Το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στην Μαύρη Θάλασσα

Το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική του παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα με στόχο να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού το Κέρτς, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης για τους ξένους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέϊλι Χάτσισον.

Η ίδια δήλωσε ότι στην διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Ουάσιγκτον, θα εγκριθεί το λεγόμενο «πακέτο της Μαύρης Θάλασσας», το οποίο προβλέπει την λήψη μέτρων υποστήριξης της Ουκρανίας στη διένεξή της με την Ρωσία».

«Πρόκειται για ένα πακέτο, το οποίο ενισχύει την επιτήρηση, την επιτήρηση από αέρος , ενώ επίσης προβλέπει την αποστολή μεγάλου αριθμού πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων δια μέσου του πορθμού του Κέρτς στην Αζοφική Θάλασσα», δήλωσε η Χάτσισον.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής προσέθεσε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται να δοθεί στην λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας «μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να εγγυηθούμε ότι τα ύδατα αυτά θα είναι ελεύθερα» και οι χώρες της περιοχής «θα απαλλαγούν από την ρωσική παρέμβαση».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής δεν ανέφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου.

«Είναι πολύ σημαντικό, οι κάτοικοι της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας να νοιώθουν ασφαλείς στην ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, τόσο στα ύδατα τους όσο και στην ξηρά», δήλωσε η Χάτσισον, προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες που εξετάζει το ΝΑΤΟ είναι «εξαιρετικά σημαντικές» για τις χώρες που γειτονεύουν με την Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Ρωσία εγκαθιστά εξοπλισμούς στην Κριμαία, ενώ η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας» δήλωσε η Χάτσισον, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αντιπαρατεθούν με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα.

«Είναι ανεπίτρεπτο το ότι κρατούν σε φυλακή στη Μόσχα τους Ουκρανούς ναύτες. Πρέπει να πεισθούμε, ότι έχουμε την δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας» δήλωσε η Χάτσισον.

Μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπαρτμέντ, ο οποίος μίλησε ενώπιον των δημοσιογράφων και ζήτησε να μην κατονομαστεί, επισήμανε ότι «το πακέτο της Μαύρης Θάλασσας είναι μέρος της απάντησης στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή».

«Όχι μόνο εξαιτίας του συμβάντος στον πορθμό του Κερτς, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι η Ρωσία απειλεί τη συμμαχία σε όλη την ανατολική της πτέρυγα και όχι μόνο στον βορρά», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί