Η αστυνομία εξάρθρωσε τη «μαφία των λαϊκών»

Τη «μαφία των λαϊκών» κατάφερε να εξαρθρώσει η ΕΛ.ΑΣ., ένα ισχυρό κύκλωμα που είχε καταφέρει να αποκομίσει 2.910.000 ευρώ από τη χορήγηση και διαχείριση αδειών στις λαϊκές αγορές της Αττικής.

Φερόμενος ως αρχηγός  είναι ένας 57χρονος, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της διεύθυνσης λαϊκών αγορών της περιφέρειας Αττικής, ενώ για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί 19 άτομα. Aνάμεσά τους είναι τρεις βοηθοί επόπτες και δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης λαϊκών αγορών, ενώ μόνο μία γυναίκα έχει συλληφθεί για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Οι πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος είχαν αρχίσει να φτάνουν στην αστυνομία από το 2014 αλλά εκτιμάται ότι η δράση της οργάνωσης ξεκινά τουλάχιστον από το 2006. Έκτοτε ακολούθησαν 224 καταθέσεις, επιστατεύτηκαν dronesπου κατέγραψαν τις παράνομες κινήσεις των συμμετεχόντων στους εκβιασμούς και τις απάτες, ενώ αστυνομικοί έστησαν μέχρι και πάγκους σε διάφορες λαϊκές της Αττικής προκειμένου να κάνουν συγκεκαλυμμένη έρευνα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι τόσα που είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η δικογραφία μεταφέρθηκε με καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ στον ανακριτή διαφθοράς.

Όπως αποδείχτηκε, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα:

  • λάμβαναν χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών
  • λάμβαναν χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως
  • απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),
  • συγκάλυπταν πρόστιμα και καταγγελίες
  • ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά
  • επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,
  • παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
  • συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν (40) έως (50) πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έμαθαν ότι είχε ξεκινήσει αστυνομική έρευνα εις βάρος τους και δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και αστυνομικούς προκειμένου να μην την προχωρήσουν. Μάλιστα είχαν πληροφορηθεί και ονόματα πωλητών που μίλησαν στην αστυνομία και τους επέβαλαν εκδικητικά πρόστιμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί