Γ. Σταθάκης από τα Χανιά: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στην διεθνή σκηνή

Για την μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας στην διεθνή σκηνή, έκανε λόγο σήμερα, στο πλαίσιο ημερίδας για την «Γεωπολιτική Σημασία της Κρήτης στην Εξασφάλιση των Εθνικών μας Συμφερόντων στη Μεσόγειο», ο Χανιώτης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων με δηλώσεις του, στο ρόλο της Χώρας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας πως οι τρεις λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση Ελλάδας ήταν, η έξοδος από τα μνημόνια και η ολοκλήρωση των προγραμμάτων, η Συμφωνία των Πρεσπών και η αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο ενεργειακό σημείωσε πως οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της αναβάθμισης, και συνδέεται με τις ανάλογες ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική ακόμα την ίδρυση του Gas Forum των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο, ενώ αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας είπε πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Για την Συμφωνία των Πρεσπων και σχολιάζοντας της στάση της ΝΔ είπε πως το σύνολο των Ευρωπαϊκών Χωρών, η Ε.Ε., η παγκόσμια κοινότητα, αλλά και το σύνολο των διεθνών θεσμών, και οι χώρες πως την είχαν αναγνωρίσει αυτή τη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και που τώρα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα, αλλά και το ότι θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αλλαγής σκηνικού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνουν μια άλλη δυναμική στα Βαλκάνια που θα μετατραπούν σε ένα ενιαίο Βαλκανικό Ευρωπαϊκό χώρο με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και κοσμήτορας στην Σχολή Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μανώλης Μανούτσογλου αφού αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ελληνική Επικράτεια από την αρχαιότητα είπε επίσης πως στην συνέχεια και μέχρι τα νεώτερα χρόνια σημειώθηκε μια υστέρηση.

Τόνισε πως την τελευταία περίοδο όμως, έχουν προκύψει θετικά στοιχεία και καλές προοπτικές για την ύπαρξη φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που παρέχει η Αρχή Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.

Zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί