Και τρίτο κοινοβουλευτικό «όχι» στην Συμφωνία της Μέι για το Brexit

Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήψε με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αμέσως μετά η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση. Οι βουλευτές απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης με 344 ψήφους έναντι 286.

Νωρίτερα η Τερέζα Μέι είχε καλέσει το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί το κοινοβούλιο ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί.

Σε ομιλία της, στην οποία υπογράμμισε την απόφασή της να προσφέρει την παραίτησή της ως αντάλλαγμα για να στηρίξουν οι βουλευτές την αποκαλούμενη Συμφωνία Αποχώρησης, η Μέι δήλωσε προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων: «Λέγω στα μέλη το εξής — αν θέλετε να προχωρήσετε στο Brexit, αυτή είναι η στιγμή. Αν θέλετε με πάθος να εξασφαλίσετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίξτε αυτή τη συμφωνία … Είναι το σωστό για τη χώρα μας».

Τι σημαίνει ένα όχι;

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ δήλωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας σήμερα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί ότι η Βρετανία θα πάρει την προθεσμία της 22ας Μαΐου. Εάν η συμφωνία απορριφθεί, η Βρετανία έχει μπροστά της την προοπτική μίας πολύ μακρύτερης παράτασης, οι όροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ή να εγκαταλείψει την Ενωση στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.

Τι θα συμβεί μετά;

Οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους την διαδικασία την Δευτέρα, 1 Απριλίου, οπότε και είναι πιθανόν ότι θα ψηφίσουν επί μίας λίστας εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit. Από τις ψηφοφορίες αυτές θα εξακριβωθεί εάν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο για οποιοδήποτε επόμενο βήμα.

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο το απόγευμα
Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Λονδίνου, από οργανώσεις που υποστηρίζουν το Brexit και από ακροδεξιές ομάδες, αλλά και από άλλες που σκοπεύουν να αντιταχθούν στις διαμαρτυρίες των ακροδεξιών, καθώς είναι η μέρα που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμβεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Ήδη ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα μετακινηθούμε» και «Αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση», ενόσω οι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο συζητούσαν και ψήφιζαν για την Συμφωνία Αποχώρησης. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δρόμο έξω από το κοινοβούλιο και ζητούν να τηρηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγηθεί η Βρετανία εκτός ΕΕ.

Μέλη της οργάνωσης των «κίτρινων γιλέκων» πρόκειται να συγκεντρωθούν το απόγευμα σε σημείο κοντά στην γέφυρα Τάουερ Μπριτζ, ενώ ο σύμβουλος του κόμματος UKIP, Τόμι Ρόμπινσον, θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος κοντά στο Ουέστμινστερ. Ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, θα βρίσκεται με δικούς του διαδηλωτές και με μέλη της εκστρατείας «Leave», επίσης κοντά στο κοινοβούλιο. Μέλη του κινήματος Democratic Football Lads Alliance (DFLA), που αυτοαποκαλείται κίνημα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά θεωρείται ότι σχετίζεται με ακροδεξιές δραστηριότητες, πρόκειται να συμμετέχουν σε δική τους διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου.

Το απόγευμα αναμένονται και κάποιες «αντι-διαδηλώσεις» ομάδων από συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις που έχουν στόχο να αντιταχθούν στις διαδηλώσεις του UKIP και του DFLA.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι είναι έτοιμη να εμποδίσει οποιεσδήποτε συγκρούσεις ενδέχεται να υπάρξουν στις συγκεντρώσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί