Συνεχίζεται η άγρια κόντρα Λαμπρινού – Κουράκη για τον κόλπο Δερματά

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της παράταξης ‘Ηράκλειο 3.7.5.’ με επικεφαλής των πρώην δήμαρχο, κ. Γιάννη Κουράκη και της παράταξης ΄Δύναμη Πολιτών’ με επικεφαλής τον Δήμαρχο ,κ. Βασίλη Λαμπρινό, με αφορμή τον κόλπο Δερματά.

Η αρχή έγινε εχθές, όταν η παράταξη  ‘Ηράκλειο 3.7.5.’  εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην δημοτική αρχή Λαμπρινού με την ‘Δύναμη Πολιτών’ να τοποθετείται για το θέμα.

Δείτε: Η παράταξη ‘Ηράκλειο 3.7.5’ για τον κόλπο Δερματά

Απάντηση για τον κόλπο Δερματά από τη “Δύναμη Πολιτών”

Ωστόσο, η κόντρα συνεχίστηκε με την παράταξη ‘Ηράκλειο 3.7.5’ να εκδίδει νεά ανακοίνωση.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της αναφέρεται:

Είναι κατανοητός ο εκνευρισμός της δημοτικής αρχής και η αφωνία της όταν καλείται να δώσει απαντήσεις για τις αστοχίες και παραλείψεις της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου που η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως εμβληματικό. Μόνο που εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Αρκετοί πρώην συνεργάτες της πλειοψηφίας έχουν εδώ και καιρό εντοπίσει την κακοδαιμονία της ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και την προχειρότητα που επέδειξε την περασμένη πενταετία. Δεν κομίζουμε εμείς γλαύκα στην Αθήνα. Οι πολίτες του Ηρακλείου έχουν μνήμη και κρίση. Άλλωστε η ανοικτή πληγή στο κέντρο του Ηρακλείου δεν αφήνει κανένα να ξεχάσει ότι ακόμα και σε απλά τεχνικά έργα δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Όμως, είναι ντροπή αντί να απαντήσει επί της ουσίας η δημοτική αρχή να απαντά η παράταξη και αντί να παρέχει στους δημότες επαρκείς εξηγήσεις, επικαλείται ατεκμηρίωτα δικαιολογίες και παραπέμπει σε άσχετα θέματα. Επειδή εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την πολιτική πρακτική, δεν ανήκουμε στη σχολή αυτών που «δοξάστηκαν κρυπτόμενοι» και σε αντίθεση μαζί τους θα απαντήσουμε με χαρά στα δικά τους ερωτήματα και αγωνίες.

Το θράσος όμως έχει όρια. Μας ζητούν συγκρίσεις για τον κόλπο του Δερματά. Τους απαντάμε: Εμείς αναμορφώσαμε το σύνολο του παραλιακού μετώπου σε μήκος χιλιομέτρων ενώ η παρούσα πλειοψηφία δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα έργο σε μήκος 150 μέτρων (!) παρά το γεγονός ότι τους είχαμε παραδώσει εγκεκριμένες μελέτες μετά από Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Δεν ξέρουμε εάν θυμούνται πως ήταν το παραλιακό μέτωπο πριν τη θητεία μας και μετά. Είναι βέβαιο όμως ότι το θυμούνται οι πολίτες του Ηρακλείου. Δεν χρειάζονται φωτογραφίες. Επί των ημερών μας το Ηράκλειο είδε μετά από δεκαετίες τη θάλασσα.

Ας μην αποπροσανατολίζουν τους Δημότες με δηλώσεις ότι δήθεν θα ολοκληρώσουν το έργο στο Δερματά, το οποίο σταμάτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επειδή δεν τήρησαν τους περιβαλλοντικούς όρους. Το έργο, όπως πρόσφατα τους γνώρισε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το «πήραν τα «κύματα». Θα χρειαστεί καιρό για να «επουλωθούν» τα λάθη που έκαναν. Βοήθησαν όμως και οι ίδιοι στην εξέλιξη αυτή, αφού επί πέντε συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις της ισχύος της παρέκκλισης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση που πήραν το 2016, δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν και όπως λέει ο λαός, τα έκαναν «μούσκεμα».

Επαναφέρουν το θέμα της μετάθεσης των μηχανικών το 2014 όταν θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι μεταθέσεις έγιναν με βάση το άρθρο 48 του ν.4274/2014 για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Εκτός και εάν η θέση τους είναι να μην εφαρμόζονται οι νόμοι και να μην είναι σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να εκτελέσει τα έργα με βάση τις προβλέψεις του ν.4412/2016 που παρέχει διευρυμένες δυνατότητες ωρίμανσης παρακολούθησης και υλοποίησης των έργων. Ας μην επικαλείται λοιπόν ετεροχρονισμένα προβλήματα στελέχωσης ως δικαιολογία για να καλύψει την παντελή ανικανότητα συντονισμού στην υλοποίηση έργων.

Οι αναφορές στο Πολιτιστικό Κέντρο είναι προφανώς άστοχες. Τους ζητάμε να διαβάσουν τα επιχειρήματα που υπάρχουν καταχωρημένα στην Έφεση του Δήμου Ηρακλείου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου σε πρώτη φάση ο Δήμος δικαιώθηκε. Εκεί θα καταλάβουν πως με αδιάσειστα επιχειρήματα αποδεικνύεται ότι η ευθύνη για την απένταξη του Έργου οφείλεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι στο Δήμο. Αυτά όλα τα γνωρίζουν, αλλά μάλλον σκοπίμως τα αποκρύπτουν.

Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, από όργανο παραγωγής πολιτικής και έργου, έχει μετατραπεί σε απουσιολόγο. Η δημοτική μας παράταξη ήταν πάντα παρούσα και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Κουράκης ήταν παρών και όταν απουσίαζε δικαιολογημένα ενημέρωνε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Οι απουσίες του συνδέονται αποκλειστικά με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών ως εκπρόσωπος της χώρας. Η εκπροσώπηση αυτή τιμά το Ηράκλειο και τους πολίτες του. Οι παρεμβάσεις του σε αυτό το θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο ήταν πάντοτε προς όφελος της χώρας μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην επόμενη ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ο Γιάννης Κουράκης έχει επιλεγεί ένας μεταξύ τριών ομιλητών από τους 500 συνέδρους για να πραγματοποιήσει παρέμβαση για την αστική ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι η παρούσα δημοτική αρχή βλέπει το ένα μετά το άλλο τα όνειρα της να καταρρέουν, φυλλορροεί και αποσυντονίζεται και για το λόγο αυτό χάνει την ψυχραιμία της. Όμως με σκουριασμένα όπλα και σαθρά επιχειρήματα κανένας δεν πήγε μπροστά. Το Ηράκλειο κοιτάζει με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον και θα εμπιστευθεί αυτούς που παράγουν πολιτική έχουν όραμα, σχέδιο γνώση και εμπειρία.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η ‘Δύναμη Πολιτών’ απαντά:

Σε σχέση με την δεύτερη ανακοίνωση της παράταξης Κουράκη (4 Απριλίου 2019) επισημαίνουμε τα παρακάτω:

  1. Για την εξέλιξη του έργου της αναμόρφωσης του Κόλπου του Δερματά,  με στόχο την αντιδιαβρωτική του προστασία, η Δημοτική Αρχή έδωσε πλήρη απάντηση,  ήδη από τις 3 Απριλίου, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν.  Το ερώτημα, όμως που δεν απαντήθηκε και για αυτό το επαναλαμβάνουμε, είναι το εξής: Ο κ. Κουράκης στηρίζει ή όχι προσπάθεια του Δήμου;

Υπενθυμίζουμε απλώς – και αυτό ήταν το νόημα της αναφοράς μας στην χθεσινή ανακοίνωση – ότι στην υπόθεση της απένταξης του πολιτιστικού που κληρονομήσαμε,  θεωρήσαμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου. Κι αυτό πράττουμε.

  1. Η  ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κουράκη  φαίνεται να λησμονεί την επικίνδυνη απραξία της  δημοτικής του αρχής σχετικά με την αποκατάσταση του Κόλπου,  από το 2010 ως το 2014, και παρότι είχαν προκύψει σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.  Οι δημότες αντιθέτως δεν το έχουν λησμονήσει.
  2. Ο κ. Κουράκης, εκτός του ότι αποφεύγει ουσιαστικά να απαντήσει και στο ζήτημα της μετακίνησης των μηχανικών τον Αύγουστο του 2014, επιχειρεί να μας κάνει και ένα μάθημα νομιμότητας.  Μόνο που τα πράγματα εν προκειμένω είναι απλά και ξεκάθαρα: λίγες μέρες προτού παραδώσει την Δημαρχία, ο κ. Κουράκης συναίνεσε στην μαζική φυγή μηχανικών από τον Δήμο Ηρακλείου, γνωρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες. Και το έκανε χωρίς να έχει την στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια να ενημερώσει σχετικά τον διάδοχό του, πολλώ δε μάλλον να ζητήσει την γνώμη του.  Ήταν αυτή του η απόφαση προς το συμφέρον του Δήμου; Ας το κρίνουν οι δημότες.
  3. Η παρούσα Δημοτική Αρχή , παρά την υποστελέχωση την οποία κλήθηκε να  διαχειριστεί, μαζί με ποικίλα άλλα προβλήματα, ολοκλήρωσε όλα – πλην ενός –  τα έργα ΕΣΠΑ που παρέλαβε από την προηγούμενη και υλοποιεί αυτήν την στιγμή πολλά ακόμα και ιδιαίτερα σημαντικά έργα σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου.

Εν κατακλείδι και επειδή το μόνο που ενδιαφέρει τους δημότες τελικά είναι η πρόοδος της πόλης, εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το έργο της αποκατάστασης του Κόλπου του Δερματά να ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση η πορεία που έχουμε χαράξει δεν πρόκειται να  ανακοπεί, παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια.

Το Ηράκλειο προχωρά μπροστά. Μόνο μπροστά.

Με νέα ανακοίνωσή της η παράταξη ‘Ηράκλειο 3.7.5.’ αναφέρει:

«Οι πολίτες του Ηρακλείου έχουν πλήρη αντίληψη του αδιεξόδου της σημερινής δημοτικής αρχής. Δεν χρειάζονται οι αμυντικές ανακοινώσεις της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας (που είναι ήδη μειοψηφία) για να τους το υπενθυμίζουν.

Η απουσία έργου μετά από 5 χρόνια θητείας δεν καλύπτεται με φθηνές δικαιολογίες και αναφορές στο παρελθόν. Ο καθένας πλέον έχει τη δική του διαδρομή. Οι Ηρακλειώτες και ξέρουν και βλέπουν.

Άλλωστε οι αστοχίες που ακολουθούν κάθε τους προσπάθεια μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν αυτά που επισημάναμε στις προηγούμενες ανακοινώσεις μας».

Ενώ η ‘Δύναμη Πολιτών’ απαντά ξανά:

Επειδή ήδη ζητήσαμε δύο φορές από τον κ.Κουράκη να εξηγήσει σε ποια κατάσταση άφησε το 2014 τον κόλπο Δερματά και γιατί, αλλά αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει, απαντούμε εμείς με δυο φωτογραφίες που τα λένε όλα, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα σε ποια κατάσταση παραδόθηκε η τοποθεσία από τη δημοτική αρχή Κουράκη και πώς είναι τώρα με τις εργασίες αντιστήριξης. Δεν χρειάζονται ούτε μακέτες, ούτε πολλά λόγια. Η πραγματικότητα φτάνει.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί