Κρήτη: Οι Αρχές έχουν εντοπίσει μέσω εφαρμογής ποιοι κάνουν γκράφιτι

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναγνώστης του Candiadoc, κ. Νικόλαος Σ. Στεργιάδης, κάνει γνωστό ότι στα Χανιά οι Αρχές γνωρίζουν μέσω της εφαρμογής του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» τους  δημιουργούς των γκράφιτι και μπορούν να κληθούν οποιαδήποτε στιγμή για εξηγήσεις.

Όπως μας επισημαίνει, παλιοί και νέοι σχεδιαστές γκράφιτι είναι όλοι εντοπισμένοι και δεν χρειάζεται να συλληφθούν επί το έργον αλλά καλούνται αργότερα από το σπίτι τους να προσέλθουν για τα περαιτέρω.

Δείτε αναλυτικά τί μας αναφέρει:

Ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ο ενήλικος σχεδιαστής γκράφιτι των Χανίων ο οποίος προέβη σε βανδαλισμό με γκράφιτι του νεότευκτου και πρόσφατα παραδοθέντος προς χρήση Δημοτικού αθλητικού πάρκου της Αμπεριάς Χανίων, σχεδιάζοντας σε τοιχία του πάρκου το κωδικό όνομά του AKER, της ομάδας του στο γκράφιτι LOS (Lentariana Old School) και το γνωστό σύνθημα A.C.A.B. ή 1.3.1.2. (All Cops Are B…), ενθαρρύνοντας έτσι νέους σχεδιαστές γκράφιτι να επεκτείνουν τους βανδαλισμούς στο πάρκο. Επισημαίνεται πως δεν χρειάστηκε η σύλληψή του επ’ αυτοφώρω την ώρα της σχεδίασης των γκράφιτι αφού εντός του χρονικού ορίου ισχύος του Αυτοφώρου υποβλήθηκε από πολίτη σχετική έγγραφη αναφορά στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Η ταυτοποίηση του σχεδιαστή γκράφιτι AKER έγινε δυνατή μέσω της εφαρμογής του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» για τα Χανιά, το οποίο υλοποιεί την έκκληση πρώην Δημάρχου Χανίων «η τοπική κοινωνία να πάρει στα χέρια της το θέμα των γκράφιτι». Το «Μοντέλο» αυτό είναι κατατεθειμένο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων (Δικ. Α13/1244) και επικαιροποιείται διαρκώς με νέα στοιχεία. Περιλαμβάνει πλήρη λίστα με τα κωδικά ονόματα των ομάδων του γκράφιτι στα Χανιά μαζί με τα κωδικά ονόματα των μελών τους σχεδιαστών γκράφιτι και ονοματεπώνυμα αυτών. Αυτά τα κωδικά ονόματα αποτυπώνονται επάνω στα κτήρια και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια σε διάφορες σχεδιαστικές παραλλαγές και στην περίπτωση που αποτυπωθεί κάποιο άλλο σχέδιο – 1 στις 100 περιπτώσεις  – ενσωματώνει πάντα σε κάποιο σημείο το κωδικό όνομα του σχεδιαστή και συνήθως και της ομάδας γκράφιτι όπου ανήκει. Επειδή κάθε κωδικό όνομα σχεδιαστή γκράφιτι είναι μοναδικό και χρησιμοποιείται από αυτόν και μόνο αυστηρά και κατ’ αποκλειστικότητα σημαίνει πως για όλα τα γκράφιτι που έχουν σχεδιαστεί στα Χανιά είναι γνωστή η ταυτότητα του δράστη της φθοράς ως να έχει αφήσει επί τόπου την υπογραφή του, το δακτυλικό του αποτύπωμα. Δηλαδή, στα Χανιά, παλιοί και νέοι σχεδιαστές γκράφιτι είναι όλοι εντοπισμένοι και δεν χρειάζεται να συλληφθούν επί το έργον αλλά καλούνται αργότερα από το σπίτι τους να προσέλθουν για τα περαιτέρω.

 

Στα Χανιά με την εφαρμογή του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» έχει επιτευχθεί τόσο η ουσιαστική εκμηδένιση του προβλήματος της πρόκλησης φθορών με νέα γκράφιτι από τον Μάη 2016 όσο και η τυπική διάλυση των ομάδων γκράφιτι των Χανίων με τη σχετική Δικαστική Απόφαση του Ιουνίου 2017, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους σχεδιαστές γκράφιτι των Χανίων κρίθηκαν ένοχοι. Ένα από τα θετικά επακόλουθα, είναι και το γεγονός ότι τα Χανιά είναι η πρώτη, προς το παρόν, πόλη της Ελλάδος όπου οι φθορές από τα γκράφιτι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως την απαραίτητη από τη σχετική Νομοθεσία μοναδική υπάρχουσα Αιτιολόγηση με βάση πραγματικά στοιχεία, για την εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών Καμερών Ασφαλείας σε Δημόσια-Δημοτικά κτήρια και Σχολεία. Σημειώνεται πως όσον αφορά ειδικά τα παραθρησκευτικά γκράφιτι και τα πολιτικά/ποδοσφαιρικά συνθήματα, η ύπαρξη ή η εξάλειψή τους εξαρτάται πλέον μόνο από Αποφάσεις.

Η έναρξη της περιορισμένης δράσης κάποιων νέων μικρών ομάδων γκράφιτι από τον Ιούλιο του 2017 και μετά, δείχνει ότι τα ανήλικα τότε μέλη αυτών των νέων ομάδων όχι μόνο δεν παραδειγματίστηκαν από τις ποινές της «επίπληξης» που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο στους ανήλικους σχεδιαστές γκράφιτι αλλά αντιθέτως ενθαρρύνθηκαν στο να ξεκινήσουν το γκράφιτι. Η οριστική απαλλαγή της πόλης των Χανίων από το πρόβλημα των γκράφιτι, η επιστροφή της όψης της πόλης σε αυτήν πριν της περιόδου των γκράφιτι, προαπαιτεί οι σχεδιαστές γκράφιτι ή/και οι γονείς τους που ευθύνονται για «παραμέληση εποπτείας ανηλίκου», να υποχρεωθούν στην επιδιόρθωση των φθορών που προκάλεσαν με γκράφιτι τα τελευταία έτη σε Δημόσια, Δημοτική και Ιδιωτικές περιουσίες στα Χανιά. Προς αυτό είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη η Ελληνική Δικαιοσύνη να αρχίσει να επιβάλλει ποινές υποχρεωτικής κοινωφελούς εργασίας για επιδιόρθωση των φθορών αυτών σε Δίκες με κατηγορούμενους σχεδιαστές γκράφιτι.

 

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί