Κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ράσμουσεν: Για το μεταναστευτικό απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση (Βίντεο)

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Δανίας συμφώνησαν ότι για το μεταναστευτικό απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Ο ίδιος τόνισε πως για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να δέχεται μεγάλη μεταναστών, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών μελών.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του Κανονισμού “Δουβλίνο” στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών .

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την FRONTEX και το μέλλον της, καθώς η Δανία συνεισφέρει στελέχη στην αποστολή της στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως αν και βρίσκεται πολύ μακριά από την Ελλάδα η Δανία δείχνει να καταλαβαίνει καλύτερα το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Δανίας για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας και προώθησης της σταθερότητας και ασφάλειας.

«Αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράψαμε, το 2018, με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε.

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών:

Κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Δανίας

Με τον κ. Rasmussen είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις κρίσιμες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ. Εκφράσαμε τις θέσεις μας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μιλήσαμε για τις προοπτικές που έχει η Ευρώπη και για την ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.Κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου, με τον Πρωθυπουργό της Δανίας, Lars Løkke Rasmussen.

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 4. April 2019

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Συζητήσαμε κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ» ανέφερε, από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής. «Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Δανίας είπε πως «έδωσε και στους δυο μας την ευκαιρία να έχουμε σωστή κατανόηση των προβλημάτων, αφού η Δανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές χώρες».

«Συμφωνώ ότι δεν μπορούσαμε να λύσουμε εμείς σήμερα το πρόβλημα του Brexit. Προφανώς οι Βρετανοί πολιτικοί είναι εκείνοι που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή ακριβώς για να αποφύγουμε ένα “σκληρό”, όπως αποκαλείται, Brexit» επισήμανε.

«Οι χώρες μας και οι πολιτικές μας οικογένειες είναι διαφορετικές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που απασχολούν και τις δυο χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Δανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί