Ξεκινά το 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), με κεντρικό θέμα «Η διεπιστημονικότητα ως γνωστική, εκπαιδευτική και κοινωνική πρόκληση». Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. από 5 έως 7 Απριλίου 2019 (Galaxy Hotel, Λ. Δημοκρατίας 75, Ηράκλειο),

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη συνεδριακή και επιστημονική εκδήλωση, με  ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πόλη του Ηρακλείου. Έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα μεγάλα προηγούμενα πανελλήνια και διεθνή συνέδρια του ΙΑΚΕ και στις λοιπές πετυχημένες δράσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Το αίτημα της διεπιστημονικότητας εμφανίζεται ως επίκαιρη πρόταση και ταυτόχρονα πρόκληση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, στις δομές του πολιτισμού, στην οικονομία και στην ευρύτερη κοινωνία.  Κεντρικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση αυτής της πρόκλησης, πρότασης και πρακτικής, στο επίπεδο του ατόμου και της συλλογικότητας, στα πεδία της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της κοινωνίας. Θεματικές περιοχές στις οποίες θα εστιάσουν οι συνεδριακές εργασίες είναι: Θεωρητικές προσεγγίσεις για τη διεπιστημονικότητα, εκπαιδευτική θεωρία και πράξη, επιστήμη και έρευνα, κοινωνική πρακτική και ανάπτυξη.

Στο Συνέδριο αναμένεται να λάβουν μέρος σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού και της πολιτικής, ως προσκεκλημένοι ομιλητές, εγγεγραμμένοι εισηγητές και σύνεδροι. Στις εργασίες περιλαμβάνονται παράλληλες συνεδρίες, ολομέλειες, εισηγήσεις, συμπόσια, εργαστήρια και αναρτημένες ανακοινώσεις. Επιπρόσθετα, εντάσσονται διαγωνισμός πρωτότυπων εργασιών, παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κ.ά.

Από το πρόγραμμα του Συνεδρίου προκύπτουν εντυπωσιακά ποσοτικά δεδομένα ως προς τις συμμετοχές, τον τεράστιο όγκο και την ποικιλία στη μορφή των εργασιών, Οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε 6 αίθουσες παράλληλων συνεδριών, οι οποίες έχουν οργανωθεί με βάση τις θεματικές περιοχές του Συνεδρίου. Κάθε συνεδρία περιλαμβάνει 5 εισηγήσεις. Κατά το διήμερο των κυρίως εργασιών θα πραγματοποιηθούν 8 συνεδρίες στις παράλληλες αίθουσες, όπου θα παρουσιαστούν 215 εισηγήσεις από περίπου 350 εισηγητές. Στις εργασίες εντάσσονται, επιπλέον, 9 εργαστήρια βιωματικής και συμμετοχικής μορφής. Ακόμη, περιλαμβάνονται 34 εισηγήσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν ως αναρτημένες ανακοινώσεις. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί θεματικό Συμπόσιο από το Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο οποίο μετέχουν εισηγητές από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν 6 ολομέλειες όπου θα παρουσιαστούν 14 εισηγήσεις από επίσημους προσκεκλημένους εισηγητές. Συνολικά θα παρουσιαστούν πάνω από 270 εισηγήσεις σε 57 επιμέρους συνεδρίες. Σύμφωνα και με την εμπειρία των προηγούμενων ετών αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά περίπου 400 εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να το παρακολουθήσουν περίπου 1000 σύνεδροι.

Για την προετοιμασία και την υλοποίηση του Συνεδρίου εργάστηκε 30μελής Οργανωτική Επιτροπή υπό τον συντονισμό του Δ.Σ. του ΙΑΚΕ. Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου μετέχουν πάνω από 90 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης πάνω από 150 επιστήμονες με αυξημένα προσόντα είναι οι διαθέσιμοι κριτές, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα κείμενα των εισηγήσεων και των επιστημονικών εργασιών. Οι εργασίες του Συνεδρίου υποστηρίζονται, επίσης, από πολυμελείς ομάδες συντονιστών των γραμματειών και των προεδρείων και πολυπληθείς γραμματείες και ομάδες εργασίας, καθώς επίσης από το τμήμα ξένων γλωσσών και μεταφράσεων του ΙΑΚΕ. Για τη γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 80 εθελοντές. Για τα προεδρεία των συνεδριών θα αξιοποιηθούν συνολικά περίπου 270 σύνεδροι και στελέχη από την τοπική κοινωνία.

Στα έντυπα του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η ψηφιακή έκδοση των περιλήψεων του Συνεδρίου και έντυπο πολυσέλιδο πρόγραμμα. Η διαδικασία της έκδοσης των Πρακτικών με τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Συνέδριο, όταν οι κριτές θα ολοκληρώσουν την επιστημονική αξιολόγηση των εργασιών που έχουν υποβληθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου 2019, ώρα 9:00, ενώ για πρακτικούς λόγους η επίσημη έναρξη θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 20:00. Κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής κατά την ολομέλεια της επίσημης έναρξης είναι ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρ. Πρύτανης ΔΠΘ, πρ. Υπουργός, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Πέραν των διεπιστημονικών αληθειών». Η επίσημη λήξη του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, ώρα 20:00.

Το ΙΑΚΕ προσκαλεί τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό κόσμο του Ηρακλείου και κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου. Η παρακολούθηση των εργασιών είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του Ι.Α.Κ.Ε: http://www.iake.gr και http://iake.weebly.com, όπου έχει ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα.    

Ελένη Μαράκη, Πρόεδρος ΙΑΚΕ, Προϊσταμένη ΚΕΣΥ Ηρακλείου

Το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του ΙΑΚΕ αποτελεί, πλέον, σημαντική επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική εκδήλωση για το Ηράκλειο, την Κρήτη και ευρύτερα. Κεντρικός σκοπός του φετινού μας Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της διεπιστημονικότητας ως σύγχρονης πρόκλησης, πρότασης και πρακτικής στα πεδία της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της κοινωνίας, στο επίπεδο του ατόμου και της συλλογικότητας. Πολλές φορές βρίσκουμε αντιφάσεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη σ’ αυτά τα πεδία. Πρέπει να εστιάζουμε στο γενικό ή στο μερικό; στη θεωρία ή στην πράξη; στη γενική παιδεία ή στην απόλυτη εξειδίκευση; Σε διεθνές επιστημονικό –και όχι μόνο- επίπεδο διατυπώνεται μια επιχειρηματολογία  για συνεργατικές, σφαιρικές και ολιστικές προσεγγίσεις. Είναι αλήθεια ότι τίποτε στην πραγματική ζωή δεν είναι μονόπλευρο, μονοδιάστατο και μονοεπίπεδο. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από πολυπλοκότητες και πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να βρούμε την άκρη σε ένα θέμα που μας απασχολεί. Οι ειδικοί, λοιπόν, μιλούν για την ανάγκη προσέγγισης των ζητημάτων μέσα από τη χρήση διαφορετικών θεωρητικών μοντέλων και ερευνητικών εργαλείων και με τη βοήθεια διαφορετικών επιστημονικών πόρων. Όμως αναρωτιέται κανείς: Άραγε, η διεπιστημονικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αρμονικές συνυπάρξεις και λειτουργικές εφαρμογές ή απλώς είναι ένας ακόμα επιστημονικός λόγος, κυρίαρχος μεν αλλά κενός νοημάτων; Ο στόχος, λοιπόν του Συνεδρίου μας είναι η αλληλογνωριμία και η αλληλοενημέρωση μεταξύ ερευνητών και επαγγελματιών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και η δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη ουσιαστικότερων συνεργασιών και συνθέσεων. Στο 5ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που θα γίνει στο Ηράκλειο, στο ξενοδοχείο Galaxy, στις 5 και 6 Απριλίου, θα έχουμε κάποιες ενδείξεις και τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε αν είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.

 

Μανώλης Μπελαδάκης, Αντιπρόεδρος ΙΑΚΕ, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, όλοι εμείς στο ΙΑΚΕ που φτάσαμε αισίως και παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής μας στη διοργάνωση του 5ου μας Συνεδρίου. Όταν κλείναμε πέρσι τις εργασίες του 4ου συνεδρίου λέγαμε ότι ο πήχης ανέβηκε ψηλότερα κι ότι ο στόχος να τον υπερβούμε θα φάνταζε εξαιρετικά φιλόδοξος. Έτσι, δύο μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών νιώθουμε υπερήφανοι που πετύχαμε το στόχο μας και αυτή τη φορά η συμμετοχή διαγράφεται μεγαλύτερη. Είναι το αποτέλεσμα μιας επίμονης προσπάθειας πολλών ανθρώπων, που όλα αυτά τα χρόνια επέδειξαν συνέπεια, αυταπάρνηση και δημιουργική διάθεση, πετυχαίνοντας την πραγματοποίηση 4 πολύ επιτυχημένων και υψηλών επιστημονικών διαγραφών συνεδρίων. Το Συνέδριό μας για άλλη μια φορά αποτελεί την κορυφαία επιστημονική και ακαδημαϊκή διοργάνωση στο χώρο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στην Κρήτη. Η προσέλκυση πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων από το εθνικό και το διεθνές επιστημονικό στερέωμα στην πόλη μας αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. Οι συνεδρίες, τα συμπόσια και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν θα αποτελέσουν για άλλη μια φορά το βήμα ανταλλαγής ιδεών και αλληλεπίδρασης επιστημονικών πόρων που θα συμβάλουν όχι μόνο στον προβληματισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στη διατύπωση δημιουργικών προτάσεων για την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. Είμαστε σίγουροι ότι οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων του Ηρακλείου θα αγκαλιάσουν και θα στηρίξουν με τη συμμετοχή τους αυτή τη διοργάνωση.

 

Γιώργος Στριλιγκάς, Γ. Γραμματέας ΙΑΚΕ, Συντονιστής Εκπαιδευτικού  Έργου

Ο κατακερματισμός της γνώσης, η απολυτοποίηση της εξειδίκευσης, καθώς και η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, ολοένα και επιτακτικότερα, προβάλλουν το αίτημα για προώθηση της διεπιστημονικότητας. Το συνέδριο έρχεται να αναδείξει το ζήτημα και να διερευνήσει βασικές πτυχές του. Οι εισηγήσεις, ο διάλογος και τα πορίσματα που αναμένονται, καθώς και τα πρακτικά που θα εκδοθούν, αποτελούν γόνιμη ευκαιρία διαλόγου για την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.  

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί