Η ‘Ξαστεριά’ για τη Βάση Γουρνών και το λιμάνι Σούδας

 Ανακοίνωση εξέδωσε η Αριστερή, Ριζοσπαστική, Κινηματική, Αντιμνημονιακή  Παρέμβαση  «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» σχετικά με την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες και την αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα και την εγκατάσταση Ισραηλινού ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Όχι στο ξεπούλημα της πρώην Βάσης των Γουρνών!!

Να γίνει η περιοχή πνεύμονας ελευθέρων χώρων και πρασίνου και να αποδοθεί στους πολίτες

Το ΤΑΙΠΕΔ με μοναδικό κριτήριο το ξεπούλημα του μοναδικού δημόσιου κοινόχρηστου χώρου σε όλο το βόρειο μέτωπο του Ν. Ηρακλείου για την «εξυπηρέτηση» του δημόσιου χρέους, αποφάσισε τη διάθεση 316 στρεμμάτων για τουριστική μονάδα με παραθεριστικές κατοικίες και 29 στρεμμάτων για εμπορικό κέντρο, με ταυτόχρονη παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας.

Με την πράξη του ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Τουρισμό, ολοκληρώνεται η πλήρης οικοδόμηση του βόρειου μετώπου του Ν. Ηρακλείου σε βάρος της αναγκαίας ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών, και υποβαθμίζεται σοβαρά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το ΤΑΙΠΕΔ με εργαλείο το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων που δεν αποτελεί πολεοδομικό σχέδιο, εκχωρεί το χώρο για αξιοποίηση από τα μεγάλα επιχειρηματικά  συμφέροντα όπως στην εκτός σχεδίου δόμηση, και έτσι με βάση την μνημονική νομοθεσία δεν πρόκειται να αφήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστο χώρο! Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της αντισυνταγματικότητας αυτής της πράξης που οδήγησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στην ομόφωνη απόρριψη της!

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τις συλλογικότητες και τους τοπικούς φορείς, να αντισταθούν ενεργά στο ξεπούλημα της πρώην Βάσης των Γουρνών, και να απαιτήσουν να εφαρμοσθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής, που προβλέπει να μετατραπεί ο χώρος σε πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας και να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%.

Σαν «Ξαστεριά!» στηρίζουμε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα αντισυνταγματικά σχέδια μετατροπής της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών και καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες να προσυπογράψουν μαζικά στην διαδικτυακή διεύθυνση http://chng.it/rTvWhGcmMC

Κίνδυνος να μετατραπεί η Κρήτη σε Ζώνη Πολέμου!!

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ συναινεί στη μετατροπή της Σούδας και της Ανατολικής Κρήτης σε στρατιωτικές περιοχές νευραλγικής εμβέλειας στην Ανατολική Μεσόγειο!

Σύμφωνα με αδιάψευστες πληροφορίες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται να κατασκευασθεί από Αμερικάνικη εταιρεία στα όρια της βάσης της Σούδας και σε έκταση 20.000 τ.μ. νέα πτέρυγα της βάσης, που  θα περιλαμβάνει ένα τεράστιο διώροφο κτίριο terminal, στο οποίο θα συστεγάζονται και τα γραφεία υποστήριξης της νέας πτέρυγας, καθώς και χώρος μόνιμης στάθμευσης μαχητικών αεροπλάνων των ΗΠΑ.  

Επίσης, όπως συμφωνήθηκε σε πρόσφατη σύνοδο στην Ιερουσαλήμ του Αμερικάνου Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τους Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, το Ισραήλ σε συνεργασία με την Ελλάδα θα κατασκευάσουν  ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη που θα ονομάζεται Long Horizon, με σκοπό την παρακολούθηση όλων όσων  συμβαίνουν στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου.

Από τις παραπάνω εξελίξεις βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι, με την  «αναβάθμιση» της βάσης της Σούδας οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα για περισσότερο αποτελεσματικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην ιδιαίτερης σημασίας ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την κατασκευή του ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη φέρνουν περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε την Κρήτη κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα!.

Έτσι με συναπόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται η Κρήτη σε πολεμική ζώνη υψηλού κινδύνου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των κατοίκων της, για την ασφάλεια της χώρας μας και για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες αυτές τις εξελίξεις τις γνώριζε η Διοίκηση «ΑΡΝΑΟΥΤΑΚH», διότι συμμετείχε από την αρχή με εκπρόσωπο της  σε διάφορες συσκέψεις του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά δεν είδαμε καμιά αντίδραση της. Επομένως έδωσε το πράσινο φως;  Η στάση της αυτή την καθιστά συμμέτοχη και συνένοχη στην μετατροπή της Κρήτης σε πολεμική ζώνη, γι’ αυτό τη καταδικάζουμε και ζητούμε να δώσει εξηγήσεις στον Κρητικό λαό. Η στρατικοποίηση αυτή της Κρήτης προσδένει περισσότερο παρά  ποτέ τη χώρας μας στο άρμα των στρατιωτικών και οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, επειδή όπως φαίνεται ξεκάθαρα συνδέεται στενά με την ήδη αποφασισμένη από τα ξένα και ντόπια συμφέροντα ανάδειξη της Κρήτης σε ενδιάμεσο ενεργειακό κόμβο  της Μέσης Ανατολής με Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με την επιχειρηματική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Κρήτης, όλες τις συλλογικότητες και τα κινήματα στο νησί σε παλλαϊκό αντιπολεμικό αγώνα:

  • για την ανατροπή των αμερικανονατοϊκών σχεδίων και της Κυβέρνησης και την ανάδειξη της Κρήτης σε ζώνη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
  • για την ανατροπή των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο νησί και την μετατροπή του σε περιοχή ευημερίας και αξιοπρεπούς  ζωής των κατοίκων του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί