Αραχωβίτης: Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ένας μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες

Σε μία αποτίμηση του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Υπουργού στις ερωτήσεις των Έλενας Καραγιάννη και Αρετής Μπίτα, ήταν τα εξής:

«Η πρώτη διαπίστωση είναι: Τι κάναμε τόσα χρόνια; Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν βοήθεια, περιμένουν τεχνογνωσία, διμερείς σχέσεις. Κι εμείς κρατούσαμε τον βόρειο γείτονά μας σε απομόνωση. Αντί να λύσουμε ένα πρόβλημα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων, εμείς κρατάγαμε μία φοβική στάση.

Το δεύτερο είναι ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ένας μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Η ζωή μάς έχει ξεπεράσει. Οι εμπορικές σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με τη γείτονα χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν περίμεναν καμία Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσα στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας είναι έξι ελληνικών συμφερόντων. Ένα μεγάλο ποσοστό του καθημερινού τραπεζιού των κατοίκων της γειτονικής χώρας είναι ελληνικά τρόφιμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν το βλέπει, μόνο λαϊκίζει. Υπήρχε μία κοντόφθαλμη εξωτερική πολιτική, που οδήγησε τη δική μας χώρα σε έναν διεθνή απομονωτισμό.

Και η πραγματικότητα είναι ότι οι ανάγκες της γειτονικής χώρας πρέπει να καλυφθούν.

Με τον ομόλογό μου προγραμματίζουμε μία επίσκεψή του στη χώρα μας σε συνδυασμό με ένα φόρουμ του αγροτοδιατροφικού τομέα, με επιχειρήσεις ελληνικές και επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία, σε περίπου ένα μήνα.

Όσο υπήρχε ο παραπάνω απομονωτισμός, τα προϊόντα της γειτονικής χώρας εξάγονταν χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό «μακεδονικός» ή «μακεδονικά προϊόντα». Με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με την ενταξιακή πορεία που ανοίγουμε στην Ε.Ε. προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

Ό,τι αφορά τη νομοθετική ομπρέλα της Ε.Ε., δηλαδή τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από την ελληνική πλευρά, η ονομασία θα γίνεται απόλυτα αποδεκτή. Η ΠΓΕ, δηλαδή, «Μακεδονικός Οίνος» και το τσίπουρο και το ούζο και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αναγνωρίζονται αυτόματα από τη χώρα και ισχύει ο σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε.

Για τα εμπορικά σήματα που κατά το παρελθόν είχαν τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, τους προτείναμε να αναγράφεται η συνταγματική ονομασία, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» εμφανώς και ευανάγνωστα πάνω στη συσκευασία, στα προωθητικά φυλλάδια, παντού.

Όσον αφορά την Ελλάδα, για τα νέα προϊόντα θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας. Για τα παλιά, όπου ήδη χρησιμοποιούνταν η ονομασία, προβλέπεται στη συμφωνία ο τρόπος επίλυσης αυτής της διαφοράς. Η επιχειρηματική κοινότητα, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, οι φορείς, με τη μορφή ενός συμβουλίου ειδικών θα επιλύσει αυτές τις διαφορές.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί