαλύψεων της Εξεταστικής Επιτροπής». Αντίστοιχα, και οι υπόλοιπες τράπεζες καθυστέρησαν σημαντικά να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις, επιδεικνύοντας έτσι στο σύνολό τους μια ασυνήθιστη ανοχή στα δύο κόμματα, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθούσαν για όλους τους άλλους δανειολήπτες.

«Αντίστοιχη ανοχή έδειξαν, βέβαια, και στο δάνειο του Κήρυκα Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη, όταν η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση του μη ενήμερου επί χρόνια δανείου τρεις μέρες μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος και καταλήγει: «Όλα αυτά ήρθαν στο φως από την Εξεταστική Επιτροπή και επιβεβαιώνουν το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του τραπεζικού δανεισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε ξεκάθαρα εργαλείο άσκησης πολιτικής εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, των πολιτών και φυσικά των τραπεζών».​

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί