Στη βουλή η αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης,  μέσω της οποίας ζητά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Νομό Χανίων από τις καταστροφικές πλημμύρες, αποζημίωση του συνόλου των πληγέντων.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Ένα μήνα σχεδόν μετά και τις νέες τεράστιες καταστροφές που δημιούργησαν οι πλημμύρες στο νομό Χανίων, η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές του νομού παραμένει σε άθλια κατάσταση.

Ολόκληρα χωριά και οικισμοί έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των σπιτιών τους, αλλά και λόγω του ότι παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και τηλεφώνου. Ολόκληρες γειτονιές σε χωριά έχουν κριθεί επικίνδυνες, καθώς πολλά σπίτια παρουσιάζουν σοβαρές ρωγμές, ενώ άλλα έχουν μερικώς καταρρεύσει.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ακόμα σε τραγική κατάσταση, με πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα αποκομμένες καθώς η πλειοψηφία του αγροτικού δικτύου παραμένει κλειστή, με πάνω από 15 γέφυρες κατεστραμμένες και ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Ακόμα και ο ΒΟΑΚ παραμένει σε άθλια κατάσταση.

Χωράφια, καλλιέργειες και δέντρα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπη, τεράστιες ζημιές σημειώνονται στην πλειοψηφία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ακόμα και σε μικροεπιχειρήσεις των περιοχών αυτών σημειώνονται μεγάλες καταστροφές.

Τα ποσά που ακούγονται ως έκτακτη επιχορήγηση για το νομό Χανιών δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι καταστροφές και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:

 

  • Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να διασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί και να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων, καθώς και να ελαφρυνθούν από φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, χρέη σε τράπεζες. Και επιπλέον να εξασφαλίσει αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς και δωρεάν μετακίνηση όλων των πληγέντων από και προς τις πληγείσες περιοχές.
  • Να διασφαλιστούν οι ζωές και οι λαϊκές κατοικίες της περιοχής και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά έργα που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί