Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον θάνατο του Κρητικού αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσω της οποίας εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Κρητικού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Στυλιανού.

Δείτε: Πέθανε ο Κρητικός αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Στυλιανός

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου 2019 εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Έξαρχος Ωκεανίας μακαριστός Στυλιανός Χαρκιανάκης. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1935 και καταγόταν από το Άδελε του Δήμου Ρεθύμνου. Ανέπτυξε σημαντική ανθρωπιστική δράση, υπήρξε σπουδαίος ιεράρχης και καθηγητής θεολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Πατριαρχικού Ινστιτούτου Πατερικών Μελετών της Μονής Βλατάδων, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα, και ένας αναγνωρισμένος ποιητής, με μεγάλη εργογραφία. Το 1980 με εισηγητή τον Παντελή Πρεβελάκη του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών, καρπός μοναδικού συνδυασμού θεολογίας και ποίησης. Η πνευματική του εμβέλεια ήταν τόση που το 1973 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο “Gottfried von Herder Prize”  με κύριο τότε εισηγητή τον διαπρεπή κλασικό φιλόλογο Albin Lesky. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον διάλογο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καθώς και στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπου είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της επιτροπής θεολογικού διαλόγου. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που είχε λάβει θεωρούσε ως πιο σημαντική την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014, γιατί, όπως έλεγε, επρόκειτο για αναγνώριση από το Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια ενός σπουδαίου ιεράρχη που τίμησε με τη ζωή και το έργο του με τρόπο ρηξικέλευθο τον Άνθρωπο, την Πατρίδα και την Εκκλησία, τα οποία διακόνησε και αγάπησε στον ύψιστο βαθμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί