Χρ. Σπίρτζης: Κοντόφθαλμη και τακτικίστικη η σύμπλευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση επιχειρούν τη συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας του προοδευτικού κόσμου, ενάντια στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό» τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής.

«Ακριβώς, προσθέτει, το ίδιο πολιτικό εγχείρημα που επιχειρεί η ευρωπαϊκή αριστερά, το ευρωπαϊκό κόμμα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, και οι πράσινοι. Θα ήταν άλλωστε ανιστόρητη, μικρόνοη και ανεύθυνη μία άλλη στάση, όταν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που επικράτησαν στην Ευρώπη για δεκαετίες μάς οδήγησαν σε βαθιά οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση, με την ακροδεξιά να κερδίζει δυνάμεις. Θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη μια στάση που θα συνέχιζε να ασχολείται με δευτερεύουσες και τριτεύουσες διαφωνίες μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όχι με τον πραγματικό κίνδυνο, τον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές δυνάμεις που προωθούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ο κ. Σπίρτζης δηλώνει ικανοποιημένος για αυτό το εγχείρημα «επειδή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αναγκαιότητα οικοδόμησης αυτής της προοδευτικής συμμαχίας και συμπόρευσης έχει γίνει κοινός τόπος. Το ίδιο ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών στη χώρα μας. Τους ίδιους προβληματισμούς έχει ένα μεγάλο μέρος της κεντροδεξιάς». «Είναι όμως λυπηρό,υπογραμμίζει, πολιτικοί χώροι, όπως το ΚΙΝΑΛ, να μην κατανοούν αυτήν την ιστορική αναγκαιότητα και να μένουν σε μια κοντόφθαλμη τακτικίστικη πολιτική σύμπλευσης με τον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό της ηγεσίας της ΝΔ»

Ερωτηθείς σχετικά ο κ Σπίρτζης αναφέρει ότι «δεν βρίσκει κανένα λόγο να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ όνομα». «Ούτε κατανοώ , προσθέτει, την αλλαγή ονομάτων κομμάτων. Τα κόμματα δεν είναι καταστήματα, για να αλλάζουν ονόματα, σε μια διαδικασία ανακαίνισης, προσέλκυσης πελατών. Τα κόμματα είναι ή καλύτερα πρέπει να είναι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί, με ιδεολογικοπολιτικό εύρος, που να επιτρέπει τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που εμπεριέχονται σε αυτά. Μπορούν να οικοδομούν και να αναζητούν συμμαχίες, ευρύτερα σχήματα εκλογικής συνεργασίας, αλλά πρέπει να παραμένουν πιστά και στις ιδεολογικές τους αρχές και αξίες, και στο όνομα και τα σύμβολά τους.»

Αναφερόμενος στα θέματα του υπουργείου του ο κ Σπίρτζης δηλώνει ότι κατανοεί «τον πανικό της ΝΔ για τις κυβερνητικές επιτυχίες στις υποδομές» και προσθέτει ότι «ειδικά στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ θα έπρεπε να κρύβεται για τον απολογισμό της στις υποδομές και στον τρόπο διαχείρισης των έργων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης».

Αναφορικά με το μετρό Θεσσαλονίκης ο κ Σπίρτζης αναφέρει ότι «το 2015, δεκαετίες μετά την τρύπα Κούβελα, δέκα χρόνια σχεδόν από τη δημοπράτηση του, με συμβατικό τίμημα 900 εκατομμυρίων ευρώ και αρκετά χρόνια σταματημένο, είχε εκτελεστεί το 30% του έργου. Οι διεκδικήσεις των αναδόχων για το 30% του έργου ανέρχονταν σε ένα δισεκατομμύριο εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Φέτος ολοκληρώνεται, με εξαίρεση το σταθμό Βενιζέλου. Οι λαμαρίνες έχουν φύγει από την πόλη, που σταματά να είναι λαμαρινούπολη, οι σταθμοί ο ένας μετά τον άλλο θα ανοίγουν για τους πολίτες, οι σήραγγες έχουν ολοκληρωθεί, ήδη τοποθετούνται οι σιδηροδρομικές τροχιές και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, ο πρώτος συρμός φτάνει τον Απρίλιο, η επέκταση για Καλαμαριά υλοποιείται και θα είναι επίσης ολοκληρωμένος τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής και η ΝΔ θα τελεί σε παροξυσμό σύγχυσης για την ολοκλήρωση του έργου. Για τα επόμενα δέκα χρόνια τα στελέχη της ΝΔ θα λένε ότι ήταν λάθος που διατηρήθηκαν τα αρχαία στο σταθμό Ελευθερίου Βενιζέλου και ότι στον πρώτο σταθμό που ετοιμάστηκε δεν ήταν έτοιμα τα γκισέ, που ανήκουν σε άλλο έργο. Μέχρι τότε εμείς θα έχουμε ολοκληρώσει τις επεκτάσεις του μετρό στις δυτικές συνοικίες και στο αεροδρόμιο.»

Όπως σημειώνει ο υπουργός «η υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης, αποτελεί το πρότυπο των έργων της ΝΔ. Δημοπράτηση, σύμβαση, καμία εργασία και οφειλόμενες αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είχε δύο έργα για τους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης, και αυτά με απίστευτες χρονικές καθυστερήσεις, με άλυτα τεχνικά θέματα, με πλήθος συμβατικών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων. Ολοκληρώθηκε το πρώτο πριν από έναν χρόνο και το δεύτερο τις επόμενες ημέρες. Θέλετε να συνεχίσω; Τι να πρωτοθυμηθώ; Την Εγνατία που κόστισε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν συνδέεται με κανένα λιμάνι, με καμία πόλη, με καμία τουριστική περιοχή, με καμία βιομηχανική περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα; Δεν είναι συνδεδεμένη ούτε με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεν είχε ολοκληρωθεί κανένας σύγχρονος κάθετος άξονας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα;»

«Να θυμίσω, προσθέτει,ότι αρνητικοί λογαριασμοί εκατομμυρίων ευρώ υπήρχαν για χρόνια σε εκκρεμότητα; Να θυμίσω τις αστοχίες, τις κακοτεχνίες, τα δεκάδες έργα που δεν έχουν παραληφθεί ποτέ; Ή να θυμηθούμε πως δέσμευσαν τη χώρα για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και στη συνέχεια μας κατήγγειλαν κάθε εβδομάδα για δήθεν αυξήσεις διοδίων, που δεν έγιναν ποτέ; Να θυμηθούμε την κατάντια του σιδηροδρόμου; Την ανυπαρξία σχεδίου, μελετών και έργων για τον προαστιακό; Τα εξήντα χρόνια που προσπαθούσαν να φτιάξουν τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Θεσσαλονίκης; Μας κατηγορούν που ολοκληρώθηκαν τα έργα παραχώρησης, που δέκα χρόνια ατένιζαν τις συμβάσεις τους, για να δίνονται αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων, να μειώνουν το φυσικό αντικείμενο και να διατηρούν δεσμεύοντας τη χώρα με τα πανάκριβα διόδια».

Σύμφωνα με τον υπουργό , νέα σημαντικά έργα στη Θεσσαλονίκη που όχι μόνο δημοπρατήθηκαν ή ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση τους, αλλά κάποια από αυτά ολοκληρώθηκαν μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια:

 

– Η υπόγεια διέλευση στη Μενεμένη και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε για χρήση στους πολίτες.

 

– Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο Γκόνου, που θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη σε έναν διεθνή κόμβο μεταφορών και θα προσελκύσει νέες μεταποιητικές δραστηριότητες.

 

– Ξεκίνησε το πάρκο και προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση της υλοποίησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

 

– Ολοκληρώνεται το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου για Χαλκιδική.

 

– Ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης και εκκινούν οι διαδικασίες τηλεχειρισμού και σηματοδότησης.

 

Τα σημαντικότερα όμως έργα που αφορούν τη χώρα και όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη είναι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η υλοποίηση του άξονα 10, Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Βελιγράδι, Βουδαπέστη. Δύο έργα που κάνουν τη Θεσσαλονίκη διεθνές μεταφορικό και εμπορικό κέντρο, επανασυνδέουν τη φυσική ενδοχώρα της Ελλάδας, τα Βαλκάνια, και αξιοποιούν έπειτα από δεκαετίες στρεβλής πολιτικής απομόνωσης την προνομιακή γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Υποδομές που μπορούν να υλοποιηθούν λόγω της πολιτικής και των πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε την Ελλάδα πρωτοπόρο χώρα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το χρονοδιάγραμμα για το μετρό θα τηρηθεί, αναφέρει ο κ Σπίρτζης και προσθέτει: «Όπως έχουμε δεσμευτεί, το χρονοδιάγραμμα για τη βασική γραμμή που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του έργου φέτος, τη δοκιμαστική λειτουργία και την παράδοση σε χρήση από τους πολίτες τον Νοέμβριο του 2020 θα τηρηθεί στο ακέραιο. Στις αρχές του 2021 θα δοθεί και η επέκταση προς Καλαμαριά. Το έργο θα παραδοθεί στην ώρα του, το 2020, στους μοναδικούς ιδιοκτήτες του, τους Θεσσαλονικείς, μαζί με την επέκταση για Καλαμαριά και με τον αρχαιολογικό πλούτο αιώνων σε αρμονική συνύπαρξη με την πόλη και το έργο. Οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες θα δημοπρατηθούν εντός του Απριλίου. Για την επέκταση προς το αεροδρόμιο έχει σταλεί για δημοσίευση η προκήρυξη των τοπογραφικών εργασιών και εντός του Απριλίου θα δημοπρατηθούν και οι γεωλογικές γεωτεχνικές μελέτες.

Αναφορικά με τον ΟΑΣΘ δηλώνει ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος σε σχέση με το όραμα και τους στόχους που έχουμε για τις αστικές συγκοινωνίες. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε σχέση με τις υπηρεσίες, την κοινωνική πολιτική, το κόστος, τη ρεμούλα που είχε ο ΟΑΣΘ της ΝΔ και του παλαιοκομματισμού πριν από την αποϊδιωτικοποίησή του».

Όπως αναφέρει τις επόμενες ημέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός που αφορά 35 νέα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ενώ για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σημειώνει ότι είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Εμάς, προσθέτει, προτεραιότητά μας είναι η δέσμευση μας για την εφαρμογή ενός δίκαιου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Ένα ακόμη μεγάλο έργο που δημοπρατήθηκε. Δεύτερη προτεραιότητα η διατήρηση της χρέωσης των διοδίων στις σημερινές τιμές και με τις απαλλαγές στις κατηγορίες πολιτών που έχουν εξαιρεθεί, μέχρι την ημέρα που η Εγνατία θα λειτουργεί και θα συντηρείται από την Εγνατία Α.Ε. και το ελληνικό δημόσιο. Για το μετά θα ρωτήσετε τη ΝΔ, που δέσμευσε τη χώρα για την παραχώρηση της.»

Ο κ Σπίρτζης δηλώνει αισιόδοξος αναφορικά με τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές γιατί « οι Θεσσαλονικείς ξέρουν, έχουν ιδία άποψη και συγκρίνουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το λαμπερό σχέδιο που έχει και υλοποιεί για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα με τη μιζέρια και την κακομοιριά του χθες, της ΝΔ και του παλαιοκομματισμού».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί