Εγκαίνια των νέων γραφείων του ENISA στο Ηράκλειο

Την 1η Απριλίου 2019, ο Εκτελεστικός διευθυντής του ENISA Udo Helmbrecht, o Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Νεκτάριος Ταβερναράκης, εγκαινίασαν τα νέα γραφεία του ENISA στο Ηράκλειο.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και η έδρα του Οργανισμού στην Αθήνα παρέχονται από τις Ελληνικές Αρχές όπως προβλέπεται στην συμφωνία μεταξύ ENISA και Ελλάδος σχετικά με την έδρα του Οργανισμού, η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του ENISA στην Ελλάδα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA Udo Helmbrecht, δήλωσε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Ελληνικές αρχές για τη συνεχή τους υποστήριξη με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ENISA στην Ελλάδα. Το νέο γραφείο του ENISA ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα για έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό και προσφέρει στο προσωπικό μας στην Κρήτη τις καλύτερες συνθήκες για την ασφαλή εκτέλεση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού. ”

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας είπε: «Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ψηφιακή Κοινωνία και ο ENISA ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει τις ικανότητές μας σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και χτίζει τη λεγόμενη ‘κουλτούρα κυβερνοασφάλειας’ (cybersecurity culture) στην Ευρώπη. Ο ρόλος του Οργανισμού ενισχύεται περαιτέρω με τη μόνιμη εντολή λειτουργίας του που έχει πρόσφατα εκδοθεί. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υποστηρίζει συνεχώς τη λειτουργία του ENISA και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την χαρά να εγκαινιάζουμε το νέο γραφείο του ENISA σε αυτό το καινούργιο κτίριο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα διευκολύνει τη λειτουργία του Οργανισμού και θα ενισχύσει τον Οργανισμό στην διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του.  Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Οργανισμό με κάθε μέσο, και πιστεύουμε πως η συνεργασία του Οργανισμού με το ITE και άλλα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα θα είναι αμοιβαία επωφελής για την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας και των δυνατοτήτων μας στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου».

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, ο οποίος επηρεάζει άμεσα πολλαπλές πτυχές των ερευνητικών του δραστηριοτήτων. Το ΙΤΕ υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη στενή συνεργασία μεταξύ του ENISA και των Ερευνητικών Ομάδων του, καθώς ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών σχετίζεται με τις προτεραιότητες πολλών Ινστιτούτων του ΙΤΕ.»

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Αλεξάκης Γιώργος, ανέφερε:

«Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ENISA στο Ηράκλειο αποτελούν γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την Περιφέρεια Κρήτης. Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινότητα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών αποκτά και επίσημα νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, σηματοδοτώντας την νέα εποχή. Μια εποχή που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Τέτοιες που απαιτούν συνεχή εγρήγορση, συνεχή προσαρμογή, νέους κανόνες ασφαλείας και προστασίας. Το γεγονός ότι ο ΕΝΙSA, έστω και ένα τμήμα του παραμένει στο Ηράκλειο είναι τιμή αλλά και ευθύνη. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά βάζει για μας τον πήχη πιο ψηλά».

H εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιρίου του ENISA,  πλαισιώθηκε από έκθεση έργων τέχνης της αναγνωρισμένης εικαστικού Στέλλας Κουκουλάκη, με τίτλο “Cybersec Art”, η οποία περιελάμβανε έργα που άπτονται καλλιτεχνικά του αντικειμένου του Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών.

Τα νέα γραφεία φιλοξενούνται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο που προσφέρει συνεδριακές εγκαταστάσεις και κατάλληλη υποδομή πληροφορικής, στελεχώνεται από υπαλλήλους του ENISA από διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης όπως ανάπτυξη πολιτικής, οικονομική διαχείριση, διαχείριση εγκαταστάσεων, ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών και δημόσιες σχέσεις.

H ανέγερση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα”.

Αλλαγή διεύθυνσης: Από την 1η Απριλίου, το γραφείο του ENISA βρίσκεται στην οδό Νικολάου Πλαστήρα 95, Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο – Κρήτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί