Στην Ολομέλεια η τροπολογία για την προστασία της Α’ κατοικίας (Live)

Δείτε απευθείας τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας:

Η Ν.Δ. σύρεται πίσω από τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, καθώς το 2015 άφησε χωρίς προστασία χιλιάδες δανειολήπτες για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που δημιούργησε με την πολιτική της την περίοδο 2010-2014. Εν τω μεταξύ το προηγούμενο διάστημα σιωπούσε, όταν η κυβέρνηση έδινε μάχη, επενδύοντας στην αδιαλλαξία των δανειστών και στο ναυάγιο με τις τράπεζες.

«Πόνταραν στην αποτυχία, τώρα ψηφίζουν την τροπολογία», όπως επισημαίνει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής».

«Η επένδυση της Ν.Δ. στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης δεν της βγήκε. Και για να αποφύγει το κράξιμο αναγκάζεται τώρα, για μια ακόμα φορά, να ψηφίσει τα μέτρα “της κυβέρνησης με τις ανεύθυνες αριστερές ιδεοληψίες”», αναφέρει το κύριο άρθρο της «Αυγής» που κάνει μια αναδρομή στη γραμμή της Ν.Δ. για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Θριαμβολογίες, καταγγελίες και καρφώματα κάθε φορά που το θέμα σκάλωνε και κάθε φορά που εμφανίζονταν αντιδράσεις είτε από τους Ευρωπαίους είτε από το ΔΝΤ» αναφέρει.

Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βουλευτών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο οποίο έχει κατατεθεί.

Η ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την ρύθμιση. Ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Δήμας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τέσσερα χρόνια να φέρει τη ρύθμιση,αλλά διευκρίνισε ότι «το κόμμα του θα την υπερψηφίσει επειδή σε κανέναν πολίτη δεν μπορεί να του στερηθεί η δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του».

Γ. Δραγασάκης – Αλ. Φλαμπουράρης στη Βουλή: Προστατεύονται για πρώτη φορά και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια φτωχών νοικοκυριών. Καθιερώνονται μικρότερες δόσεις.

Θετικός στο να υπάρξει ρύθμιση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, «δεν απορρίπτει αυτή τη λύση ούτε είναι απέναντι στο θέμα αυτό».

Απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, που έθεσε το θέμα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη.

«Δεν είμαστε αντίθετοι για την επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Εμείς προτείναμε από το 2016 στις τράπεζες να υιοθετήσουν αυτή τη πολιτική. Το μόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς, ενώ με τροποποίηση που περάσαμε πέρσι, επεκτείνεται η ρύθμιση και για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Πολιτικά εμείς συνηγορούμε. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ενθαρρύνω και τους βουλευτές της ΝΔ να ετοιμάσουν μια τροπολογία και είμαστε εδώ να το δούμε. Το νομοσχέδιο είναι εδώ αν υπάρχει η διάθεση, μπορεί σε συνεννόηση με τα κόμματα και με διάλογο με τις τράπεζες, να δούμε το θέμα και να κατατεθεί μια τροπολογία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας ότι είναι πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης η προστασία της λαϊκής κατοικίας.

«Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας μέσα από μια λογική ότι υπάρχει και η μικρομεσαία και η μεσαία κατοικία ανάλογα με την περιοχή. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε το στόχο αυτό μέσα από τη διαπραγμάτευση και το καταφέραμε. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, όπως επίσης ότι εντάξαμε και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νόμο. Ο νόμος Κατσέλη δεν προστάτευε τους ελεύθερους επαγγελματίες που πήραν δάνειο και είχαν βάλει εγγύηση των πρώτη κατοικία», επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης και συμπλήρωσε:

«Θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και να είναι πολύ μεγαλύτερη η περίμετρος της κάλυψης που δίνει ο νόμος. ‘Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και κάποιες δεσμεύσεις που έχουν σχέση, και με τις τράπεζες, και την Τράπεζα της Ελλάδος, και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Είμαστε διατεθειμένοι, αν υπάρξει κάποια τροπολογία να τη συζητήσουμε. Είναι υποχρέωσή τους να πληρώνουν τα δάνεια, αλλά υπάρχει και ένας κόσμος που θέλει να είναι συνεπής δανειολήπτης και υποφέρει, και πρέπει και οι τράπεζες να το δούνε και να προχωρήσουμε σε ρύθμιση», τόνισε.

Ο κ. Φλαμπουράρης, υπογράμμισε ακόμα ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών με πρώτη κατοικία και τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι πάνω από 16 με 17 δισεκ. ευρώ.

«Με αυτή τη ρύθμιση επιδιώκουμε μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που μπορεί να φθάσει τα 25 χρόνια, επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο σε όσους δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν και κούρεμα για πάνω από 120% επιτόκια. Με αυτά τα 4 εργαλεία μειώνεται από 50-70% η δόση, για παράδειγμα μια δόση 1000 ευρώ θα γίνει από 500 ως 400 ευρώ, και έχουν στόχο να αρχίσει να πληρώνει ο δανειολήπτης».

Ο κ. Φλαμπουράρης κατέληξε καλώντας τις τράπεζες να συμβάλουν κουρεύοντας μεγάλο μέρος του δανείου, σε όσους πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του.

«Υπάρχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι τελείως φτωχοί. Το κράτος πρέπει να φροντίσει να μην χάσουν το σπίτι τους. Όμως πρέπει και οι τράπεζες να συμβάλουν κουρεύοντας μεγάλο μέρος του δανείου που χρωστά ο δανειολήπτης, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ούτε πέντε ευρώ. Σε αυτή τη προσπάθεια πρέπει όλοι να συμβάλουμε, κυβέρνηση, τράπεζες, κόμματα, φορείς, ώστε να αναθαρρήσει ο κόσμος και να ξεπληρώνονται τα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.

«Η κυβέρνηση διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας»

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με τη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής  να προστατευθεί δηλαδή η λαϊκή κατοικία, και συγχρόνως οι τράπεζες να καταφέρουν να εξυγιάνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια».

Όπως ανέφερε αναλυτικά:

Για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο.

Επίσης, για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση της δόσης των δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.

Για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.

Συγκεκριμένα:

– Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και  πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας η αντικειμενική αξία του ακινήτου πρέπει να είναι  μέχρι και 175.000 ευρώ.

– Επίσης, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων, να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.

– Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

– Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι και το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους  με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

– Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση.

– Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου  για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης – δηλαδή έως και 25 χρόνια – στις καταβαλλόμενες δόσεις.

– Η διαδικασία της ρύθμισης  θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

– Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

– Τέλος, σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούσε και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Θυμίζω ότι παραλάβαμε μια χώρα στην οποία από την 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας.  Καταφέραμε από τότε μέχρι σήμερα, τόσο την παράταση  ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξη του με τις παρεμβάσεις του νόμου Σταθάκη και σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Με αυτή την έννοια, η στάση και η κριτική της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα συνιστά μνημείο νομίζω πολιτικού αμοραλισμού και θράσους. Οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία, την ίδια στιγμή που έκαναν τη μία ανακεφαλαιοποίηση πίσω από την άλλη χωρίς σχέδιο και χωρίς μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια, σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε έλαβε χώρα την περίοδο 2010-2014, ενώ ο ελληνικός λαός γνωρίζει το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία  πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό  δεν ήταν αμέλεια αλλά στρατηγική επιλογή.

Διότι στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία αφορά τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να τους εξασφαλίζονται εσαεί και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για αυτό, για τα οποία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί