Χάνει και την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη

Η πόλη που ανδρώθηκε πολιτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περνάει κατά πάσα πιθανότητα στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Εκρέμ Ιμάμογλου καθώς σύμφωνα με τα νεότερα εκλογικά αποτελέσματα ο υποψήφιος του CHP καταλαμβάνει την πρώτη θέση με διαφορά 27.000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, αναφερόμενος στο θρίλερ που εξελίσσεται στην πρώτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους (48,80%) έναντι 4.131.761 ψήφων (48,4%) του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Barış Yarkadaş@barisyarkadas

Saat 06.30…. YSK’nın anlık veri girişine göre, sandıkların % 98.2’sinin veri girişi sağlandı. YSK’ya göre, Ekrem İmamoğlu 22 bin oy önde. @ekrem_imamoglu @herkesicinCHP

1,019 people are talking about this

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για τη μάχη τηςΚωνσταντινούπολης τονίζοντας πως «ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP» και πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Στο σύνολο της χώρας το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες, ωστόσο κατέγραψε απώλειες, με πρώτη την πρωτεύουσα Άγκυρα όπου ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς κέρδισε καθαρά.

To AKP με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα κερδίζει 16 μητροπολιτικούς δήμους και το CHP 10.

Πιο συγκεκριμένα, το AKP κράτησε παραδοσιακά πολλούς δήμους στην ενδοχώρα, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP διατήρησε τα «οχυρά» του στη Σμύρνη και στα παράλια του Αιγαίου.

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP κυριάρχησε στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρά τον πόλεμο που υπέστη από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κομμουνιστής Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, αναδεικνύεται με 32,37%, δήμαρχος στο Ντερσίμ.

Η οικονομία «χάλασε» τη δημοφιλία του προέδρου

Ο Ερντογάν —απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική σκηνή αφότου ανέλαβε αρχικά πρωθυπουργός πριν από 16 χρόνια και σταδιακά συγκέντρωσε στα χέρια του σχεδόν όλες τις εξουσίες— πρωταγωνίστησε στην προεκλογική περίοδο ωστόσο, οι καθημερινές ομιλίες του και η κατά συντριπτική πλειονότητα ευνοϊκή κάλυψη των ΜΜΕ δεν βοήθησαν το AKP να κερδίσει στην πρωτεύουσα ή την Κωνσταντινούπολη, αφού η καθοδική πορεία της οικονομίας φαίνεται πως επηρέασε σε κρίσιμο βαθμό το εκλογικό σώμα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου μετά τις δημοτικές εκλογές με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος να διαμορφώνεται το πρωί της Δευτέρας στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999 και συγκριτικά με το επίπεδο της Παρασκευής των 5,5550.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 1,65%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί